Tramdys rusiškos ir kiniškos kosmetikos pardavėjus – tikrins ir baus

Artimiausiu metu kosmetikos rinkoje numatomi dideli pokyčiai. Iki šiol iš trečiųjų šalių į Lietuvą įvežami kosmetikos gaminiai nebuvo tikrinami taip nuodugniai, kaip gaminami Lietuvoje ir visoje Europos Sąjungoje (ES). Tačiau artimiausiu metu tai pasikeis – bus suvienodintos tiek kosmetikos gamintojų, tiek importuotojų – sąlygos.

 Vieno produkto įvertinimas kartu su tyrimais kainuoja apie 1000 eurų ir daugiau.<br> R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
 Vieno produkto įvertinimas kartu su tyrimais kainuoja apie 1000 eurų ir daugiau.<br> R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 8, 2018, 9:59 AM, atnaujinta May 9, 2018, 10:48 AM

Kaip teigė specialistai, manoma, kad tokie pasikeitimai turėtų pagerinti situaciją visoje Lietuvos kosmetikos rinkoje ir, tikimasi, sankcijų būdu panaikinti slapčia iš po pastalės turguose traukiamas prekes, atkeliavusias iš tolimų šalių.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė teigė, kad šiuo metu ruošiamasi gana dideliems pokyčiams.

„Iš tiesų šiuo metu ruošiamės gana rimtiems rinkos pokyčiams kosmetikos srityje. Iki šios dienos buvo kontroliuojami Lietuvos gamintojai, o importuotojai buvo praleidžiami. Tikslas – Lietuvos ir visos ES vartotojų sveikata ir saugūs gaminiai bei verslo sąlygų suvienodinimas“, – sakė R.Lingienė.

Pasak jos, į ES ir Lietuvą kosmetika atkeliauja iš tokių šalių, kaip Rusijos, Ukrainos, Taivano, Kenijos, Vietnamo, Šiaurės ir Pietų Korėjų, o tose šalyse Europos reglamentas negalioja, todėl reikalavimai ten taikomi kitokie ir kosmetika gali būti nesaugi.

Nuo šiol, anot specialistų, bus vykdomi ir importuojamų prekių patikrinimai, o neatsižvelgiantiems į įstatymų numatytą tvarką bei nesiimantiems korekcinių priemonių, kurios užtikrintų vartotojų saugumą, numatomos baudos, siekiančios iki 2,8 tūkst. eurų.

„Bus atliekami tikrinimai, tikrinami dokumentai. Tikrinimai bus paskelbiami iš anksto, todėl įmonė turės laiko pasiruošti“, – sakė R.Lingienė.

Kaip ji minėjo, toks reglamentas visoje ES jau buvo taikomas nuo 2009 metų, todėl, kalbant apie ES rinką, joje, nieko naujo.

„Tiesiog Lietuvoje ši sritis nebuvo kontroliuojama iki šiol“, – sakė specialistė.

Lietuvos kosmetikos ir buitinės chemijos gamintojų asociacijos „Likochema“ vykdančioji direktorė Inara Joniškienė pasakojo, kad tokius pasikeitimus daugiausia ir paskatino Lietuvos kosmetikos gamintojų nepasitenkinimas ir sąlygų nevienodumas.

„Jie visada vieni buvo po padidinamuojus stiklu“, – sakė I.Joniškienė.

Kaip teigė, asociacija tokius pokyčius vertina teigiamai, nes mano, kad iki šiol buvo pažeidžiamos lygios konkurencijos sąlygos, kai Lietuvos gamintojai turėdavo pakankamai išlaidų visiems reikalingiems tyrimams atlikti, o kosmetikos produktai iš tokių šalių kaip Kinija, Tailandas, Rusija ar net JAV buvo importuojami į Lietuvos rinką be jokių papildomų išlaidų.

Vieno produkto įvertinimas kartu su tyrimais kainuoja apie 1000 eurų ir daugiau.

Anot R.Lingienės, iš muitinės gauta informacija apie importuojamus kosmetikos gaminius padėjo nustatyti tikslų importuotojų skaičių bei importuojamų kosmetikos gaminių kiekį. Iki šios dienos tiekiančių į rinką kosmetikos gaminius importuotojų, Kosmetikos gaminių notifikavimo portalo duomenimis, yra apie 80, muitinės duomenimis, apie 200. Vietos gamintojų – apie 70.

„Tikimės, kad bendradarbiaudami su muitine, galėsime nustatyti nelegalius kosmetikos gaminių tiekėjus“, – viltį išreiškia R.Lingienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.