Rėžė kebabus norinčiam uždrausti Aurelijui Verygai: mokykla ir taip primena kalėjimą

Kebabai, rodos, pastaruoju metu patiria nemažą „diskriminaciją“. Dar praėjusių metų pabaigoje Europos Parlamentas užsimojo uždrausti fosfatus, naudojamus perdirbtoje mėsoje, iš kurios gaminamas šis gatvės užkandis. Lietuvoje kebabų situacija darosi ne ką geresnė: Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga nori neleisti moksleiviams pertraukų metu bėgti link kebabinių, vietoje to jis siūlo įdiegti elektronines vaikų pinigines, kuriose turimus pinigus moksleiviai galėtų išleisti tik mokyklos valgykloje. Visgi ne visi sutinka su tokiu ministro siūlymu, prilygindami jį įkalinimui mokykloje.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga nori neleisti moksleiviams pertraukų metu bėgti link kebabinių.<br>lrytas.lt koliažas.
Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga nori neleisti moksleiviams pertraukų metu bėgti link kebabinių.<br>lrytas.lt koliažas.
Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.<br>M.Patašiaus nuotr.
Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kebabas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kebabas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 14, 2018, 12:32 PM, atnaujinta May 14, 2018, 1:02 PM

Pasiūlė kebabų ribojimo priemones

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga praėjusią savaitę „Žinių radijuje“ pasiūlė priemones, kurios apribotų moksleivių galimybes pamokų metu lankytis kebabinėse ir panašiose greitu maistu prekiaujančiose įstaigose. Pasak jo, pirmiausia reikėtų gerinti maisto kokybę ir plėsti jo pasirinkimą mokyklose.

„Bėda ta, kad jei mokykloje maistas yra nepatrauklus, neskanus, vaikams nepatinka, natūralu, kad jie bėga kitur ir tada jau kebabinės ir mėsaininės aplink klesti. Nereikia jų drausti, yra krūva mechanizmų, kurie leistų šitą problemą išspręsti“, – kalbėjo A.Veryga.

Taip pat jis svarstė apie siūlymą, kad vaikai galėtų patys pasirinkti dalį produktų, kuriuos dedasi į lėkštę. Tai, pasak ministro, spręstų ir maisto švaistymo problemą – jei vaikui patinka tai, ką valgo, jis maisto lauk nemes.

Naujausia A.Verygos idėja, kuri, anot jo, padėtų ne tik vaikams maitintis sveikiau, bet ir mokyti juos finansinio raštingumo – elektroninė moksleivio piniginė. Ji būtų įdiegta į vaiko turimą moksleivio pažymėjimą ir turimus pinigus mokinys galėtų leisti tik mokyklos valgykloje, o tėvai galėtų matyti, ką valgo jų vaikai.

„Problema yra, kai liberalūs tėvai leidžia vaikams valgyti ką nori, o tada skundžiasi dėl jų sveikatos problemų ir reikalauja nemokamo gydymo, brangių gydymo metodų. Vienas iš pagrindinių veiksnių, kurie padėtų spręsti sveikatos problemas, yra prevencija. Vaikas yra vaikas, jį reikia ugdyti“, – sakė ministras.

Jis taip pat pridūrė, kad Lietuvoje tarp vaikų vis dažnėja ankstyvo diabeto problema, ypač antrojo tipo, kuris yra labiausiai susijęs su gyvensena ir mityba: „Kadangi mes vis geriau ir geriau ekonomiškai gyvename, vis daugiau galime sau leisti pirkti, valgyti skaniau, saldžiau, riebiau, daugiau – tai tų problemų, natūralu, kad atsiranda daugiau.“

Tėvų forumo atstovas: tai primena kalėjimą

Tokie A.Verygos užmojai visgi nepasirodė patrauklūs Lietuvos tėvų forumui. Jo narys Kęstutis Mikolajūnas pasipiktino tokiu ministro siūlymu, kuris, pasak jo, dar labiau įkalintų vaikus mokykloje.

„Mokykla ir taip panaši į kalėjimą, o čia gautųsi dar blogiau. Aš esu prieš, taip daryti tikrai negalima. Žinoma, kita situacija yra kalbant apie pradinukus, bet vyresni vaikai neturi būti įkalinami mokykloje, kol kažkas už juos viską sprendžia“, – lrytas.lt portalui komentavo jis.

Anot K.Mikolajūno, mokykla turi ugdyti savarankiškus žmones bei paruošti juos gyvenimui, o toks metodas ne tik kad nemokys vaikų, kaip reikia elgtis su pinigais, bet ir paskatins valgyklose tiekti prastesnį maistą, nes išnyks konkurencija.

„Valgyklose ir kai kuriose mokyklose maistas yra pakankamai patrauklus, kad vaikai ten norėtų valgyti. Kokia bus motyvacija ir toliau gaminti patrauklų vaikams maistą, stengtis, jeigu bus galima tiesiog prikepti riebių blynų, kuriuos vaikai valgys su saldžia uogiene, ir neturės kito pasirinkimo?“ – ironiškai klausė jis.

Moksleiviai taip pat nepritaria siūlymui

Moksleiviai, atrodo, taip pat neliko sužavėti pasiūlymu valgyti tik mokyklos valgykloje. Kaip teigė Lietuvos moksleivių sąjungos prezidentė Raminta Matulytė, toks draudimas tik apribotų jaunimo pasirinkimus.

„Reikia pripažinti, kad mokyklų valgyklos ne visada teikia kokybišką pasiūlą ir tikrai ne visas maistas ten yra kokybiškas ir geras. Kebabai galbūt yra problema, bet, iš kitos pusės, galbūt yra moksleivių, kurie yra alergiški kažkokiam maistui mokyklos valgykloje ir nešasi savo maistą arba eina jį pirkti į šalia esančią parduotuvę. Nežinau, kiek tai iš tikrųjų būtų naudinga ir spręstų problemą, nes, jeigu moksleivis norės, jis galės po pamokų nueiti ir nusipirkti tą kebabą“, – sakė ji.

Moksleivių atstovė taip pat tikino, kad reikėtų pagalvoti, ar nėra kitų būdų spręsti moksleivių mitybos problemą, nes dažniausiai vaikai valgo nesveiką maistą dėl to, kad taip elgiasi jų tėvai arba jie patys toleruoja tokius jų veiksmus: „Kai moksleiviai valgo nesveiką maistą, tai „ateina“ iš šeimos. Pirmiausia, reikėtų užtikrinti, kad valgyklos tiektų kokybišką maistą, nes šiandien situacija yra tokia, kad mokyklos valgykloje valgant maiste galima rasti ir plaukų, ir ko tik nori…“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.