Šengeno vizomis nesišvaistys – narstys duomenis apie atvykstančius

Europos Komisija atnaujina vizų informacinę sistemą (VIS), kad ES išorės sienos būtų geriau apsaugotos.

Pareigūnai galės greitai nustatyti, ar kertant Šengeno išorės sienas pateikta ilgalaikė viza galioja ir ar teisėtai priklauso juos pateikusiam asmeniui.<br> P.Lileikio nuotr. 
Pareigūnai galės greitai nustatyti, ar kertant Šengeno išorės sienas pateikta ilgalaikė viza galioja ir ar teisėtai priklauso juos pateikusiam asmeniui.<br> P.Lileikio nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 16, 2018, 2:21 PM

Ji siūlo atnaujinti duomenų bazę, kurioje laikoma informacija apie asmenis, pateikusius prašymą išduoti Šengeno vizą, – kad būtų galima greičiau reaguoti į kylančius saugumo ir migracijos iššūkius ir pagerinti ES išorės sienų valdymą.

Priėmus siūlomus pakeitimus bus galima nuodugniau patikrinti prašymą išduoti vizą pateikusius asmenis ir pašalinti saugumo informacijos spragas.

Tuo pačiu valstybėms narėms paprasčiau keičiantis informacija ir užtikrinti tai, kad būtų ryšys su kitomis ES duomenų bazėmis.

Pagal pasiūlymą bus sustiprintas vidaus saugumas ir pagerintas sienų valdymas pasitelkus ne vieną priemonę. 

Pirmiausia bus griežčiau atliekamos saugumo patikros visose duomenų bazėse.

Visi VIS užregistruoti prašymai išduoti vizą bus automatiškai tikrinami per bendrą paieškos portalą visose kitose ES saugumo ir migracijos informacinėse sistemose, pavyzdžiui, atvykimo ir išvykimo sistemoje, Šengeno informacinėje sistemoje ir Europos nuosprendžių registrų informacinėje sistemoje.

Atlikus šią privalomą kryžminę patikrą bus galima nustatyti atvejus, kai prašytojai naudojasi keliomis tapatybėmis ir identifikuoti asmenis, keliančius saugumo ar neteisėtos migracijos riziką.

Dar viena priemonė – bus geriau keičiamasi duomenimis ir informacija. Šiuo metu ji apie ilgalaikes vizas ir leidimus gyventi nėra saugoma ES lygmeniu.

Pagal siūlomą atnaujinimą VIS taikymo sritis bus išplėsta į ją įtraukiant ir tokią informaciją. Taip sienos apsaugos pareigūnai galės greitai nustatyti, ar kertant Šengeno išorės sienas pateikta ilgalaikė viza arba leidimas gyventi galioja ir ar teisėtai priklauso juos pateikusiam asmeniui.  Taigi, bus pašalintos didelės saugumo spragos.

Kita iš priemonių – veiksmingesnės grąžinimo procedūromis.

Nuo šiol į VIS duomenų bazę bus talpinamos ir kelionės dokumentų kopijos, pateikiamos asmens, prašančio išduoti vizą. 

Pradėjus taikyti šią procedūrą ir Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros darbuotojams suteikus prieigą prie VIS bus paprasčiau nustatyti dokumentų neturinčių neteisėtų migrantų tapatybę ir juos sugrąžinti.

Savo ruožtu bus padidintais pajėgumais patraukti baudžiamojon atsakomybėn už nusikaltimus ir užkirsti jiems kelią.

Nuo šiol teisėsaugos institucijos ir Europolas griežtomis sąlygomis ir visapusiškai laikydamiesi ES duomenų apsaugos taisyklių galės naudotis VIS teroristinių nusikaltimų arba kitų sunkių nusikaltimų prevencijos, nustatymo ar tyrimo tikslams.

Be to, teisėsaugos institucijos galės prisijungti prie VIS, kad atliktų dingusių ar pagrobtų asmenų bei prekybos žmonėmis aukų paiešką arba nustatytų jų tapatybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.