Italai pasakė, kokių darbuotojų jie pasigenda Lietuvoje

Ketvirtadienį sostinėje esančiuose Italijos ir Lietuvos prekybos rūmuose padvelkė tikra itališka dvasia: aplink šurmuliavo pietiečiai svečiai, grojo itališka muzika, žmonės buvo vaišinami regione populiariais užkandžiais. O proga taip pat neeilinė – prieš septynerius metus savo filialą Vilniuje atidariusi viena didžiausių pasaulyje personalo atrankų ir įdarbinimo įmonė „Gi Group“ šventė bendrovės 20 metų veiklos sukaktį.

Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

May 18, 2018, 4:33 PM, atnaujinta May 18, 2018, 4:37 PM

Lietuvoje besisvečiuojantis tarptautinės įmonės prezidentas Stefanas Colli-Lanzis, kalbėdamas apie mūsų šalies darbo rinką ir įdarbinimo perspektyvas, teigė, kad šiuo metu Lietuvoje dėl didėjančios emigracijos ir mažo gimstamumo labai trūksta darbuotojų, o ypač jų trūkumas yra akivaizdus darbuose, reikalaujančiuose fizinės jėgos.

„Gi Group“ padalinio Lietuvoje vadovas Žilvinas Akelis buvo dar konkretesnis. Jis konstatavo pagrindines šalies darbo rinkos problemas tvirtindamas, kad Lietuvoje ne tik trūksta darbuotojų, bet verslininkų našta tampa ir sparčiai kylantis darbo užmokestis.

„Šiandien stabilioms ir geroms verslo sąlygoms Lietuvoje yra du galvos skausmai: nėra darbuotojų ir kyla atlyginimai“, – sakė jis.

Kompanija Lietuvoje įsikūrė netikėtai

Kaip portalui Lrytas.lt pasakojo pats prezidentas Stefanas Colli-Lanzis, kompanijos planuose iš pradžių net nebuvo Lietuvos, tačiau visai netikėtai prieš septynerius metus jis nusprendė atidaryti čia padalinį, skirtą klientų konsultavimui.

„Jeigu atvirai, tai žmonių konsultavimo filialą Lietuvoje atidarėme visai netikėtai, tačiau dar didesnis netikėtumas buvo po trijų metų, kai viskas išsivystė iki to, kad įsteigėme čia ir įdarbinimo agentūrą, nes tai yra pagrindinė mūsų įmonės veikla. Dėl to esu dėkingas komandai, kuri dirbo čia nuo pat pradžių: tai buvo labai maža, bet ypač aktyvi, profesionali ir lojali darbuotojų grupė, kuri ir „uždegė“ mus plėstis Lietuvoje toliau“, – prisiminė kompanijos prezidentas.

Jo teigimu, jis suprato, kad Lietuvos rinka yra be galo maža, tačiau vis tiek čia įžvelgė perspektyvas plėtoti savo verslą.

Padalinio vadovas Lietuvoje Ž.Akelis aiškino, kad tokių kompanijų, kurios rūpinasi žmogiškųjų išteklių paslaugomis, rinkoje yra vienetai.

„Mes galime atsivežti tarptautinę patirtį, matyti, kaip užsienio šalyse vystosi darbo rinkos ir gebėti pasiūlyti klientams paslaugas, kurios galbūt dar mūsų darbdaviams nėra siūlomos vietinėje rinkoje. Tas įdarbinimas tikrai gali būti įvairus: mes įdarbiname ir nuomuojame darbuotojus, juos administruojame, įdarbiname klientų įmonėse, išdarbiname juos ir pan. Esame kaip darbo agentūra“, – filialo veiklą komentavo jis.

Švente džiaugėsi ir Italijos bei Lietuvos prekybos rūmų prezidentė Ieva Gaižutytė, nes gimtadienio proga italų kompanija su rūmais pasirašė bendradarbiavimo sutartį.

„Kompanija, kuri turi savo tarptautinę bazę, turi įvairių sričių darbuotojų ir specialistų, kurie yra aktualūs ir Lietuvoje, o taip pat ir Lietuvos darbuotojai gali rasti savo vietą kokioje nors užsienio šalyje, dėl to jie padeda tiek įmonėms, tiek specialistams“, – minėjo I.Gaižutytė.

Jos teigimu, kiekvienai įmonei šiandien yra nepaprastai svarbus klausimas, kokia situacija yra darbo rinkoje, taip pat personalo paieška, atranka, ugdymas ir pan.

Išskyrė Lietuvos darbo rinkos problemas

Svečiai sutiko pasidalinti savo įžvalgomis apie Lietuvos darbo rinką. Stefanas Colli-Lanzis pabrėžė problemas, apie kurias jau ne vienerius metus kalba specialistai.

„Pagrindinė problema, kurią pastebime Lietuvos darbo rinkoje – žmonių ir personalo emigracija. Yra labai sudėtinga, kai daugiau žmonių emigruoja, nei įvažiuoja į šalį. Taip pat čia labai mažas gimstamumas“, – svarstė jis.

Prezidento įsitikinimu, būntent dėl šių problemų Lietuvoje šiandien kaip niekada trūksta darbuotojų: „Pavyzdžiui, čia didžiausia problema kyla tuomet, kai reikia surasti fizinės darbo jėgos. Lietuviai yra išsilavinę, jie tinkami darbui įvairiausiuose biuruose, todėl biurams surasti darbuotojų nėra sunku. Bet visai kita situacija su fizinės jėgos reikalaujančiais darbais, ypač tokių specialistų poreikis jaučiamas Kauno regione.“

Italas tikino, kad su komanda jis labiausiai stengiasi išlaikyti šalyje jaunimą ir siekia, kad jaunuoliai surastų čia tokią darbovietę, kuri atitiktų ir jų kompetenciją.

Anot Ž.Akelio, dėl to, kad šalyje trūksta darbuotojų, jiems sparčiai kyla atlyginimai, o tai yra tikras galvos skausmas verslininkams: „Su šiuo skausmu gyvename ir mes, nes kasdien ieškome darbuotojų, reklamuojame klientų darbus, juos pristatome potencialiems darbuotojams, kurie šiandien tikrai gali rinktis. Galbūt prieš metus ar du darbuotojai neturėjo tokios pasirinkimo galimybės, bet šiandien žmonės gali rinktis, patys lengvai susirasti darbą ir greitis, žinomumas ir darbdavio įvaizdis tikrai yra svarbūs dalykai kiekvienam.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?