Simpatija išblėso – Europos miestai būsto nuomai per „Airbnb“ deda apynasrį

Turistų gausiai lankomi miestai Europoje ir kurortinės šalys būriu ima riboti galimybę trumpam laikui išsinuomoti butus ir namus per tokias platformas kaip „Airbnb“, „HomeAway“ ir panašias.

 Barselonos (Ispanija) miesto administracija 2017 m. vasarą nubaudė „Airbnb“ rekordine 600 tūkst. eurų bauda už neteisėtą būsto turistams reklamą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Barselonos (Ispanija) miesto administracija 2017 m. vasarą nubaudė „Airbnb“ rekordine 600 tūkst. eurų bauda už neteisėtą būsto turistams reklamą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Amsterdamas.<br>AP nuotr.
Amsterdamas.<br>AP nuotr.
Amsterdamas.<br>AP nuotr.
Amsterdamas.<br>AP nuotr.
Amsterdamas.<br>AP nuotr.
Amsterdamas.<br>AP nuotr.
Amsterdamas.<br>AP nuotr.
Amsterdamas.<br>AP nuotr.
Barselona.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Barselona.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Barselona.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Barselona.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Paryžius.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Paryžius.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Niujorkas.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Niujorkas.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
JAV Niujorkas,USA New York,atostogos,kelionės,turizmas<br>A.Barzdžiaus nuotr.
JAV Niujorkas,USA New York,atostogos,kelionės,turizmas<br>A.Barzdžiaus nuotr.
 Venecija.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Venecija.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Jun 4, 2018, 8:24 PM

Apie ketinimus visiškai uždrausti namų ir butų nuomą per „Airbnb“ pareiškė Nyderlandų sostinė Amsterdamas. Šiuo metu būsto Amsterdame savininkai turi teisę pastogę nuomoti ne ilgiau nei 60 dienų per metus. Tačiau nuo kitų metų sausio šis skaičius susitrauks per pusę. Būstų, kurie nuomojami per „Airbnb“ savininkams, nuo 2018-ųjų pradžios galioja reikalavimas registruotis municipalitete. Nepaklusnieji baudžiami 6 tūkst. eurų suma.

Teigiama, kad dėl turistų srautų būsto nuoma Amsterdame per šiuos metus, palyginti su pernai, pabrango 12 procentų. Laukiama, kad 2018-aisiais Nyderlandų sostinėje apsilankys 18 mln. svečių iš užsienio. Tai – 20 proc. daugiau nei buvo prieš porą metų, rašo newsru.com.

Numatyti įvesti apribojimai stipriai kirs turizmo sektoriui. Nakvynės vietų Amsterdame stinga, o kambariai viešbučiuose užsakomi kelios savaitės iki karščiausio turizmo laikotarpio.

Berlyno (Vokietija) gyventojai turi gauti specialų leidimą, jei sumano būstą siūlyti nuomai per „Airbnb“ ar panašias svetaines. Vienintelė išimtis taikoma tiems, kurie nuomoja pusę turimo būsto, o kitoje pusėje gyvena patys. Jei įsakas pažeidžiamas, bauda gali siekti ir 100 tūkst. eurų. Interneto administratoriai, kuriuose viešinami skelbimai apie trumpalaikę būsto nuomą, įpareigoti informuoti apie pažeidėjus.

Prancūzijos sostinėje Paryžiuje nuo 2017 m. lapkričio trumpalaikei nuomai siūlyti butus ir namus leidžiama ne daugiau nei 120 dienų per metus. Susiruošusieji tą daryti mokesčių institucijoje turi gauti oficialų NT registracijos numerį. Paryžiaus valdžia padavė ieškinį prieš „Airbnb“, reikalaudama 5 tūkst. eurų baudos už kiekvieną dieną, kai platforma viešino skelbimus apie nuomojamą būstą, nors šie neturėjo reikiamų registracijos numerių.

Italijos miesto Venecijos gatvėse pavasarį protestavo vietos gyventojai. Jie reikalavo valdžios imtis veiksmų suvaldyti nekontroliuojamą turistų srautą. Skaičiuojama, kad mieste ant vandens gyvena 300 tūkst. žmonių, o turistų kasmet atvyksta netgi 30 milijonų. Venecijoje jau įrengti smalsuolių srautus ribojantys turniketai.

Danai įpareigojo „Airbnb“ informuoti mokesčius tikrinantiems organams informaciją apie sostinėje Kopenhagoje per šią platformą nakvynę teikiančius asmenis. Be to, šalis nustatė tvarką, jog vieno būsto trumpalaikei nuomai pastogės negalima nuomoti daugiau nei 70 parų per metus.

Barselonos (Ispanija) miesto administracija 2017 m. vasarą nubaudė „Airbnb“ rekordine 600 tūkst. eurų bauda už neteisėtą būsto turistams reklamą. Šių butų ar namų savininkai neturėjo reikiamų licencijų. Netrukus „Airbnb“ iš savo tinklapio pašalino per 2,5 tūkst. skelbimų apie Barselonoje nuomojamą pastogę.

Šį kovą Ispanijos mokesčių inspektoriai pradėjo kontroliuoti fizinius asmenis, kurie internetu nuomoja būstą. Nuo birželio Ispanijos finansų ministerija įpareigojo visas interneto platformas, kuriose siūlomas būstas turistams, tokias kaip „Airbnb“, „HomeAway“, „Wimdu“ ar „Niumba“, teikti informaciją apie nuomojamos pastogės savininkus ir sandorius.

Nuo gegužės 7 d. Valensijos regiono valdžia uždraudė trumpalaikei nuomai siūlyti visus butus, išskyrus tuos, kurie yra daugiabučių pirmame ir antrame aukštuose. Be to, bet kokių nuomojamų patalpų savininkams atsirado prievolė turėti specialią licenciją. Visi be išimties nuomotojai, kurie priima turistus, turi patalpas įregistruoti specialiame regiono registre. Interneto administratoriui bauda už pažeidimą gali siekti 600 tūkst. eurų.

Madride būstų savininkai susirinkime gali uždrausti nuomą daugiabutyje.

Maljorkos Palmoje, kuri yra Maljorkos saloje, apskirtai uždrausta nuomoti kambarius daugiabučiuose. Suskaičiuota, kad per internetines platformas būstą nuomojančių ir už tai mokesčių nemokančių gyventojų čia yra 20 tūkstančių. Miesto valdžia vasaros sezono metu, kuris prasidėjo birželio 1-ąją, turistams uždraudė nuomoti butus. Vienintelis likęs pasirinkimas nuomai – tik į turistinę zoną patenkantys privatūs namai.

Kiek anksčiau Balearų salų, kurioms priklauso Maljorka, vadovai nubaudė „Airbnb“ 300 tūkst. eurų už tai, kad portalas skelbė apie tų kambarių, kurie neturi reikiamų dokumentų, nuomą.

Ibisos saloje nuo šių metų vasaros draudžiama turistams per trumpalaikio būsto nuomos platformas nuomoti pastogę. Absurdiška, tačiau ankstesniais metais vietos gyventojai stengdavosi užsidirbti savo namus išnuomodami turistams, o patys apsistodami furgonuose ar netgi kartoninėse dėžėse gatvėse. Tačiau naujasis nurodymas bent jau kol kas galioja ne visoje Ibisoje, o tik kai kuriose jos dalyse.

Kanarų salose trumpam laikui nuomoti daugiabučiuose esančius namus uždrausta dar 2012-aisiais. Tenerifės ir Gran Kanarijos salų valdžia vasaros sezono metu nebeleidžia nuomoti būsto tiems turistams, kurie pastogės ieško per „Airbnb“. Draudimo tikslas – apsaugoti vietos gyventojų teisę rasti būstą prieinamomis kainomis. Išimtis iš viso Kanarų salyno padarė tik Palma, La Gomera ir El Hieras.

Vienas pirmųjų miestų, paskelbusių karą privačiame sektoriuje nuomos paslaugas siūlančiomis platformomis buvo Niujorkas (JAV). Šio miesto valdžia 2016 m. išleido įsaką, draudžiantį gyventojams internete skelbti apie trumpesnę nei 30-ies dienų būsto nuomą turistams. Pažeidus įsakymą, gali grėsti 7,5 tūkst. JAV dolerių bauda.

Nustatyta, kad per trejus metus stipriai pakilusi nuoma Niujorke ir San Fransiske – „Airbnb“ paslaugų pasekmė. Mat būsto savininkai nebenori jo nuomoti ilgam laikui, nes trumpalaikė nuoma naudingesnė. Nuo 2014-ųjų rugsėjo iki 2017-ųjų rugpjūčio 13 tūkst. apartamentų Niujorke savininkų persiorientavo iš ilgalaikės nuomos į trumpalaikę per „Airbnb“ portalą.

Panašių priemonių ėmėsi ir San Fransiskas, kur 2007 m. ir gimė „Airbnb“ idėja. Tačiau 2016 m. San Fransiske pradėjo veikti įstatymas, pagal kurį visi, norintys šiame nuomoti pastogę per internetines platformas, turi būti registruoti San Fransiske. Taisykles pažeidžiantiems tinklapiams už vieną skelbimą taikoma 1 tūkst. JAV dolerių bauda. Ji – už vieną dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.