Kinija ištraukė kortą – siūlo pirkti JAV prekių už papildomus 70 mlrd. dolerių

Kinija pasiūlė pirkti JAV žemės ūkio, pramonės ir energijos produktų už papildomus beveik 70 mlrd. JAV dolerių per metus, jeigu JAV prezidentas Donaldas Trumpas atsisakys planų nustatyti muitus įvairioms iš Kinijos importuojamoms prekėms, rašo JAV verslo dienraštis „The Wall Street Journal“, cituojantis apie neseniai įvykusias JAV ir Kinijos derybas informuotus šaltinius.

 Skaičiuojant tik prekes ir neįskaitant paslaugų, JAV prekybos su Kinija deficitas pernai padidėjo iki rekordinių 375 mlrd. JAV dolerių.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Skaičiuojant tik prekes ir neįskaitant paslaugų, JAV prekybos su Kinija deficitas pernai padidėjo iki rekordinių 375 mlrd. JAV dolerių.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 6, 2018, 12:37 PM

Pasak šaltinių, praėjusį savaitgalį Kinijos derybų grupė, kuriai vadovavo šalies vicepremjeras Liu He, JAV delegacijai, kuriai vadovavo prekybos sekretorius Wilburas Rossas, pateikė keletą pasiūlymų, kuriuose, be kita ko, numatyta, kad Kinijos įmonės pirktų daugiau JAV sojos pupelių, kukurūzų, gamtinių dujų, naftos ir anglių, taip pat kitų žemės ūkio prekių ir energijos išteklių.

Kinijos ir JAV vertinimais, šioms papildomoms prekėms Kinija per metus išleistų apie 70 mlrd. JAV dolerių.

Tačiau persilaužymo derybose, regis, taip ir nepavyko pasiekti.

JAV prekybos departamento atstovai į prašymą pakomentuoti šiuos pranešimus kol kas neatsakė. Tuo tarpu JAV prekybos atstovo Roberto Lighthizerio biuras agentūrai AFP pareiškė neturįs komentarų.

2017 metais JAV eksporto į Kiniją vertė sudarė 130,4 mlrd. JAV dolerių, taigi pagal Kinijos pasiūlymus jis padidėtų 53,8 procento.

Skaičiuojant tik prekes ir neįskaitant paslaugų, kaip dažnai daro D.Trumpas, JAV prekybos su Kinija deficitas pernai padidėjo iki rekordinių 375 mlrd. JAV dolerių. Baltieji rūmai reikalauja jį sumažinti 200 mlrd. JAV dolerių.

„Jeigu Jungtinės Valstijos nustatys prekybos sankcijas, įskaitant muitus, visi ekonominiai ir prekybos susitarimai, dėl kurių šalims pavyko susiderėti, negalios“, – sekmadienį pranešė Kinijos oficialioji naujienų agentūra „Xinhua“.

„The Wall Street Journal“ duomenimis, Liu He asmeniškai apie tai įspėjo W.Rossą.

Pasak leidinio šaltinių, Jungtinės Valstijos Kinijos pasiūlymus vertina skeptiškai.

Visų pirma, didindamos žemės ūkio produktų eksportą į Kiniją, Jungtinės Valstijos turės atsisakyti jų eksporto į kitas šalis, taigi bendram prekybos deficitui nebus padaryta jokio poveikio.

Antra, JAV administracija nėra tikra, kad šalies ūkininkams pavyks greitai padidinti žemės ūkio produktų gamybą.

Tas pats pasakytina ir apie gamtinių dujų tiekimą, pažymi šaltiniai. Kinija žada, kad vietos valstybinės įmonės padidins iš JAV perkamą gamtinių dujų kiekį, tačiau JAV įmonėms reikia laiko padidinti gavybą.

Šaltiniai pažymi, kad Kinijos pasiūlymai nėra galutiniai ir šalims reikės papildomų derybų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.