Rusijoje gyventojų daug, bet dirbti nėra kam

Per pusmetį dirbančių žmonių Rusijoje sumažėjo daugiau nei procentu. Demografų ir ekonomistų ateities prognozės – toli gražu nedžiuginančios.

Rusijos pramonės įmonėse darbo našumas kyla labai lėtai, dėl to reikia ir daugiau darbuotojų, o jų trūksta.<br>„Scanpix“ nuotr.
Rusijos pramonės įmonėse darbo našumas kyla labai lėtai, dėl to reikia ir daugiau darbuotojų, o jų trūksta.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Maskva

2018-06-15 09:06

Visuomenė sensta ir Lietuvoje, ir daugelyje kitų valstybių. Rusija – ne išimtis.

Tačiau tempai, kokiais nyksta dirbti galinčių žmonių gretos, rusus pamažu varo į neviltį.

Skaičiai kasmet traukiasi

Dar pernai spalį Rusijoje buvo 72,743 mln. darbą turinčių gyventojų. Praėjus pusmečiui jų – jau 740 tūkstančių mažiau.

Demografijos specialistai jau senokai įspėjo, jog per metus Rusijoje išnyks po milijoną darbuotojų.

Priežasčių yra ne viena, bet pagrindinės – menki gimstamumo rodikliai, dėl kurių vis mažiau jaunimo ateina į darbo rinką, ir ilgėjantis pensininkų amžius.

Jis auga dėl pamažu gerėjančios medicininės priežiūros bei mažėjančio alkoholio vartojimo.

Tokios tendencijos ryškėja jau nebe pirmus metus. Rusijos vyriausybės ataskaitoje buvo paminėta, jog per pastaruosius 17 metų mokinių šalyje sumažėjo daugiau nei 21,7 procento.

Ši demografinė duobė jau atsivėrė ir aukštosiose bei profesinio mokymo įstaigose. Prognozuojama, kad ateinančiais mokslo metais universitetuose ir institutuose bus apie 4,3 mln. studentų – 40 proc. mažiau nei 2009-aisiais, kai jų buvo 7,4 milijono.

Nori važiuoti iš šalies

Praretėjusios studentų gretos – ne pati didžiausia bėda. Blogiausia, kad apie 40 procentų absolventų savo įgytų žinių nepanaudoja – nedirba pagal specialybę.

O geriausieji tiesiog išvažiuoja iš šalies. Sociologinės apklausos rodo, kad apie galimybę emigruoti ir padirbėti užsienyje svarsto net 77 proc. Rusijos aukštųjų mokyklų studentų.

Žinoma, jų išvyksta gerokai mažiau, bet paprastai tai būna profesionaliausi specialistai.

Profesinio rengimo mokyklose padėtis – ne ką geresnė, nes ši sistema buvo suardyta ir iki šiol neatkurta. O kvalifikuoti meistrai irgi kur kas mieliau renkasi darbą užsienyje.

Darbo našumas nekyla

Kur rasti darbuotojų? Kol kas Rusija mėgina jų prisikviesti iš Vidurinės Azijos valstybių, nors tenykščių specialistų lygis ir nėra aukštas.

Anot įdarbinimo agentūrų atstovų, bene vienintelis jų privalumas yra tai, kad šie atvykėliai beveik niekada nepiktnaudžiauja alkoholiu.

Didesniuose miestuose iš Vidurinės Azijos šalių prisikviesti darbininkai jau išstūmė vietinius. Daugiausia jų įsitaisė komunalinių paslaugų, statybos ir prekybos įmonėse.

Tik gamyklose atvykėlių reta. Paprasčiausiai nėra paklausos – čia dar suspėja suktis rusai.

Vis dėlto nemažai ekspertų darbo jėgos trūkumą vadina toli gražu ne demografiniu iššūkiu. Mat darbo našumas Rusijoje yra 3–4 kartus mažesnis nei vidutiniškai kitose Europos šalyse.

Jeigu jį pavyktų padidinti bent du kartus, dabartinių darbuotojų visiems būtų per akis. Tik tai, atrodo, pernelyg sudėtinga užduotis.

Dar ankstesnės kadencijos metu prezidentas Vladimiras Putinas žadėjo, kad darbo našumas per keletą metų šalyje išaugs pusantro karto, taip pat bus sukurta 25 mln. darbo vietų itin aukštos kvalifikacijos specialistams. Tačiau nė vienas šių pažadų taip ir nebuvo išpildytas.

Vis gausėja užsieniečių

Valdžiai nykstanti visuomenė yra pavojingas reiškinys ir dėl kitos priežasties – kai kuriuose regionuose gyventojų tankumas katastrofiškai mažėja.

Pavyzdžiui, Tolimuosiuose Rytuose per pastaruosius porą metų gyventojų sumažėjo 400 tūkstančių ir dabar jų šešių milijonų kvadratinių kilometrų plote liko vos šeši milijonai. Po kvadratinį kilometrą kiekvienam.

Šis regionas paskelbtas ypatingos plėtros teritorija. Tolimuosiuose Rytuose taikoma daug paramos programų, kad čia atsikeltų naujų gyventojų, lengvatomis viliojami net ir emigrantų iš Rusijos palikuonys.

Tačiau jie nesusigundo. Užtat kitapus Amūro upės gyvena šimtai milijonų kinų, kuriems reikia žemės. Kai kurie jau traukia ir į Rusiją.

Beje, pastaraisiais metais kinta ir europinėje dalyje esančių miestų nacionalinė sudėtis – vienur gausėja atvykėlių iš Šiaurės Kaukazo arba Vidurinės Azijos, o kitur spėjo susikurti tų pačių kinų ir net korėjiečių bendruomenės.

Kaip prisitaikyti prie šio reiškinio, Rusija kol kas neturi recepto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.