Kiek verti sporto trofėjai, jei po fiestos čempionams liks tik taurės kopija?

Liepos 15 dieną pasaulio futbolo čempionate nugalėjusios rinktinės kapitonas iškels auksinę taurę. Čempionams liks tiktai jos kopija. O kiek vertas šis ir kiti originalūs sporto trofėjai?

Čempionams liks tiktai auksinės taurės kopija.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Čempionams liks tiktai auksinės taurės kopija.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Čempionams liks tiktai auksinės taurės kopija.<br>„Scanpix“ nuotr.
Čempionams liks tiktai auksinės taurės kopija.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 24, 2018, 10:23 AM, atnaujinta Jun 24, 2018, 10:35 AM

Dar prieš 2014 metų pasaulio pirmenybes Vokietijos žiniasklaida apskaičiavo, kad 1974 metais, kai tikroji pasaulio taurė buvo pagaminta, jos vertė turėjo siekti per 24 tūkst. eurų. Būtent tiek tada kainavo 3,675 kilogramo aukso.

Dabar kaina siektų jau 130,9 tūkst. eurų, nes nuo to laiko auksas pastebimai pabrango. Bet kolekcininkai mielai sumokėtų gerokai daugiau. Kiek? JAV televizijos NBC vertinimu, šio apdovanojimo rinkos kaina turėtų būti ne mažesnė kaip 20 mln. dolerių (17 mln. eurų).

Vagystė. Anksčiau pasaulio futbolo čempionams būdavo įteikiama buvusio FIFA prezidento Jules’io Rimet auksinė taurė.

Prieš 1966 m. pirmenybes Anglijoje ji buvo pavogta. Nors netrukus trofėjus atsirado, Anglijos futbolo federacija buvo spėjusi pagaminti jo kopiją.

Toks apdairumas pravertė. Mat J.Rimet taurė 1970-aisiais trečią kartą nugalėjusiems brazilams atiteko visam laikui, tačiau 1983 m. buvo nugvelbta ir greičiausiai supjaustyta ir parduota. O kopija 1997 metais pateko į „Sotheby’s“ aukcioną.

Čia jos kaina nuo pradinės pakilo dešimt kartų, kol galiausiai už 254 tūkst. svarų (dabartiniu kursu – beveik 290 tūkst. eurų) ją nupirko FIFA.

Legenda. Seniausias pasaulio futbolo turnyras yra nuo 1871 m. vykstančios Anglijos futbolo asociacijos taurės varžybos. Anksčiau jas laimėjusios komandos iškeldavo 1874 m. pagamintą taurę, kuri dabar naudojama Škotijos futbolo taurės varžybose.

Šis istorinis trofėjus, suprantama, negali būti parduodamas, tačiau kainą turi: „Scotsman“ duomenimis, jis apdraustas 2 mln. svarų (2,28 mln. eurų) suma.

Tenisas. Tikriausiai ne mažiau kainuotų ir Vimbldono teniso turnyre įteikiama taurė, tačiau iš tiesų tiek vyrų, tiek moterų varžybų nugalėtojai pasilieka tik jos kopijas.

Kol kas nėra žinių, kad bent viena iš jų būtų parduota. Tačiau 2006 metais legendinis Švedijos tenisininkas Björnas Borgas užsiminė, kad vieną iš penkių Vimbldone iškovotų taurių galėtų pasiūlyti aukcione. Nors taip jis nepadarė, ekspertai jau spėjo nustatyti galimą jos kainą – nuo 200 tūkst. iki 300 tūkst. svarų (228–342 tūkst. eurų).

Medaliai. Šįmet Pjongčango žiemos olimpinėms žaidynėms buvo pagaminti iki šiol sunkiausi medaliai – auksinis svėrė net 586 gramus. Jo gamybos kaina buvo 486 eurai.

Tai nėra didžiausia suma, nes 2012 m. Londono vasaros olimpinių žaidynių aukso medalio kaina siekė 603 eurus.

Vis dėlto olimpiniais čempionais ir prizininkais tapę sportininkai iš apdovanojimų gali uždirbti daugiau, nei siekia jų savikaina. Nelygu olimpiados metai, sporto šaka ir paties atleto pavardė, aukcionuose už aukso medalius mokama 17–42,2 tūkst. eurų, sidabriniai – perpus pigesni, o bronzinių vertė dar mažesnė.

Tačiau jei trofėjus yra istorinis, jo kaina būna stulbinanti. Antai 2013 metais aukcione buvo parduotas vienas iš keturių legendinio JAV bėgiko Jessie Oweno aukso medalių, iškovotų 1936 metų Miuncheno olimpiadoje. Pirkėjas pasiryžo sumokėti net 1,28 mln. eurų.

Žiedai. JAV amerikietiškojo futbolo pirmenybių nugalėtojams įteikiamą ir iki kito sezono jų saugomą taurę pagamino „Tiffany“ juvelyrai, tačiau jos kaina nebuvo įspūdinga – 1400 dolerių (1193 eurai).

Aišku, kolekcinė vertė būtų gerokai didesnė, tačiau niekas jos neparduoda.

Užtat kiti nugalėtojams atitenkantys apdovanojimai graibstomi. Antai 2015 metais laimėjusi „New England Patriots“ komanda žaidėjams ir aptarnaujančiam personalui pagamino 150 žiedų, kurių vieno kaina siekė 36 tūkst. dolerių (30,7 tūkst. eurų).

Vienas futbolininkų – Tomas Brady – nutarė jį parduoti aukcione – pirkėjas nepagailėjo 345 tūkst. dolerių (294 tūkst. eurų).

Švarkai. Golfo meistrai turi seną tradiciją – „Masters“ serijos nugalėtojas gauna teisę apsivilkti žalią švarką, liudijantį, kad jis tapo JAV esančio golfo klubo „Augusta National“ nariu. Vilkėdamas šiuo švarku sportininkas pradeda ir kitų metų turnyrą.

Tokio švarko savikaina – 213 eurų. Bet dar praėjusiame amžiuje tokį švarką vienas kanadietis už kelis dolerius nusipirko dėvėtų drabužių parduotuvėje. O pernai aukcione jis parduotas net už 119 tūkst. eurų. („Manager-Magazin.de“, LR)

Tikroji vertė gali paaiškėti jau netrukus

Gali būti, kad jau kitą savaitę taps žinoma, kiek kolekcininkai vertina Vimbldono ar „U.S. Open“ teniso turnyruose nugalėtojams įteiktas taurės kopijas.

Mat prieš kelias dienas vienoje Londono galerijoje leista susipažinti su legendinio vokiečių tenisininko Boriso Beckerio asmeniniais daiktais, kurie iki birželio 28 dienos parduodami interneto aukcione.

50 metų buvusiam sportininkui dar pernai buvo iškelta bankroto byla. Baigusio karjerą B.Beckerio verslo planai sužlugo, o iš turimo turto nebeįmanoma padengti skolų.

Kol kas pirkėjai labiausiai domisi 1989 metais jo iškovota „U.S. Open“ turnyro taure (tiksliau, „Tiffany“ pagaminta jos kopija, nes originalas nėra įteikiamas). Už ją siūloma kaina prieš porą dienų jau buvo pakilusi iki 17,2 tūkst. eurų, tačiau beveik neabejojama, kad ji šoktelės aukcionui baigiantis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.