JAV purkštauja dėl atsakomųjų muitų – kaltina taisyklių ignoravimu

Europos Sąjunga (ES), Kinija ir kitos kai kurios valstybės, įvedusios atsakomąsias priemones Jungtinių Valstijų atžvilgiu, pastarosioms paskelbus muitus metalams, ignoruoja Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) taisykles. Tai antradienį pareiškė prekybos derybų JAV atstovas Robertas Lighthizeris.

 Kovo pabaigoje JAV įvedė 25 proc. importo muitus plienui ir 10 proc. – aliuminiui. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Kovo pabaigoje JAV įvedė 25 proc. importo muitus plienui ir 10 proc. – aliuminiui. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 27, 2018, 9:14 AM

Pasak pareigūno, JAV prezidento Donaldo Trumpo paskelbti importo muitai metalams „yra visiškai teisėti ir pagrįsti tiek JAV įstatymų, tiek PPO taisyklių požiūriu“. „Tuo tarpu ES, priešingai, sumąstė niekuo nepamatuotą teoriją, kad pateisintų savo muitus JAV eksportui. Kitos PPO narės, įskaitant Kiniją, laikosi analogiško požiūrio“, – sakė R.Lighthizeris.

„Šios atsakomosios priemonės pabrėžia visišką veidmainiškumą, būdingą didžiajai pasaulinės prekybos sistemos daliai. Keletą mėnesių ES, Kinija ir kiti kritikavo JAV prekybos politiką pareikšdami, kad jos veikia PPO vardu. Tačiau jų neseniai įvesti muitai rodo, kad jos tiesiog ignoruoja PPO taisykles tada, kai joms tai patogu“, – sakė pareigūnas.

Kovo pabaigoje JAV įvedė 25 proc. importo muitus plienui ir 10 proc. – aliuminiui. ES šalims, Kanadai ir Meksikai iš pradžių muitų taikymas buvo atidėtas, bet nuo birželio 1 dienos šie tarifai įsigaliojo ir minėtoms šalims.

Praėjusią savaitę ES Jungtinėms Valstijoms paskelbė atsakomuosius muitus. ES muitai bus taikomi 2,8 mlrd. eurų vertės amerikietiškoms prekėms. Muitais bus apmokestinta ne tik metalurgijos produkcija, bet ir žemės ūkio bei kitos prekės. Apribojimai galioja nuo birželio 22 dienos.

Apie ketinimus įvesti atsakomąsias priemones taip pat paskelbė Indija, Meksika ir kai kurios kitos šalys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.