Lietuvai rėžė pamokslą: „Žiūrėkite į Airiją“

Verslo aplinką vertinančiame Pasaulio banko „Doing Business“ reitinge Lietuva pernai pakilo penkiomis pozicijomis į 16 vietą tarp 190 valstybių. Atrodo, kad būti dvidešimtuke – puiku, tačiau Vyriausybė užsibrėžė dar labiau pagerinti padėtį ir iki 2020-ųjų pakilti dar aukščiau.

Kad lūkesčiai išsipildytų, Lietuvai nuveikti dar tikrai yra ką.<br>UFC Global Perspectives ir 123rf.com nuotr.
Kad lūkesčiai išsipildytų, Lietuvai nuveikti dar tikrai yra ką.<br>UFC Global Perspectives ir 123rf.com nuotr.
Kad lūkesčiai išsipildytų, Lietuvai nuveikti dar tikrai yra ką.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kad lūkesčiai išsipildytų, Lietuvai nuveikti dar tikrai yra ką.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 9, 2018, 12:10 PM, atnaujinta Jul 9, 2018, 12:54 PM

Tiesa, kad tokie lūkesčiai išsipildytų, Lietuvai nuveikti dar tikrai yra ką.

Kaip pabrėžė Heritage fondo – vieno iš įtakingiausių JAV viešosios politikos centrų – Tarptautinės prekybos ir ekonomikos centro direktorius, buvęs JAV ambasadorius Jungtinėse Tautose Terry Milleris, lietuviams reikėtų būti atviriems ir nebijoti užmesti akį ir į kaimynus, tarkime, Airiją.

Įvertino Lietuvą

Pradėdamas savo pranešimą T.Milleris negailėjo gerų žodžių Lietuvai. Jis pasakojo turėjęs laiko savaitgalį pakeliauti po mūsų šalį, ir ji jam padariusi didžiulį įspūdį.

„Čia vyksta geri dalykai. Jūsų žmonės labai laimingi“, – pradėdamas sakė jis ir gyrė Lietuvą tapus EBPO nare bei linkėjo tai vertinti tik kaip tarpinę stotelę ir toliau siekti savo užsibrėžtų tikslų.

Kalbant apie Lietuvos ekonomiką, pagal ekonominės laisvės indeksą, pasak specialisto, Lietuva šiuo metu yra 19 vietoje. Kaip pabrėžė, už mūsų yra Čilė, tačiau prieš mus – Jungtinės Amerikos Valstijos.

Nustatant šalies indeksą paprastai žiūrima į daugelį dalykų: individualias kompanijas, kaip dirba valstybė, kokią įtaką ji daro verslui. Vertinami šalyje galiojantys įstatymai bei esami mokesčiai.

Šiuo atveju, kaip sakė T.Milleris, kiek labiau pasisekė mūsų kaimynams estams, mat jie ekonominės laisvės lentelėje užima net septintąją vietą.

„Visgi dešimtukas - tai tikslas, kurį jūs galite pasiekti kiek modifikuodami savo politiką“, – iškart nuramino jis.

T.Millerio teigimu, Lietuvai atgavus nepriklausomybę sekėsi puikiai. Augo mūsų ekonomika, tačiau vėliau viskas kiek sulėtėjo.

Visgi šiandien Lietuva, lyginant su visos Europos Sąjungos šalimis, pagal ekonominę laisvę yra aukščiau nei vidurkis, o, bendrai kalbant, pasaulis dar niekada taip gerai negyveno.

„Pasaulio bendrasis vidaus produktas (BVP) per 24 metus padvigubėjo. Skurdas pasaulyje sumažėjo beveik dviem trečiosiomis. Šiandien gyvename labiausiai klestinčiame pasaulyje. Kartais pamirštame, kiek pas mus yra gerų dalykų“, – kiek paskeisdamas temą sakė T.Milleis.

Lygino su Airija

Kalbėdamas apie ekonominę laisvę specialistas dažnai minėjo ir Airijos vardą. Anot jo, Lietuva turi ko iš jos pasimokyti.

„Airijos viešojo pasitikėjimo rodiklis – daug aukštesnis nei Lietuvos. Valstybės valdymo skaidrumas Lietuvoje turėtų būti viena iš lengviausiai reguliuojamų sričių“, – teigė jis ir pabrėžė, kad svarbu, jog politikai būtų skaidrūs priimdami sprendimus.

Kiek nusukdamas temą nuo politikos T.Milleris nemažai dėmesio skyrė ir naujajai Lietuvos mokesčių sistemos reformai, kuri įsigalios nuo liepos 1-osios. Jo nuomone, Lietuvoje įsigaliosiantis gyventojų pajamų mokesčio tarifas – smarkiai per didelis.

„Lyginant su Airija, čia pernelyg apmokestinamos pajamos. Turėtų būti atlikti pakeitimai“, – apie jau reformuotą sistemą drąsiai sakė jis.

„Lietuvos pridėtinės vertės mokestis taip pat labai aukštas. Net virš 20 proc. (red.past. 21 proc.). Tai reiškia, kad čia žmonės moka net penktadaliu daugiau. Jūs turėtumėte labiau orientuotis į Airijos rodiklius. Mokestinė našta čia – 23 proc. nuo BVP, o Lietuvos – 30 proc.“, – karčių žodžių negailėjo T.Milleris.

Taip pat, jo teigimu, Airijoje nėra reikalavimų dėl įstatinio kapitalo įkuriant įmones, lengviau uždaryti senąsias.

„Jums reikėtų atsisakyti senųjų tvarkų ir žengti į priekį“, – sakė jis ir pridūrė, kad nors nuveikta daug, Lietuvai dar reikės nueiti ilgą kelią.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.