Pasaulio banko atstovas Lietuvai pažėrė kritikos: „Neturėtumėte skatinti žmonių emigruoti“

Liepos 1-oji šalyje turėtų įpūsti naujų vėjų. Planuojama, kad būtent nuo tada įsigaliotų neseniai Seimo ir prezidentės patvirtinta mokesčių reforma. Kad permainos abejingų nepaliko – faktas, tačiau apie naująsias reformas pasisakė ir Lietuvoje viešėjęs Pasaulio banko vyriausiojo ekonomisto direktorato vadovas, „Doing Business“ indekso autorius Simeonas Djankovas.

 Pranešimą S.Djankovas pradėjo kalbėdamas apie pensijų reformą, tiesa, pabrėžęs, kad žodis „reforma“ nėra tinkamas.<br>Scanpix/AFP nuotr.
 Pranešimą S.Djankovas pradėjo kalbėdamas apie pensijų reformą, tiesa, pabrėžęs, kad žodis „reforma“ nėra tinkamas.<br>Scanpix/AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 9, 2018, 2:35 PM, atnaujinta Jul 9, 2018, 2:40 PM

Jo teigimu, besikeičiantys tarifai gali tik paskatinti ir taip nemažą emigraciją.

Pranešimą S.Djankovas pradėjo kalbėdamas apie pensijų reformą, tiesa, pabrėžęs, kad žodis „reforma“ nėra tinkamas.

„Greičiau jau buvo atlikti pensijas reguliuojančių teisės aktų pakeitimai“, – sakė jis ir paaiškino, kad Lietuva – ne viena keičianti pensijų kaupimo sistemą. Mat visai neseniai tai padarė ir Slovakija bei Lenkija, o tokį variantą svarsto ir Bulgarija su Rumunija.

Jo teigimu, valdžia tiesiog privalo užtikrinti bazinį pagrindą ir socialinį draudimą gyventojams.

„Vokietijoje pensijų reforma praėjusiais metais taip pat buvo modifikuojama. Kitose valstybėse bandoma eiti liberalinesnių keliu – didinti darbo našumą“, – pasakojo Pasaulio banko atstovas ir apie pensijų reformą atsiliepė gana teigiamai.

Jo manymu, pensijų reforma užtikrins žmonėms bazines pajamas, todėl gyventojai galėtų mažiau nerimauti dėl gresiančios robotizacijos.

„Bet jūs prarandate paskatą dirbti daugiau. Antroji pensijų pakopa reiškia ne tik socialinę apsaugą. Jei darbuotojas pats kaupia daugiau – daugiau prisideda ir valstybė, o štai, pavyzdžiui, Lenkijoje paskata iš valstybės didesnė nei čia, Lietuvoje“, – su kaimynais palygino S.Djankovas.

Kalbant apie mokesčių reformą, jai specialistas pastabų turėjo daugiau.

„Kiekvienais metais Jungtinės Karalystės Vyriausybė sumažina gyventojų pajamų mokestį (GPM). Tai reiškia, kad jis 2020 metais bus 18 proc., nors kažkada buvo 30 procentų. Jei įvertinčiau viską, būčiau labiau motyvuotas dirbti Jungtinėje Karalystėje arba Švedijoje, nei čia. Ir tai jau antroji priežastis, kodėl darbą rinkčiausi ne Lietuvoje“, – tiesiai šviesiai kalbėjo S.Djankovas.

Kaip sakė specialistas, visos reformos ir pakeitimai rodo, kad Vyriausybė labiau nori apsaugoti darbuotojus. Jo teigimu, tai gerai, tačiau kartu ir didina paskatas dirbti kitur, užsienyje, mat panašiai nutiko ir Bulgarijai, kurios gyventojai šiandien išsibarstę po visą pasaulį.

„Aš mąstau apie ateitį, stebiu tendencijas ir praktikas. Žinau, kad visi kalba, jog reikia geresnės socialinės sistemos, bet neturėtumėte skatinti žmonių išvykti, kalbant apie didelį GPM. Jo didinti nereikia“, – įsitikinęs specialistas.

„Yra žmonių, kurie perkėlė savo verslą iš Lietuvos į Bulgariją. Ten GPM tik 10 proc., kai pas jus – 27 proc. po reformos. Manau, kad didelė dalis Lietuvos verslo dabar irgi persikels į Bulgariją“, – sakė S.Djankovas.

Jo įsitikinimu, nereikia žmonių apmokestinti didesniais mokesčiais. Reikia veikti per kitus dalykus.

„Štai Ispanijoje buvo įvestas cukraus mokestis – 6 proc., o surinktos sumos vartojamos suteikti socialinei pagalbai.

Mokestis naudingas sveikatai – tokiu būdu pasiekta dviejų dalykų: pagerės sveikata ir bus gauta daugiau lėšų“, – baigdamas pranešimą sakė Pasaulio banko atstovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.