JAV apetitas auga – žada apmuitinti kiniškų prekių už 200 mlrd. JAV dolerių

JAV toliau eskaluoja prekybos karą su Kinija bei grasina jau nuo rugsėjo naujais muito tarifais apmokestint kiniškų prekių už 200 mlrd. JAV dolerių.

JAV šalies prekybos deficitas su Kinija pernai išaugo iki rekordo.<br>  Reuters/Scanpix nuotr.
JAV šalies prekybos deficitas su Kinija pernai išaugo iki rekordo.<br>  Reuters/Scanpix nuotr.
 JAV prezidentas D.Trumpas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 JAV prezidentas D.Trumpas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-07-11 08:48, atnaujinta 2018-07-11 08:55

Vos prieš kelias dienas įsigaliojo pirmieji muitai Kinijai, apmokestinę importo už 34 mlrd. JAV dolerių.

JAV atstovas prekybai Robertas Lighthizeris vėlyvą antradienio vakarą apkaltino Kiniją, kad ši esą atsakė į Vašingtono tarifus „be jokio teisinio pagrindo ar pasiteisinimo“.

Dėl to prezidentas Donaldas Trumpas įsakė prekybos departamentui „pradėti procesą dėl 10 proc. tarifo pritaikymo kiniškam importui už 200 mlrd. JAV dolerių“, sakė R.Lighthizeris.

D.Trumpo administracija rugpjūčio pabaigoje planuoja posėdį dėl prekių, kurios bus apmokestintos naujais muitais. Administracijos pareigūnas teigė, kad sąrašo sudarymui prireiks maždaug poros mėnesių, o per tą laiką D.Trumpas turės nuspręsti, ar pritaikyti tarifus.

Reaguodamas į Vašingtono pranešimą, aukštas Pekino prekybos pareigūnas kaltino JAV „pasaulio ekonominės tvarkos pažeidimu“.

„Plataus masto tarifų protrūkis tarp Kinijos ir JAV neabejotinai sunaikins prekybą tarp šalių“, – sakė prekybos ministro padėjėjas Li Chenggangas.

Anot jo, JAV politika „nesutampa su ekonominės globalizacijos procesu“ bei „žaloja pasaulinę ekonominę tvarką“.

Prekybos konfrontacija tarp Vašingtono ir Pekino tęsiasi jau keletą mėnesių, nepaisant to, kad D.Trumpas teigia palaikąs gerus santykius su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu.

Kinija apkaltino Jungtines Valstijas, kad šios, įsigaliojus pirmiesiems muito tarifams, praėjusią savaitę pradėjo „didžiausią prekybos karą ekonomikos istorijoje“.

D.Trumpas ne kartą teigė, kad Kinija išnaudoja JAV ekonomiką ir anksčiau net buvo pagrasinęs muitais apmokestinti beveik visą kinišką importą.

JAV prezidento pyktį dar labiau padidino tai, kad šalies prekybos deficitas su Kinija pernai išaugo iki rekordo – 375,2 mlrd. JAV dolerių.

Tačiau JAV pareigūnai teigia, kad Vašingtonas yra pasiruošęs dirbti su Kinija bei išspręsti ginčą, bet reakcija Pekine esą iki šiol yra nepriimtina.

„Daugiau nei metus D.Trumpo administracija kantriai ragino Kiniją sustabdyti nesąžiningas prekybos praktikas, atverti savo rinką bei dalyvauti realioje rinkos konkurencijoje. Deja, bet Kinija savo elgesio nepakeitė“, – sakė R.Lighthizeris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.