SADM nutraukė savo sutartį su J. Pagojaus įmone, tiriama kanclerės veikla

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) pirmadienį pranešė nutraukusi sutartį su buvusio socialdemokratų kandidato į teisingumo ministrus Juliaus Pagojaus mažąja bendrija „Conversio“ ir pradėjusi tarnybinį patikrinimą dėl ministerijos kanclerės „darbietės“ Danguolės Jankauskienės veiklos.

Julius Pagojus.<br>T.Bauro nuotr.
Julius Pagojus.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 23, 2018, 12:55 PM

Tyrimą dėl kanclerės veiklos SADM pradėjo dar praėjusią savaitę – liepos 17 dieną, tačiau apie tai pranešė praėjus beveik savaitei. Tuo metu kanclerė nuo praėjusio penktadienio susirgo.

Praėjusią savaitę SADM buvo patvirtinusi, kad atliekamas tarnybinis patikrinimas dėl SADM Teisės skyriaus, formaliai inicijavusio įtarimų sukėlusius pirkimus, skyriaus vedėjos Alesios Rynkevič atžvilgiu.

Sutartis su „Conversio“ dėl asmens duomenų tvarkymo buvo pasirašiusios ir SADM pavaldžios septynios globos įstaigos. Prieš kelias savaites dėl to atlikusi vidaus auditą ministerija rekomendavo kai kurioms įstaigoms nutraukti sutartis su J. Pagojaus įmone.

Viešųjų pirkimų tarnybai (VPT) nustatė, kad ir pati ministerija padarė pažeidimų atlikdama analogiškų paslaugų mažos vertės (iki 12,1 tūkst. eurų) pirkimą ir pasirašydama sutartį su „Conversio“. Dėl to SADM pirmadienį pranešė nutraukianti sutartį su J. Pagojaus vadovaujama įmone.

„Remiantis VPT išvadomis, pirkimų planavimas nebuvo tinkamas, nes apie pirkimus nebuvo skelbta, o suplanuotų pirkimų vertė maksimaliai artima leistinai vertei (kai kur viršyta). Anot išvadų, kur kas racionaliau ir tikslingiau būtų buvę atlikti ministerijos ir pavaldžių įstaigų bendrą vieną viešąjį pirkimą, kuriame paslaugos tiekėjai būtų galėję dalyvauti viešai“, – rašoma pirmadienį išplatintame SADM pranešime.

Taip pat daroma prielaida, kad arba perkančios organizacijos glaudžiai bendradarbiavo ir dalijosi informacija, arba vykdė pirkimus pagal paties tiekėjo – MB „Conversio“ – paruoštas sąlygas, nes kvietimai, techninės specifikacijos, sudarytų sutarčių sąlygos praktiškai identiškos.

Be to, daugeliu atvejų MB „Conversio“ pasiūlymo vertė buvo identiška pirkimo vertei, ši bendrija savo pasiūlymus pateikė paskutinė (vienu atveju – po termino), todėl Viešųjų pirkimų tarnyba daro prielaidą, kad J. Pagojaus įmonė galėjo iš anksto žinoti pirkimams numatytas sumas, o galbūt ir kitų tiekėjų pasiūlymuose nurodytas kainas.

Tarnyba konstatavo, kad buvo pažeistas Viešųjų pirkimų įstatyme nustatytas skaidrumo, lygiateisiškumo ir nediskriminavimo principas, neužtikrinta, kad lėšos būtų naudojamos racionaliai.

Viešųjų pirkimų tarnyba rekomendavo nutraukti keturias su MB „Conversio“ sudarytas sutartis – Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, Neįgaliųjų reikalų departamentui, Prūdiškių socialinės globos namams, Macikų socialinės globos namams.

Iš viso Viešųjų pirkimų tarnyba įvertino šešias sutartis: Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, Neįgaliųjų reikalų departamento, Prūdiškių socialinės globos namų, Macikų socialinės globos namų, globos namų „Užuovėja“ ir Socialinių paslaugų priežiūros departamento.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Centralizuotas vidaus audito skyrius į tyrimą buvo įtraukęs ir Šiaulių vaikų globos namus „Šaltinis“, jiems irgi rekomenduota nutraukti sutartį.

Iš viso MB „Conversio“ sudarė septynias sutartis dėl duomenų apsaugos konsultacijų su ministerijai pavaldžiomis įstaigomis bei ministerija, iš jų mažiausiai penkios turės būti nutrauktos.

Autorė: Jūratė Damulytė

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.