Kelionių organizatorė atskleidė, kaip moterys ilsisi, kai jų nemato vyrai

Moterų kelionės – pasaulinė turizmo tendencija, pradėjusi populiarėti prieš geroką dešimtmetį. Iš pradžių moterys drauge leidosi į nuotykių, pažintines ar poilsines keliones. Tačiau pastaruoju metu viršų ima kelionės, kuriose moterys pasineria į savęs atradimo, ieškojimo, kūrybiškumo praktikas, užsiimdamos meditacija, joga, susitikdamos su vietiniais gyduoliais, klausydamos paskaitų ar dalyvaudamos koučingo sesijose.

Vyrai gali būti ramūs – tai nėra kelionės, skirtos ieškoti romantiškų santykių.<br> 123rf.com nuotr. 
Vyrai gali būti ramūs – tai nėra kelionės, skirtos ieškoti romantiškų santykių.<br> 123rf.com nuotr. 
Vyrai gali būti ramūs – tai nėra kelionės, skirtos ieškoti romantiškų santykių.<br> 123rf.com nuotr. 
Vyrai gali būti ramūs – tai nėra kelionės, skirtos ieškoti romantiškų santykių.<br> 123rf.com nuotr. 
Vyrai gali būti ramūs – tai nėra kelionės, skirtos ieškoti romantiškų santykių.<br> 123rf.com nuotr. 
Vyrai gali būti ramūs – tai nėra kelionės, skirtos ieškoti romantiškų santykių.<br> 123rf.com nuotr. 
 „Vyrai gali būti ramūs – tai nėra kelionės, skirtos ieškoti romantiškų santykių“, – pasakojo Aja.<br>Asmeninio albumo nuotr. 
 „Vyrai gali būti ramūs – tai nėra kelionės, skirtos ieškoti romantiškų santykių“, – pasakojo Aja.<br>Asmeninio albumo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 31, 2018, 6:44 PM, atnaujinta Jul 31, 2018, 6:52 PM

Ką veikia vienos moterys, išvažiavusios į moterų keliones? Ar dėl išvykų reikia nerimauti jų vyrams? Kokios naujos moterų kelionių tendencijos ir mados? Į šiuos klausimus atsako „Boutique Travel“ vadovė Aja, kuri jau septynerius metus organizuoja keliones moterims.

Pabūti su savimi ir tarp tokių pačių, kaip tu

„Tokias keliones vadinčiau moterų pabuvimo su savimi kelionėmis. Į moteriškas keliones moterys susiruošia bent kartą per metus, į jas vyksta labai įvairios moterys, tiek jaunos, tiek garbaus amžiaus, meniškos sielos ar turinčios savo verslus, norinčios atrasti save. Keliauja ir tos, kurios nenori keliauti vienos, bet nori būti vienos.

Keliauja ir tos, kurioms vyrai padovanoja tokias atostogas. Moterims reikia pabūti vienoms, pailsėti nuo karjeros ar namų rutinos. Jos ilsisi savo rate, atsipalaiduoja.

Vyrai gali būti ramūs – tai nėra kelionės, skirtos ieškoti romantiškų santykių, – pasakoja Aja. – Kai keliauja vien moterys, pokalbiai būna kur kas atviresni, o kai per įvairias praktikas į paviršių iškyla milijonai jausmų, jos pasijunta tarsi nuogos. Su tuo nuogumu daug lengviau būti tarp tokių pačių, kaip ji.

Jei iki kelionės atrodo, kad esame nelaimingos savaip, paskui pasirodo, jog visų mūsų problemos tokios pačios – sveikata, vaikai, santykiai, karjera. Lengviau apie tai kalbėtis, kai supranti, kad tai nevyksta tik mano gyvenime“.

Vyrų ir moterų atostogų suvokimas skiriasi

Kodėl moterų kelionėse ne vieta vyrams? Aja pasakoja, kad buvo laikas, kai į moterų keliones imdavo ir vyrus.

„Paeksperimentavome, manėme, kad kai kurioms moterims su vyrais bus drąsiau, manėme, kad vyrams irgi patiks tokios kelionės. Važiuodavo vos po porą vyrų dešimties moterų grupėje. Bet supratome, kad tai nepatinka nei moterims, nei vyrams. Moterys varžosi svetimų vyrų, o vyrams meditacinės, sveikatinimo kelionės – ne prie širdies.

Vyrų logika yra kitokia, jie save randa ir atsipalaiduoja užsiimdami aktyvia fizine veikla. Nieko tokio, jei vyrams nereikia meditacijų, jogos ar kitų praktikų. Klasikinis pavyzdys iš mūsų patirties: moteris skaito knygą, medituoja, užsiima joga ir SPA procedūromis, o vyras tuo metu kaituoja, žvejoja, mina dviratį, kopia į kalnus“, – pasakoja Aja.

„Vyrai ir moterys poilsį supranta skirtingai. Jų poreikiai labai skiriasi. Jeigu vyrams reikia aktyvaus poilsio, moterys renkasi mažiau aktyvumo. Moterų grupėje ritmas yra iš pajautimo, o vyrams labai svarbu žinoti kas, kada, po ko vyks ir kaip viskas vyks, reikalingas detalus ir aiškus veiksmų planas. Moterys kelionių metu nori pasikalbėti, paatvirauti, o keliaujant su vyrais, moterų kalbos kitokio pobūdžio”, – dalinasi studijos protui, kūnui ir sielai įkūrėja, kelionių bei stovyklų organizatorė, Giedrė Pukienė.

„Jei vyras gali atostogauti ir namuose, moteriai reikia pakeisti aplinką. Vien tam, kad pailsėtų. Nes namai moterims yra darbo sinonimas. Dirbi mama, dirbi žmona... Tik išvykusi iš namų moteris gali pamiršti rūpesčius. O kai palieki rūpesčius, atsipalaiduoji, gali mąstyti ir apie kitokius dalykus, koncentruoti dėmesį į tobulėjimą, ieškoti kelių į sėkmę. Pailsėjusi moteris visai kitokia grįžta namo – su nauja energija, naujomis mintimis”, – sako stovyklas moterims rengianti Milda Sabienė, knygos „7 Visatos dėsniai” autorė.

Kodėl vis dėlto moterims sunku išvykti?

Moterų kelionėse dalyvaujančios moterys neslepia, kad ryžtis išvykti pirmą kartą yra labai sudėtinga.

„Kiekvienai moteriai priimti sprendimą iškeliauti vienai, be vyro, be vaikų, be draugių – nėra lengva, nes tai yra nepatirtas jausmas, kuris kelia nerimą. „O kaip aš ten jausiuosi?”, „Ką veiksiu?”, „Ką man apsirengti?” Iš tiesų palikti savo kasdienybę – nuostabus patyrimas, kurio reikia kiekvienai moteriai, pavargusiai nuo savo rutinos. Ir tai apie tai, jog moterų rate moteris ilsisi kokybiškai, pasikrauna energijos, būna moterų rate, kuriame niekuo nereikia rūpintis – čia rūpinamasi ja. Po tokių kelionių moterims norisi keliauti vėl. Ir vėl, ir vėl, ir vėl”, – sako Giedrė Pukienė.

Jai pritaria ir koučingo specialistė, lektorė Viktorija Šatkauskienė, kuri moterų kelionėse veda seminarus. „Ko tik nepadarysi, kad neišvažiuotum. Prisirašai nebaigtų darbų sąrašą, kuriuos mirk gyvenk reikia atlikti, kad tik nereikėtų vienai su savimi į tolimus kraštus vykti. Antra, jokia draugė kartu nevažiuoja, neturiu naujo maudymuko ir nieko nepažįstu. Trečia, kaip vargšai vaikai dabar gyvens namie savaitę? O jeigu susirgs, pakils temperatūra ar paleis vidurius. O jeigu vyras neras vienodų kojinių ir dukrą į darželį išleis be sijono? Matyt, tikrai sugrius pasaulis. O realybė tokia – visus iki gyvo kaulo užkniso pikta ir pervargus mama. Jeigu jie galėtų, išsiųstų šitą burbančią moterį nors ir į mėnulį“, – šypsosi Viktorija.

Lektorė Kristina Laučienė sako, kad ir pati bijojusi prieš keliones. „Bet tik pirmus tris kartus, – juokiasi. – Ar prieš keliones susirgdavau? Tik pirmus du kartus. Įdomi mūsų pasąmonė – padarys viską, kad išgyventume, net susargdins, kad nekištume nosies ten, ko bijome. Bet kai peržengiame šias baimes, tuomet greitai paaiškėja, kad bijome tik savo šešėlio. Namiškiams tereikia šiek tiek laiko, kol apsipras su pokyčiais. Ir viskas – tik į gera. Tuomet ir pati tampu tuo pokyčiu, kurį noriu matyti aplink save. Pokytis neišvengiamai paliečia visus aplink“.

Ką veikia moterys, kai jų nemato vyrai?

Moterų kelionių žanrų gali būti pačių įvairiausių. Pavyzdžiui, motinos ir dukros, įvairių jogos rūšių, meditacijos, kūrybiškumo.

„Tokio pobūdžio kelionėse programa apima proto, kūno ir sielos poilsį. Tai yra ir kūno praktikos, ir meditacijos, ir joga, ir kvėpavimas, ir seminarai, ir paskaitos, ir poilsis, ir laisvas laikas, ir kūrybiniai užsiėmimai, ir pokalbiai, ir pasidalinimai, ir juokas, ir ašaros, ir pirkiniai, ir turistinė pažintinė programa, dar visko daug, priklausomai į kurią šalį vykstame. Programa suderinta taip, kad jau po savaitės jausmas toks, kad ilsėjomės mėnesį. Dažnai po kelionės pamirštami PIN kodai, protas išsijungia ir atsipalaiduoja”, – savo patyrimais dalinasi Giedrė Pukienė.

„Moterų būryje mes visos esame mokinės, visos mokomės savo pamokų, kad ir kokios jos būtų: meilės sau, darnių santykių, asmeninių bruožų transformacijos, kaip užsispyrimą pakeisti į atlaidumą; karštakošiškumą į meilę; įtampą – į atsipalaidavimą“, – dalinasi Kristina Laučienė, saviugdos ir jogos trenerė.

Viktorija Šatkauskienė priduria: „Čia mokomės atpažinti įsitikinimus, emocijas, trukdančias priartėti prie ten, apie ką taip ilgai svajota. Rymoti. Šildytis prieš saulę ir jausti jūros kvapą. Galų gale – normaliai išsibliauti. Pasakyti sau – sustok pasaulį kaltinti ir išspręsk savo pamokas“.

Moterų kelionės organizuojamos pačiuose įvairiausiose pasaulio šalyse, stengiamasi ten, kur pagal sezoną bus geras oras. Vasarą skrendame į Toskaną, spalį organizuojame moterų sąskrydį Maldyvuose, gruodį laukia Balio sala. Pastaruoju metu į keliones atskrenda ir daug užsienyje gyvenančių lietuvaičių.

Naujos tendencijos

Pasak Ajos, tokių kelionių pradžia buvo paprasti vienuolynai, ašramai, o dabar egzistencinius klausimus galima spręsti patogiai. Kelionės į Balį ar Maldyvus atsieina apie 2.5 tūkst. eurų, Toskaną – apie 1 tūkst. eurų, – vardija Aja.

„Moterų, meditacinės kelionės keičiasi, tai nebėra miegojimas palapinėje savaitėje netrinkta galva, – šypsosi Aja. – Tai nėra kelionės tiems, kam nerūpi materialus pasaulis ar nesiseka. Pirmosios tokios moterų kelionės, kuriose jos ieškojo prasmės, meditavo būdavo organizuojami į asketiškus ašramus kur nors Indijoje, kur atvykus paliekami visi daiktai, gaunami ašramo drabužiai ir prasideda savaitės programa pagal specialią dietą, gan griežtą grafiką, o desertui – tyla ir vienatvė be kontakto su išoriniu pasauliu.

Nesakau, kad tai blogai, tiesiog ne kiekviena moteris pasiryžusi taip giliai nerti į savęs pažinimą ir taip aštriai keisti gyvenimo būdą. Ar tikrai reikia važiuoti į Indiją, kad pajustum save? Gal tam tiktų ir atostogos Toskanoje, Sicilijoje ar net Maroke kur daug skanaus maisto, spalvų, kultūros, o meditacines praktikas, jogą galima derinti su pažintinėmis išvykomis.

Štai trečdalis lėktuvo spalį skris į moterų sąskrydį Maldyvuose. Kodėl Maldyvai? Nes norim sulaužyti stereotipus, kad Maldyvai – tik porų ar medaus mėnesių salos. Daugiau nei trisdešimt moterų beveik okupuos visą Nalaguraidhoo salą.

Prie naujų tendencijų iš karto taikosi ir didieji, prabangieji pasaulio viešbučiai. Štai amerikietiška, prabangos simboliu laikomų viešbučių „Four Seasons“ grandinė bene pirmoji iš tokių galingų viešbučių grupių pradėjo siūlyti gydymo meno praktikas – viešbutis Tailande, Čiangmajuje pasamdė vienuolyne užaugusį jogos meistrą, viešbutis Balyje „Four Seasons Resort Bali At Jimbaran Bay“ turi net tris sveikos gyvensenos specialistus – vietinę gyduolę, reiki specialistę ir jogos mokytoją.

Pionierius šioje srityje, be abejonės, yra „Como“ tinklo viešbutis Balyje – jis dar prieš dešimt metų šalia SPA paslaugų pradėjo siūlyti ir gydymo meno praktikas su vietiniais gyduoliais, meditacijomis, joga“, – sako Aja iš „Boutique Travel“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.