Ministerija žengė paskutinį žingsnį: „Achemai“ pateikė galutinį siūlymą

Ši vasara Energetikos ministerijai ir „Achemos grupei“ itin karšta. Abi pusės vis bando surasti išeitį iš nepavydėtinos situacijos. Trąšų gamintoja „Achema“ pareiškė, kad įmonė vos alsuoja, tad ministerijos prašoma nuo koncerno pečių nuimti Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo išlaikymą – „Achema“ sumoka didžiausią SGD terminalo mokesčių dalį.

Energetikos ministerija anksčiau pasiūlė „Achemai“ jau nuo kitų metų pradžios sumažinti SGD terminalo išlaikymo naštą „dviženkliais“ procentais.<br>  Lrytas.lt fotomontažas
Energetikos ministerija anksčiau pasiūlė „Achemai“ jau nuo kitų metų pradžios sumažinti SGD terminalo išlaikymo naštą „dviženkliais“ procentais.<br>  Lrytas.lt fotomontažas
„Achemos“ gamykla.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Achemos“ gamykla.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Achemos“ gamykla.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Achemos“ gamykla.<br>M.Patašiaus nuotr.
Energetikos ministras Ž.Vaičiūnas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Energetikos ministras Ž.Vaičiūnas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Achemos“ darbuotojų piketas.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Achemos“ darbuotojų piketas.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Achemos“ darbuotojų piketas.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Achemos“ darbuotojų piketas.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Achemos“ akcininkė L.Lubienė.<br>T.Bauro nuotr.
„Achemos“ akcininkė L.Lubienė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Aug 16, 2018, 4:44 PM, atnaujinta Aug 16, 2018, 5:16 PM

Ketvirtadienio pavakare vykęs Energetikos ministerijos ir bendrovės susitikimas – trečiasis šią vasarą. Pastarasis buvo birželį, tačiau tąsyk abiem pusėms susikalbėti nepavyko. Po susitikimo „Achemos grupės“ didžiausia akcininkė Lyda Lubienė kalbėjo apie tai, kad jai netinka ministerijos siūlymas „Achemai“ įsipareigoti ilgą laiką pirkti dujas mainais už mažesnę SGD terminalo išlaikymo naštą.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas, trečiąsyk susitikęs su vieno didžiausių šalies koncernų „Achemos grupės“ generaliniu direktoriumi Linu Sabaliausku, aptarė Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo išlaikymo problemas.

Po susitikimo L.Sabaliauskas sakė, kad iš ministerijos išgirdo dar vieną pasiūlymą, tačiau detaliau pasiūlymo vertinti nepanoro, mat neturėjo galimybių išsamiai su juo susipažinti.

„Tai – naujas ministerijos matymas. Reikia skaičiuoti, kaip jis veiks ateityje, – kalbėjo L.Sabaliauskas. – Apie kompromisą anksti kalbėti“.

Pasak „Achemos grupės“ vadovo, padėtis „Achemos“ gamykloje nepasikeitė, todėl dėl veiklos tęstinumo tebesprendžiama.

Baigtinis pasiūlymų sąrašas

Šį kartą, anot ministro Ž.Vaičiūno, derybose buvo pasiūlytas kompleksinis priemonių, kurios vestų į SGD dedamosios mažinimą, paketas.

„Šį sąrašą matome kaip baigtinį. Ankstesniuose susitikimuose kalbėdavome apie vieną dalių – sprendimo priėmimą dėl terminalo išpirkimo. Greta to matome keletą kitų priemonių.

Jas visas sudėjus galėtų būti gautas toks efektas, kad „Achemos“ indėlis, prisidedant prie SGD išlaikymo, sumažėtų per pusę - iki 10 mln. eurų per metus“, – kalbėjo ministras. Jo žodžiais tariant, „Achemai“ lieka apsispręsti, ar einame tuo keliu, ar ne.

„Šiandien pateikėme įmanomai platų priemonių sąrašą“, – kalbėjo ministras.

Ž.Vaičiūnas pasiruošęs svarstyti „Achemos“ siūlymus, jei jie nebus susiję su naštos perkėlimu ant kitų vartotojų pečių.

Svarstant SGD išpirkimo kelią, „Achema“ bet kuriuo atveju per „Klaipėdos naftą“ dalyvauja procese – „Achemai“ priklauso 10 proc. „Klaipėdos naftos“.

Planavo plėtrą

„Mes planavome 2018 metais labai puikius rezultatus, tačiau po pirmojo ketvirčio mums reikia pakoreguoti savo planus, nes jie minusiniai“, – po vieno vykusių susitikimų dėstė L.Lubienė.

Pasak jos, „Achemos grupė“ šiandien išgyvena sunkų laiką. „Turime ir bankinių įsipareigojimų. Mūsų planuose buvo ir plėtimasis... Norime įgyvendinti melanino gamybos projektą, kurio vertė yra 120 mln. eurų. Yra pasirašytos sutartys su Europos investiciniu banku, turime dalinį finansavimą“, – tąsyk kalbėjo ji.

Gali uždaryti

Didžiausios Baltijos šalyse trąšų gamintojos „Achemos“ atstovai prabilo ir apie patį blogiausią scenarijų – esą finansiniai sunkumai tokie dideli, kad gamykla vargiai išsilaiko.

Prieš kurį laiką įmonė pranešė, kad stabdo dalį įrenginių, nes gamtinių dujų kainos išlieka aukštos, o produkcijos kainos pasaulyje smuko.

„Achema“ valdžios atstovų prašo numatyti galimybę koreguoti SGD terminalo ir VIAP (viešuosius interesus atitinkančių paslaugų) mokesčių dydžių rinkimo tvarką nuostolingu veiklos laikotarpiu.

Vis dėlto per porą metų – 2016-2017 m. – „Achemos grupė“ išmokėjo 35 mln. eurų dividendų. Daugiau negu pusė šios sumos teko L.Lubienei ir jos dukrai.

Darbuotojai jau piketavo

„Achemai“ besiskundžiant, kad dėl itin didelių mokesčių SGD terminalui ir importuojamų pigesnių rusiškų trąšų įmonė sunkiai laikosi, darbuotojų profsąjunga surengė piketą. Jie piktinosi nesumokamais priedais.

Pasak „Achemos“ darbuotojų profesinės sąjungos, įmonė, prognozuodama prastus finansinius metus, vienašališkai nusprendė sustabdyti kai kurias kolektyvinėje sutartyje numatytas išmokas.

„Panašios taktikos imamasi ne pirmą kartą: darbuotojams imama mokėti mažiau, o metų pabaigoje paaiškėja, kad prognozės buvo gerokai perdėtos ir skaičiuojami milijoniniai pelnai“, – kalbėjo į piketą susiruošę darbuotojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.