Niūri pamoka Venesuelai: Zimbabvės hiperinfliacijos istorija

Praėjus dešimtmečiui po to, kai hiperinfliacija Zimbabvėje pasiekė aukščiausią lygį, kuris, apytikriais skaičiavimais, siekė net 500 mlrd. proc., sužlugdyta šalies ekonomika, kurią slegia didžiulis nedarbas ir emigracija, vis neatsitiesia, o valdžia neturi lėšų net pagrindinėms viešosioms paslaugoms.

Krizės prispaustą Venesuelą kamuoja skurdas.<br>AP nuotr. iš archyvo
Krizės prispaustą Venesuelą kamuoja skurdas.<br>AP nuotr. iš archyvo
Karakasą drasko neramumai. Venesuela dėl šalies vidaus bėdų dažnai kaltina išorės priešus.<br>AP nuotr.
Karakasą drasko neramumai. Venesuela dėl šalies vidaus bėdų dažnai kaltina išorės priešus.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 26, 2018, 6:08 PM

Ilgos ir skausmingos Zimbabvės kančios yra pranašinga pamoka venesueliečiams, kurių valiuta vis devalvuojama, kol jų vyriausybė beviltiškai stengiasi pažaboti hiperinfliaciją.

Kritus Zimbabvės dolerio kursui – o tai iš dalies išprovokavo baltaodžių ūkininkų žemės konfiskavimas – kainos Zimbabvėje 2008–2009 metais tapo nebevaldomos.

Smarkiai sumažėjus žemės ūkio gamybos apimtims, Roberto Mugabe vyriausybė, stengdamasi įveikti krizę, ėmė spausdinti didžiulius Zimbabvės dolerių kiekius.

Parduotuvės kainas keldavo po kelis kartus per dieną, o 2008 metais buvo įvestas 100 trln. dolerių banknotas, nors už jį vos buvo galima įsigyti duonos kepalą, nes maisto atsargos išseko, o ekonomika sugriuvo.

Kelis kartus savo valiutą smarkiai devalvavusi Zimbabvė 2009 metais jos atsisakė, mainais pasirinkusi JAV dolerį.

Vietos gyventojai neteko savo santaupų, investicijų ir pensijų, milijonai žmonių išvyko į užsienį, o užsienio investicijos išgaravo.

Trūkstant JAV dolerių banknotų, šalyje paplito mainai. Suklestėjo ir šešėlinė prekyba.

2016 metais vyriausybė pamėgino išspręsti nuolatinio JAV dolerių banknotų trūkumo problemą ir lygiagrečiai įvedė naują valiutą – vadinamuosius obligacijų banknotus, kurie teoriškai yra verti tiek pat, kiek atitinkamo nominalo JAV dolerių banknotai.

Tačiau obligacijų banknotų vertė iš tiesų yra kur kas mažesnė negu JAV dolerių ir daugelis šalies gyventojų baiminasi, jog kilus naujai hiperinfliacijos audrai, ši valiuta taps bevertė.

Su kariuomenės ir rėmėjų tinklo pagalba R. Mugabe išgyveno šalies ekonomikos krachą.

Tačiau 2017 metais jis, būdamas 93-ių ir valdžioje praleidęs 37 metus, galiausiai buvo nuverstas, nes prieš jį stojo generolai.

Jo įpėdinis Emmersonas Mnangagwa (Emersonas Mnangagva), kuris atstovauja tam pačiam valdančiosios partijos ZANU-PF elitui ir sekmadienį buvo prisaikdintas prezidentu, pažadėjo atgaivinti ekonomiką, tačiau hiperinfliacijos palikimas, regis, žlugdo bet kokias greito atsigavimo viltis.

Tuo tarpu hiperinfliacijos eros didelio nominalo banknotus gatvės prekiautojai dabar parduoda kaip suvenyrus.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.