Festivalio rengėjams galvą teko sukti ir dėl tualetų, ir dėl tvorų

Dešimtoji „Vilniaus fejerija“ sutapo su popiežiaus Pranciškaus vizitu, tad organizatoriams teko sukti galvą dėl ankstesniais metais problemų nekėlusių dalykų.

Į Vilnių suvažiavę festivalio dalyviai jau ruošia fejerverkų patrankas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Į Vilnių suvažiavę festivalio dalyviai jau ruošia fejerverkų patrankas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 22, 2018, 2:59 PM

Kur gauti biotualetų, kai daugybės jų reikia tose vietose, kuriose lankysis popiežius? Kur rasti tvorų renginio vietai aptverti?

Tai tik pora klausimų, į kuriuos dešimtojo fejerverkų festivalio „Vilniaus fejerija“ rengėjams šiemet atsakymus rasti buvo gerokai sunkiau.

Mat jis Vingio parke įvyks šeštadienio vakarą, kai Vilniuje lankysis popiežius. Vis dėlto „Vilniaus fejerijos“ rengėja Nijolė Ruzgienė neišgirdo siūlymų perkelti renginio datą.

Tiesa, teko pagalvoti, kaip suvaldyti policijos, apsaugos darbuotojų pajėgas, kurių nemažai prireiks popiežiaus vizito metu.

Į užsienį neteko važiuoti

„Nevažiavome biotualetų ir tvorų ieškoti į užsienį – šią įrangą nuomojančios įmonės susidorojo su sunkia užduotimi, nes jos mąsto į priekį. Juo labiau kad tai – tarptautinės kompanijos“, – kalbėjo N.Ruzgienė.

Šį savaitgalį daugybės biotualetų, tvorų prireiks ne tik Vilniuje, bet ir Kaune.

„Vilniaus fejerijos“ rengėjai džiaugėsi, kad išaugus biotualetų ir tvorų paklausai, jie nepajuto pakilusių nuomos kainų – verslininkai nebandė pasinaudoti. Tik sutapus dviejų renginių datoms tvorų teko ieškoti ne tik jas nuomojančiose bendrovėse, bet ir statybos, įrankių nuomos įmonėse.

Perkelti datą – nuodėmė

Festivalio „Vilniaus fejerija“ rengėja N.Ruzgienė ne kartą girdėjo klausimą, ar pakvietė popiežių stebėti fejerverkų.

„Atsakau, kad popiežius reklamą seka. Kita vertus, teko matyti reportažų, kur popiežius šoka su paprastais žmonėmis, linksminasi.

Žinant nenuspėjamą popiežiaus Pranciškaus charakterį – kodėl gi ne?“ – kalbėjo „Vilniaus fejerijos“ rengėja.

Tačiau net ir neatvykęs į Vingio parką popiežius fejerverkus turėtų matyti, nes juos galima stebėti net Vilniaus apylinkėse.

„Į Vilnių šį savaitgalį žmonės plūs iš visos Lietuvos. Neabejoju, kad pasveikinę popiežių žmonės ateis ir į mūsų festivalį. O tie, kurie atvažiuos pasižiūrėti fejerverkų, pirma nueis susitikti su popiežiumi. Tad „Vilniaus fejeriją“ perkelti į kitą savaitgalį būtų buvusi nuodėmė“, – šypsojosi N.Ruzgienė.

Pasibaigus praėjusių metų „Vilniaus fejerijai“ buvo iš karto paskelbta kitų metų data – rugsėjo 22-ąją. Tada jie dar nežinojo, kad į Vilnių atvyks popiežius.

N.Ruzgienė prisiminė, kad dar tada, kai nebuvo paskelbta popiežiaus vizito į Lietuvą data, šiųmetės „Vilniaus fejerijos“ rengėjai nusprendė, kad privalomosios programos metu skambės muzika iš legendinės roko operos „Jesus Christ Superstar“.

Lietus sutrukdyti nepajėgs

Prognozės žadėjo, kad šeštadienį orai subjurs, tačiau N.Ruzgienė įsitikinusi, kad nereikia daug dėmesio kreipti į sinoptikų žodžius.

„Niekas nesakė, kad bus tokia graži vasara ir ruduo. O spręsti prastų orų problemą šeštadienį pavesta popiežiui. Jei Šventasis Tėvas susidoros su šia užduotimi, gero oro vakare užteks ir mums“, – juokavo ji.

Vis dėlto fejerverkams netrukdo lietus, jiems reikia nestipraus vėjo. Geriausiai tiktų vakarų krypties, kad besisklaidančių dūmų neneštų į Vingio parko estrados pusę.

Pirotechnikos specialistai pažymi, kad vėjuotą dieną fejerverkai danguje atrodo skaistesni.

Į šventę nepataria vestis augintinių

Į Vingio parką žiūrovai galės patekti per tris įėjimus. „Vilniaus fejerijos“ rengėjai priminė, kad draudžiama į renginį neštis kėdes, patarė nesivesti šunų ir kitų gyvūnų, nes jie bijo fejerverkų trinksėjimų.

Taip pat geriau į renginį nevažiuoti dviračiu, nes jie sukelia rengėjams rūpesčių, kai prirakinami prie renginio vietą juosiančių tvorų. Tai yra nesaugu.

Tarp pirotechnikų komandų pasirodys projekto „Lietuvos balsas“ nugalėtoja Monika Marija, grupė „Biplan“ ir Londone gyvenanti lietuvių kilmės atlikėja, kurios vardo renginio organizatoriai kol kas neatskleidžia.

Dešimtojo fejerverkų festivalio „Vilniaus fejerija“ konkursinėje programoje pakviestos dalyvauti keturios pirotechnikų komandos – praėjusių 2014–2017 metų festivalių nugalėtojos iš Kinijos, Belgijos, Jungtinės Karalystės ir Vokietijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.