Vyriausybė nesitraukia – prekybininkams turi aibę užmačių

Vyriausybė trečiadienį spręs, kaip padidinti konkurenciją prekybos maisto produktais rinkoje bei gyventojų perkamąją galią. Priemonių planas bus svarstomas ministrų kabineto pasitarime.

Premjeras S.Skvernelis nori, kad Lietuvoje atsirastų daugiau prekybos tinklų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Premjeras S.Skvernelis nori, kad Lietuvoje atsirastų daugiau prekybos tinklų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-09-26 10:43

Premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas LRT radijui trečiadienį sakė, kad pasiūlymai apima daugelį su mažmenine prekyba susijusių sričių.

„Iki lapkričio 1 dienos Ūkio ministerija turi parengti tipines sutartis, kurios bus siūlomos maisto produktų tiekėjams ir prekybininkams. Taip pat iki šios datos mes prašome pateikti rekomendacijas dėl naujos ar jau egzistuojančios institucijos, kuri galėtų atlikti sutarčių tarp maisto produktų tiekėjų ir prekybos tinklų analizę ir stebėti, kokia yra ta praktika, kiek priemonių iš gerosios praktikos sutarčių yra taikoma, kiek yra blogos praktikos“, – aiškino S.Malinauskas.

Pasak jo, taip pat kalbama apie Konkurencijos tarybos įgaliojimų stiprinimą, apie vietos gamintojų rėmimą per viešuosius pirkimus.

„Tam tikrais atvejais, kai kalbame apie maisto produktus, būtų teikiamas prioritetas vietos verslininkams, gamintojams, tiekėjams (..) Tai nėra įpareigojimas visais atvejais pirkti, nes gali būti brangiau, bet kai kuriais atvejais tą daryti tikrai yra didelė prasmė“, – tvirtino S.Malinauskas.

Jo teigimu, taip pat siūloma mažinti biurokratinę naštą smulkiajam verslui, pasitelkiant agentūrą „Investuok Lietuvoje“ pritraukti užsienio prekybos tinklus į Lietuvą.

„Buvo bandoma šiek tiek pašiepti tokias iniciatyvas, tačiau mes matome, kad tas susidomėjimas yra labai realus, ypač turint galvoje, kad rinka skaidrės. Čia pasikviesti dar bent vieną žaidėją tikrai galima“, – tikino S.Malinauskas.

Anot jo, smulkieji verslininkai bus raginami kooperuotis, siekiant didesnių galių derantis su prekybos tinklais, Nacionalinė žemės tarnyba bus įpareigoja pažiūrėti, kaip naudojama valstybės žemė šalia prekybos tinklų, Finansų ministerija per mėnesį turi pasisakyti dėl finansinių paskatų, įskaitant gyventojų pajamų mokesčio lengvatą, o Teisingumo ministerija – pateikti pasiūlymus dėl Vartotojų teisių apsaugos tarnybos stiprinimo.

Premjeras Saulius Skvernelis šią savaitę pasirašė kvietimus 12 Europos didžiųjų prekybos tinklų investuoti Lietuvoje. Jau anksčiau, susitikęs su Vokietijos kanclere Angela Merkel, premjeras pakvietė į Lietuvą ateiti Vokietijos prekybos tinklą „Kaufland“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.