Ikiprekybinis pirkimas – ką, kada ir kodėl pirkti?

Jeigu apie viešuosius pirkimus esate girdėję, net jeigu neteko jų vykdyti ar juose dalyvauti, ikiprekybinis pirkimas daugeliui dar visiškai naujas ir ko gero menkai suprantamas dalykas. Kartais tarp šių dviejų sąvokų įsimaišo inovatyvūs viešieji pirkimai. Tad kaip juos atskirti, kada juos skelbti ir dalyvauti?

 Ikiprekybinis pirkimas padeda kurti inovatyvius produktus.
 Ikiprekybinis pirkimas padeda kurti inovatyvius produktus.
 Lietuvos bankas vykdo blockchain technologija paremtą pirkimą.
 Lietuvos bankas vykdo blockchain technologija paremtą pirkimą.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 27, 2018, 4:16 PM, atnaujinta Sep 27, 2018, 4:17 PM

Viešieji pirkimai – įstatymu reglamentuojamas prekių, paslaugų ar darbų pirkimas, kurį vykdo perkančioji organizacija. Viešųjų pirkimų tikslas – užtikrinti, kad visos įmonės ar fiziniai asmenys turėtų lygias galimybes parduoti savo prekes ar paslaugas.

Inovatyvūs viešieji pirkimai – tai viešieji pirkimai, kai perkančioji organizacija, pirkdama produktus, į viešojo pirkimo sąlygas įtraukia kriterijus, skatinančius tiekėjus kurti ir pasiūlyti inovatyvių produktų. Šiuo metu Viešųjų pirkimų įstatyme numatyta netiesioginė galimybė vykdyti inovatyvius viešuosius pirkimus, taikant naujas pirkimo procedūras.  Lietuvoje pradėtas taikyti naujas pirkimo metodas – konkurencinis dialogas, kuris sudaro galimybę perkančiajai organizacijai dar pradiniame pirkimo etape konsultuotis su tiekėjais dėl šiuolaikiškiausių projekto įgyvendinimo sprendinių.

Ikiprekybinis pirkimas – mokslinių tyrimų ir (ar) eksperimentinės plėtros paslaugų įsigijimas, siekiant sukurti inovatyvų produktą, kuris tenkintų visuomenės poreikius. Tai reiškia, jog perkantysis nori įsigyti tokį produktą, kurio šiuo metu rinkoje dar nėra. Tad ikiprekybinio pirkimo tikslas – naujas produktas. Šiuo pirkimus administruoja bei metodinę ir kitą pagalbą perkančiosioms organizacijoms ir dalyviams teikia Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA). Ikiprekybinis pirkimas susideda iš keleto etapų: pirmuoju etapu sukuriama koncepcija, antruoju – prototipas, o trečiuoju – mažos apimties bandomasis gaminys.

Lietuvos banko ikiprekybinis pirkimas

Vieni pirmųjų „LBChain“ platformos-paslaugos sukūrimui ikiprekybinį pirkimą paskelbė Lietuvos bankas. Šių viešųjų pirkimų projekto vadovas Andrius Adamonis sako, jog Lietuvos bankas blockchain‘o technologijos galimybėmis domėjosi jau seniai. „Finansų technologijoms sparčiai vystantis, nusprendėme mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros keliu, pasinaudojant ikiprekybinių pirkimų galimybėmis, pabandyti sukurti bandomąją blokų grandinės aplinką „LBChain”. Paskelbę kvietimą sulaukėme didelio susidomėjimo – siūlymus pateikė devynios įmonės, iš kurių kitam etapui atrinkome keturias, kurios bandys sukurti platformos prototipą, tad tikimės rimtos konkurencijos, o mes turėsime iš ko rinktis“, – pasakoja pašnekovas. Tikimasi, ikiprekybinio pirkimo etapų metu bus sukurtas finansinių technologijų rinkai patrauklus produktas, kuris sėkmingai startuos ir jo pagalba Lietuvoje vystysis naujų finansinių technologijų įmonės, o esamos dar didesnį dėmesį skirs inovacijoms.

„Ką tik pradėjome pirmąjį etapą todėl apie rezultatus kalbėti dar anksti, tačiau pasaulyje žinomų įmonių dalyvavimas ikiprekybiniame pirkime rodo „LBChain“ platformos aktualumą finansinių technologijų rinkai“, – teigia A. Adamonis.

Nors šio ikiprekybinio pirkimas pasiekė tik pirmąjį etapą pašnekovas neatmeta galimybės, jog sėkmės atveju bus galvojama ir apie antrąjį: – „Inovacijos yra vienas iš svarbiausių progreso variklių, o ikiprekybinių pirkimų programa sudaro galimybes jas kurti ir bandyti realiame gyvenime. Manau, jog skelbtumėme ikiprekybinį pirkimą ir antrą kartą, jei tik būtų tam poreikis“.

Straipsnių ciklas parengtas pagal projektą „Technologijų ir inovacijų populiarinimas“, kuris yra finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis. Projekto tikslas – populiarinti technologijų pažangą ir inovacijas, informuojant verslą ir verslui imlią visuomenę apie mokslinių tyrimų vykdymo ir inovacijų diegimo naudą. Projektą vykdo Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.