JAV reguliuotojai apkaltino E. Muską investuotojų klaidinimu

JAV vertybinių popierių ir biržos komisija ketvirtadienį pateikė kaltinimus elektromobilių gamintojo „Tesla“ įkūrėjui ir generaliniam direktoriui Elonui Muskui. Garsusis verslininkas įtariamas investuotojų apgaudinėjimu, kuomet socialiniame tinkle jis pranešė apie planus išpirkti savo įmonę.

Ieškinyje tvirtinama, kad „Tesla“ ir E. Muskas „dirbtinai manipuliavo „Tesla“ vertybinių popierių kainą paskelbdami materialiai klaidingą informaciją.<br>Reuters-Scanpix nuotr.
Ieškinyje tvirtinama, kad „Tesla“ ir E. Muskas „dirbtinai manipuliavo „Tesla“ vertybinių popierių kainą paskelbdami materialiai klaidingą informaciją.<br>Reuters-Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-09-28 09:16

E.Muskas rugpjūčio 7 dieną tviteryje netikėtai parašė, kad esą „užsitikrino“ finansavimą „Tesla“ išpirkimui bei net įvardino išpirkimo kainą – 420 JAV dolerių už vieną akciją. Tačiau jau po kelių savaičių jis pranešė, jog šio plano yra atsisakoma.

Vertybinių popierių ir biržos komisija sako, kad E.Musko pareiškimai buvo „neteisingi ir klaidinantys“, o jis pats niekada apie tokius planus nediskutavo su kitais įmonės vadovais ar potencialiais finansuotojais.

Pats E.Muskas neigė jam mestus kaltinimus, kuriuos pavadino „neturinčiais pagrindo“, bei prižadėjo gintis.

„Dėl šių nepagrįstų komisijos veiksmų esu labai nuliūdęs ir nusivylęs“, – pranešime sakė „Tesla“ įkūrėjas.

„Aš visada priimu tokius sprendimus, kurie tarnauja tiesos, skaidrumo ir investuotojų interesams. Sąžiningumas yra svarbiausia vertybė mano gyvenime ir faktai parodys, kad jos aš niekada nepamyniau“, – tęsė E.Muskas.

Komisijos kaltinimai gali tapti itin skausmingi E.Musko ateičiai versle.

Agentūra siekia skirti baudų bei galimai net uždrausti jam kada nors būti aukštu vadovu ar valdybos nariu vertybinių popierių biržoje kotiruojamose įmonėse.

Be itin netikėto ir neįprasto pranešimo apie įmonės išpirkimą, E.Musko elgesys nenustoja gluminti investuotojų ir kitais būdais.

Vasarą jis įsivėlė į žodžių karą su gelbėtoju, kuris dalyvavo urve įstrigusios Tailando berniukų futbolo komandos gelbėjimo operacijoje, o neseniai per komiko Joe Rogano  tinklalaidę kartu su juo rūkė marihuaną.

Po to, kai rugpjūčio 7 dieną E.Muskas prekybos sesijos metu paskelbė apie „Tesla“ išpirkimo planus, įmonės akcijų kursas pašoko beveik 11 proc., dėl ko biržos operatorė „Nasdaq“ bendrovės akcijų prekybą tądien buvo sustabdžiusi pusantros valandos.

Tačiau po vertybinių popierių ir biržos komisijos pateiktų kaltinimų, „Tesla“ akcijų kursas pobiržinėje ketvirtadienio prekyboje smuko 10 proc. iki 277,5 JAV dolerio už vieną akciją. Nuo skandalingojo pranešimo apie išpirkimą „Tesla“ prarado jau 25 proc. savo kapitalizacijos.

Per šį laiką „Tesla“ susilaukė ir ne vieno investuotojo ieškinio.

Pavyzdžiui, investuotojo Andrew Lefto ieškinyje teigiama, kad E.Muskas siekė „sudeginti“ vadinamuosius „trumpuosius pardavėjus“ (angl. short sellers), kurie skolinasi „Tesla“ akcijas su lūkesčiais, kad jų kursas nukris ir jie galės jas pakeisti akcijomis mažesne kaina.

Ieškinyje tvirtinama, kad „Tesla“ ir E. Muskas „dirbtinai manipuliavo „Tesla“ vertybinių popierių kainą paskelbdami materialiai klaidingą informaciją“.

A.Leftas iš „Tesla“ siekia prisiteisti nenurodomą sumą, taip pat gauti kompensaciją už išlaidas advokatams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.