Moterims versle sekasi sunkiau? Anaiptol!

Vyrams ar moterims geriau sekasi verslo pasaulyje? Ilgą laiką vyravo stereotipas, jog vyrai pranašesni. Tačiau šiandien tiek vyrai, tiek moterys kuria ir vysto verslus o atsakyti, kuriems sekasi geriau gana keblu. Tačiau galime suskaičiuoti – vyrų ar moterų verslo pasaulyje yra daugiau.

 Moterų kuriančių verslą skaičius auga kiekvienais metais.
 Moterų kuriančių verslą skaičius auga kiekvienais metais.
  Nijolė Karpavičienė.<br> Asmeninio albumo nuotr.
  Nijolė Karpavičienė.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Imtis verslo moteris skatina savirealizacijos galimybės.
 Imtis verslo moteris skatina savirealizacijos galimybės.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 28, 2018, 9:45 AM

Guidantfinancial.com duomenimis šiuo metu moterys verslo pasaulyje sudaro 26%, nors šis rodiklis gana žemas, tačiau pastebimas augimas, 2017 metais moterų vystančių verslą skaičius augo 18%. Taip pat išskiriama keletas priežasčių kodėl moterys imasi kurti verslą:

· Noras įgyvendinti svajonę;

· Noras dirbti sau, neturėti vadovo;

· Noras išreikšti save, parodyti savo gebėjimus;

· Noras užsidirbti;

· Atėjus pensijai noras toliau dirbti.

Kviečiame susipažinti su inovatyvių verslų kūrėjomis, kurioms šios priežastys taip pat nesvetimos.

Įgyvendino gyvenimo svajonę

Inovatyvios mokslinės įmonės„Mėlynė“, dirbančios su lietuviškomis augalinėmis žaliavomis vadovė Nijolė Karpavičienė sako, turėti sveikus produktus gaminančią įmonę buvo jos svajonė, kuri išsipildė tinkamu laiku atsidūrus tinkamoje vietoje.

Tačiau pašnekovė niekada net nesusimąstė, kad jai ši atsakomybė gali būti per sunki: – „Manau tiek vyrai, tiek moterys gali kurti verslus, galbūt moterys linkusios mažiau rizikuoti. Tačiau aš į verslą atėjau vyresnio amžiaus, mano vaikai jau užauginti, buvau visiškai laisva užsiimti tuo kuo noriu. Aš visą laiką domėjausi sveikais produktais, analizuodama jų etiketes pastebėjau, jog daug maisto produktų turi konservantų, pridėtinių dažiklių ir saldiklių. Todėl pati turėjau didžiulį norą kurti sveiką maistą.

Tuo metu kaip tik veiklos keliai suvedė su Nerijumi Lamanausku, kuris dalyvavo Mokslo, inovacijų ir technologijos agentūros (MITA) paskelbtame mokslo rezultatų komercinimo konkurse ir gavo investicijas verslo pradžiai. Jo idėja buvo kurti natūralius maistinius dažus. Aš ja tikėjau ir rėmiau, taip sudėjome jo mokslines ir mano chemikės-technologės žinias ir gebėjimus į „krūvą“ ir buvo įsteigta nauja įmonė“.

Šiuo metu įmonė gamina bei ieško inovatyvių technologijų bei jų panaudojimo galimybių maisto ir kitų produktų gamyboje, kad gaminiai būtų praturtinti biologiškai vertingomis medžiagomis, išlaikytų natūralias spalvas ir būtų sveiki.

Vienas tokių būdų vaisių, uogų ir daržovių liofilizavimas, t. y. džiovinimo vakuume šalčiu technologija, kuri iš produkto pašalina tik vandenį, o visas biologiškai aktyvias medžiagas, vitaminus, fermentus ir kitas išsaugo. Liofilizuoti produktai išlaiko savo formą, kvapą, skonį, sandariai uždarius galima laikyti praktiškai neribotą laiką. Šiuo metu vienas populiariausių gaminių – liofilizuotų uogų ir vaisių tyrių skanėstai, sula, netrukus pasirodysiantys prekyboje – baltyminiai kokteiliai.

Sunkumai, iššūkiai ir patarimai

Nuosavas verslas ne tik laisvė ir nepriklausomybė. Pasak N. Karpavičienės, jaunam verslui tenka susidurti su didžiule biurokratija bei investicijų stoka: – „Pradedantiesiems verslininkams būtina pagalba, mes jos sulaukėme iš MITA, jei ne ši institucija gali būti, jog įmonė net nebūtų susikūrusi. Ši pagalba nėra vienkartinė, mes ir toliau naudojomės MITA priemonėmis kurdami naujus produktus“.

Taip pat pašnekovė išskyrė tris patarimus startuoliams dar tik norintiems įgyvendinti savo idėją: – „Pirmiausia reikia daryti tai ką sugebate geriausiai bei ištirti rinką ar tikrai gaminamas produktas ar paslauga bus išskirtinis ir reikalingas vartotojui. Antras svarbus dalykas – kantrybė ir noras dirbti. Gali būti daug akimirkų, kai nusvirs rankos, tačiau pasiduoti nereikėtų. Na ir trečiasis – investicijų paieška. Tai ko gero viena svarbiausių verslo sudedamųjų dalių, tad į jų paieškas vertėtų žiūrėti rimtai ir atsakingai“.

Investicijų svarba verslo pradžiai neabejoja ir riešutų ir sėklų sviesto gamyba užsiimanti MB „Sviestas sviestuotas“ vadovė Dovilė Stonė: – „MB neseniai atšventė 4 metų sukaktį. Veiklos pradžioje buvo sunku susirasti tinkamas patalpas, neišmanėme biurokratinių reikalų, beveik neturėjome startinio kapitalo. Dalyvavome MITA vykdomame projekte INOVEKS, kurio metu turėjome galimybę įvairiais veiklos pradžioje aktualiais klausimais konsultuotis su mentoriais.

Jų konsultacijos mums buvo naudingos pasirenkant juridinę veiklos formą, planuojant biudžetą ir marketingo strategiją. Šiuo metu visi sunkumai jau praeityje – stabiliai augame ir turime nemenką patirties bei žinių bagažą. Ateityje planuojame ir toliau bendradarbiauti su kitais smulkiais verslais – mums svarbu didinti smulkaus verslo prestižą Lietuvoje ir burti panašias vertybes atstovaujančius smulkius verslus“.

Straipsnių ciklas parengtas pagal projektą „Technologijų ir inovacijų populiarinimas“, kuris yra finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis. Projekto tikslas – populiarinti technologijų pažangą ir inovacijas, informuojant verslą ir verslui imlią visuomenę apie mokslinių tyrimų vykdymo ir inovacijų diegimo naudą. Projektą vykdo Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.