Falsifikuota mėsa, grietinė ir kiti maisto produktai: kaip juos atskirti?

Pastaraisiais metais įsivyravo teisingos mitybos tendencija. Žmonės galų gale pradėjo rimčiau žiūrėti į savo sveikatą ir kreipti dėmesį į tai, ką jie iš tikrųjų valgo. Tačiau net kruopštus produktų pasirinkimas dar negarantuoja, kad maistas tikrai bus naudingas. Gamintojai išmoko klastoti praktiškai bet kokį produktą, kad sumažintų jų gamybos kaštus. Ir daugelis iš tokių klastočių gali atsidurti ant jūsų stalo, rašo portalas rambler.ru.

Medus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Medus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pieno produktai.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Pieno produktai.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Apelsinai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Apelsinai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Žalieji žirneliai.<br>V.Balkūno nuotr.
Žalieji žirneliai.<br>V.Balkūno nuotr.
Mėsa.<br>L.Brundzos nuotr.
Mėsa.<br>L.Brundzos nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Oct 28, 2018, 4:41 PM

Grietinė

Šis labai naudingas produktas yra prisotintas baltymų, gali normalizuoti žarnyno mikroflorą ir netgi padeda atstatyti jėgas. Grietinė yra labai naudinga, bet tik tada, jei ji yra natūrali. Šis pieno produktas  – vienas populiariausių pieno gaminių asortimente. Ji gaminama masiškai pramoniniu būdu , dažnai teikiant pirmenybę kiekybei, o ne kokybei.

Kaip patikrinti? Norėdami nustatyti, ar ant jūsų stalo yra natūralus produktas, pabandykite ištirpinti šaukštą grietinės karštame vandenyje . Tikra grietinė vandenyje visiškai ištirpsta, o jei ji suklastota – iškrenta nuosėdos.

Medus

Natūralaus medaus gamyba ir surinkimas yra gana daug darbo reikalaujantis procesas, todėl ir šio produkto kaina yra gana didelė. Tačiau, kaip žinome, kaina ne visada parodo kokybę. Vietoje brangaus medaus dažnai parduodamas falsifikatas.

Dažnai kaip natūralus parduodamas pigus medus iš Kinijos, kuriame iš esmės nė žiedadulkių nėra. Kitas variantas – bitės paprasčiausiai maitinamos cukraus sirupu, kurį perdirbdamos jos „išskiria“ netikrą medų, iš kurio nėra jokios naudos. Norint suteikti produktui reikiamą  spalvą ir konsistenciją, dedama pesticidų, krakmolo ir kitų medžiagų.

Kaip patikrinti? Pirmas dalykas, į ką reika atkreipti dėmesį, yra kvapas. Suklastotas produktas arba išvis neturi kvapo, arba jis yra pernelyg šleikštus. Galima patikrinti medų ir įlašinant jodo: jei ta vieta, kur pateko jodo lašelis, pamėlynuoja, reiškia, kad į produktą pridėta krakmolo.

Mėsa

Pirkdami puikiai atrodantį jautienos arba kiaulienos gabalą, galite įsigyti suklastotą produktą. Dalykas tas, kad apsukrūs gamintojai išmoko iš mėsos produktų atliekų padaryti visą mėsos gabalą. Tam jie naudoja specialius mėsos klijus (jautienos arba kiaulienos trombiną). Tokią suklijuotą mėsą jie parduoda už įprastinę kainą.

Kaip patikrinti? Deja, pagal išvaizdą ir skonį atskirti suklijuotą mėsą nuo ištisinio jos gabalo jums niekaip nepavyks, teigia portalas.

Žalieji žirneliai

Netgi tokį, atrodytų, paprastą produktą kaip konservuoti žirneliai taip pat falsifikuoja. Kodėl  nepasinaudoti tuo, kad konservuoti maisto produktai skiriasi nuo natūralių, todėl suprasti, kad tai surogatas, nėra taip lengva? Pavyzdžiui, Kinijos gamintojai gamina padirbtus žalius žirnelius iš žaliai nudažytų sojų miltų, sugumuliuotų į rutuliukus.

Kaip patikrinti? Atkreipkite dėmesį į produkto spalvą stiklainyje. Kokybiški konservuoti žirneliai paprastai būna neskaidraus atspalvio.

Apelsinų sultys

Deja, šis gėrimas ne visada gaminamas iš apelsinų. Dažnai tai būna tik nudažytas vanduo su cukrumi, askorbo rūgštimi, mononatrio glutamatu ir kitais aromato ir skonio stiprikliais. Būna ir taip, kad vietoje apelsinų sulčių naudojamos pigesnės obuolių sultys, pridedant į jas atitinkamų aromato ir skonio stipriklių.

Kaip patikrinti? Įberkite į sultis šiek tiek sodos ir pakaitinkite iki 100 laipsnių. Natūralus produktas turi patamsėti, o surogato spalva nepakis. Norėdami suprasti, ar į sultis pridėta aromato ir skonio stipriklių, pakanka užlašinti keletą sulčių lašų ant rankos ir pabandyti  įtrinti į odą. Jei pamatysite riebalų pėdsakus, tai reiškia, kad sultyse yra aromato ir skonio stipriklių, rašo portalas rambler.ru.

Parengė Leonas Grybauskas

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.