Gabena cigaretes į Šveicariją lagaminais: gaujose – ir namų šeimininkės iš Lietuvos

Organizuotos gaujos veža kontrabanda tūkstančius cigarečių pakuočių į Šveicariją. Dabar Federalinė muitinės tarnyba imasi atsakomųjų priemonių.

  Federalinė muitinės tarnyba skelbia, kad vienas toks krovinys nusikalstamai grupuotei atneša 6500 frankų (apie 5709 Eur).
  Federalinė muitinės tarnyba skelbia, kad vienas toks krovinys nusikalstamai grupuotei atneša 6500 frankų (apie 5709 Eur).
 Vienas toks krovinys nusikalstamai grupuotei atneša 6500 frankų (apie 5709 Eur), teigia straipsnio autorius. <br>  Federalinės muitinės tarnybos nuotr. 
 Vienas toks krovinys nusikalstamai grupuotei atneša 6500 frankų (apie 5709 Eur), teigia straipsnio autorius. <br>  Federalinės muitinės tarnybos nuotr. 
 Vienas toks krovinys nusikalstamai grupuotei atneša 6500 frankų (apie 5709 Eur), teigia straipsnio autorius. <br>M.Patašiaus nuotr.
 Vienas toks krovinys nusikalstamai grupuotei atneša 6500 frankų (apie 5709 Eur), teigia straipsnio autorius. <br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 31, 2018, 10:27 PM

Jų vardai Elena, Borisas ar Pavlo, jie atvyko iš Baltarusijos, Ukrainos ar Lietuvos. Šveicarijos federalinėje muitinės tarnyboje Berne kaupiasi dokumentai – sprendimai skirti baudas tokiems kontrabandininkams kaip šie, kurie pagaunami su cigaretėmis Ciuricho, Ženevos ar Bazelio-Miulūzo oro uostuose, rašo Šveicarijos laikraščio „Tages Anzeiger“ korespondentas Martinas Stollis portele agesanzeiger.ch.

Kontrabandininkai prikrauna į savo lagaminus iki 250 cigarečių blokų (cigarečių blokas – 10 pakelių po 20 cigarečių. – Red.), o atskrendančiame lėktuve kartais jų sėdi po kelis. Pasak Šveicarijos muitininkų, čia dirba organizuotos gaujos. Už 200–300 eurų atlygį į Šveicariją su kontrabandinėmis prekėmis išvyksta vienišos motinos, kaimo žmonės, bedarbiai arba studentai. Jie užverbuojami, kai atsiliepia į darbo skelbimą.

Vienas toks krovinys nusikalstamai grupuotei atneša 6500 frankų (apie 5709 Eur), teigia straipsnio autorius. Tiesa, per pastaruosius mėnesius tabako kontrabandininkai turi dėti vis daugiau pastangų, kad nesumažėtų jų pelnas, kadangi muitinės pareigūnai pradėjo prieš juos puolimą. Pernai jie konfiskavo 4852 cigarečių blokus, o vien tik iki šių metų rugpjūčio jau buvo konfiskuoti 9633 blokai.

Tačiau sustabdyti tokią „skruzdėlių kontrabandą“ neįmanoma („skruzdėlių kontrabanda“ – vok. „Ameisenschmuggel“ – teisėsaugininkai taip neoficialiai  vadina slaptą prekių gabenimą per sieną nedideliais kiekiais, paprastai važinėjant ar skraidant reguliariai. – Red.). „Už jų nugarų stovintys žmonės nuolat keičia modus operandi (lot. - veikos metodus) ir maršrutus, siunčia gerai apsirengusius komersantus, o tada vėl turistus“, – sakė vienas muitinės tyrėjas.

Sugauti kurjeriai didelių baudų nemoka

Siekdami prisikasti iki kontrabandos organizatorių, muitinės tyrėjai taip pat keičiasi informacija  su Europolu – Europos Sąjungos kriminalinės žvalgybos agentūra, įsikūrusia Hagoje. Dėl to, kad kontrabanda paveikia ir kitas Europos šalis. Priežastis – iš dalies kai kada didžiuliai cigarečių kainų skirtumai Europoje: Šveicarijoje cigarečių pakelis kainuoja 8,5 franko (7,47 Eur), o Didžiojoje Britanijoje net 12 frankų (10,54 Eur), tuo tarpu Ukrainoje jį gali nusipirkti už vieną franką, teigia M.Stollis.

Štai kodėl pigūs rūkalai didžiuliais kiekiais skraidinami į Vidurio Europą, taip pat gabenami keliais ir geležinkeliais. Atvežama čia ir vietinės gamybos kontrabandinių cigarečių, kurių prekių ženklai šveicarams nežinomi: „Garni Blue“ iš Armėnijos, „Prestige“ iš Bulgarijos ar „Kiss“ iš Rusijos.

Tik nedidelė dalis kontrabandos parduodama Šveicarijoje. Kartais ji taksi tiesiai iš oro uosto keliauja į Prancūziją ar Ispaniją. Čia gaujos turi savo logistikos centrus prekėms realizuoti. Šveicarijoje kontrabandinės cigaretės platinamos raudonųjų žibintų kvartaluose (vok. Rotlichtmilieu), prie privačių krautuvėlių ir užeigų.

Muitinės tyrėjams kova su „skruzdėlių kontrabanda“ prilygsta Sizifo darbui. Tiesa, sugautam kontrabandininkui tiesiai oro uoste yra skiriama didelė bauda. Aptikus didesnį kontrabandos kiekį kurjeriai taip pat yra areštuojami.

Tačiau kelis tūkstančius frankų siekiančios baudos praktiškai niekada nesumokamos, o piniginė bauda vargu ar kada nors bus pakeista laisvės atėmimo bausme: kartą pagauti cigarečių kurjeriai aplenkia Šveicariją – tačiau  Varšuvoje, Kijeve ar Sankt Peterburge skrydžio jau laukia kiti, baigia savo straipsnį M.Stollis portele tagesanzeiger.ch.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.