Tabako gamintojai: „Cigarečių pakuočių suvienodinimas tik padidins kontrabandą“

Kol Vyriausybė svarstydama 2019 metų Lietuvos biudžeto projektą žarsto pažadus iš šešėlio kitąmet ištraukti 200 mln. eurų, vis garsiau kalbama, kad naujosios ir šiuo metu svarstomos Tabako kontrolės įstatymo pataisos galimai skaudžiai kirstų valdžios planams, susijusiems su šešėlio mažinimu.

Pasak tabako gamintojų, suvienodinta tabako gaminių pakuotė ženkliai apribotų ne tik lietuvių galimybę rinktis norimą prekę, bet ir smarkiai padidintų kontrabandos mastą.<br>V.Balkūno nuotr.
Pasak tabako gamintojų, suvienodinta tabako gaminių pakuotė ženkliai apribotų ne tik lietuvių galimybę rinktis norimą prekę, bet ir smarkiai padidintų kontrabandos mastą.<br>V.Balkūno nuotr.
Pasak tabako gamintojų, suvienodinta tabako gaminių pakuotė ženkliai apribotų ne tik lietuvių galimybę rinktis norimą prekę, bet ir smarkiai padidintų kontrabandos mastą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pasak tabako gamintojų, suvienodinta tabako gaminių pakuotė ženkliai apribotų ne tik lietuvių galimybę rinktis norimą prekę, bet ir smarkiai padidintų kontrabandos mastą.<br>M.Patašiaus nuotr.
LLRI nuomone, įvestas toks tabako gaminių pakuočių suvienodinimo reglamentas galėtų net sukurti precedentą taip pat pasielgti ir su kitomis rinkos prekėmis, kurių, galbūt, reikėtų vartoti mažiau. Tarkime, nuo saldaus maisto iki skalbimo miltelių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
LLRI nuomone, įvestas toks tabako gaminių pakuočių suvienodinimo reglamentas galėtų net sukurti precedentą taip pat pasielgti ir su kitomis rinkos prekėmis, kurių, galbūt, reikėtų vartoti mažiau. Tarkime, nuo saldaus maisto iki skalbimo miltelių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Paulius Ignotas

Nov 2, 2018, 9:33 AM, atnaujinta Nov 19, 2018, 3:17 PM

Pasak tabako gamintojų, suvienodinta tabako gaminių pakuotė ženkliai apribotų ne tik lietuvių galimybę rinktis norimą prekę, bet ir smarkiai padidintų kontrabandos mastą. Panašios nuomonės laikosi ir Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) prezidentas Žilvinas Šilėnas.

Ragino nesekti blogais pavyzdžiais

Kaip lrytas.lt sakė „Philip Morris Baltic“ korporacinių reikalų direktorius Lietuvoje Kęstutis Straigis, pirmiausia, kalbant apie prielaidas šešėlinės rinkos plėtrai Lietuvoje suvienodinus tabako gaminių pakuotes, reikėtų įvertinti Lietuvos geografinę padėtį.

Jo teigimu, Lietuva yra šalis, apsupta pigesnius tabako gaminius parduodančių rinkų iš kurių atkeliauja nelegali produkcija.

„Siekis įvesti tiek bendrinę tabako gaminių pakuotę, tiek draudimą demonstruoti cigaretes parduotuvėse, be kitų galimų grėsmių, tikrai gali sudaryti prielaidas dar didesniam šešėlio augimui.

Niekuo neišsiskiriančios cigarečių pakuotės yra kur kas lengviau padirbamos ir pasiekiamos“, – apie tabako gaminių rinką kalbėjo K. Straigis.

Tiesa, jis ragino atkreipti dėmesį į šalis, kurios jau pasekė tokiu pavyzdžiu. Štai Australijos pavyzdys, anot jo, yra toks, kad įvedus bendrinę pakuotę, nelegalių cigarečių kiekis ir prekyba jomis stipriai išaugo.

„Augimas fiksuotas ir Jungtinėje Karalystėje. Nereikia pamiršti, kad tai salos“, – apie pasekmes įspėjo specialistas.

Nepaisant to, kad, pasak K.Straigio, prekių ženklai yra intelektinė nuosavybė, o juos suvienodinus ženklas prarastų savo vertę ir skiriamąją galią, tokie užmojai galimai stipriai kirstų ir per pačios valstybės kišenę.

Kasmet atliekamas „Project Sun“ tyrimas atskleidė, kad, pavyzdžiui, 2017 m. Lietuvoje buvo suvartota 570 mln. vienetų kontrabandinių cigarečių, o, anot tyrimo rezultatų, skaičiuojama, kad praėjusiais metais dėl šešėlinės rūkalų rinkos šalies biudžetas neteko iki 62 mln. eurų potencialių pajamų.

Pažeistų teises ir laisves

Kaip aiškino LLRI prezidentas Ž.Šilėnas, tabako gaminių pakuočių suvienodinimas iššauktų neigiamas pasekmes, prieštaraujančias tiek Lietuvos  konstitucijai, tiek Europos Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijai.

Pasak jo, pirmiausia, tai smarkiai apsunkintų vartotojų pasirinkimą, nes šriftas ir spalvos ant pakuočių yra vieni iš bruožų, kuriais vartotojas atpažįsta savo vartojamas cigaretes. O tai reiškia, kad vartotojas galimai ilgiau sugaištų parduotuvėje.

Įdomu tai, kad LLRI nuomone, įvestas toks tabako gaminių pakuočių suvienodinimo reglamentas galėtų net sukurti precedentą taip pat pasielgti ir su kitomis rinkos prekėmis, kurių, galbūt, reikėtų vartoti mažiau. Tarkime, nuo saldaus maisto iki skalbimo miltelių.

Ž.Šilėnas pasisakė ir apie tai, kad tokie ribojimai pažeistų teisę ir į intelektinę nuosavybę ir pagarbos asmens teisėms ir laisvėms principą bei prasitarė ir apie tai, kad Lietuvoje – jau ir taip daug draudimų tabako gaminiams.

„Uždrausta tabako gaminių reklama, o tabako gaminių pakuotės jau turi įspėjamus užrašus, kurie informuoja visuomenę apie žalingą poveikį“, – sakė Ž.Šilėnas.

Nuomonės išsiskyrė

Štai Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento stebėsenos ir analizės skyriaus vyriausias specialistas Jonas Žala dėstė, kad remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos  (PSO) duomenimis, nėra „racionalaus pagrindo“ įrodymams, kad bendrinė pakuotė, nerūkymo zonų plėtra ar draudimas tiesiogiai demonstruoti tabako gaminius augintų neteisėtą prekybą tabako gaminiais.

„PSO duomenimis, nebuvo nustatyta bendrinių pakuočių padirbinėjimo atvejų.

Tabako gaminių gamintojai ir ant bendrinės pakuotės gali naudoti papildomus, jų manymu reikalingus, nuo padirbinėjimo apsaugančius elementus“, – sakė J.Žala.

Panašios nuomonės buvo ir Muitinės departamento Komunikacijos skyriaus viršininkas Vitas Volungevičius.

„Muitinės nuomone, tabako gaminių pakelių suvienodinimas cigarečių kontrabandos srautams įtakos neturės, nes tai paprastai susiję su tabako gaminių kainų skirtumu Lietuvoje (ES šalyse) ir Baltarusijoje bei dalinai Rusijoje“, – sakė jis ir pridūrė, kad Lietuva dėl geografinės padėties yra patogi nelegalių tabako gaminių gabenimo į Vakarų Europos šalis, o šiuo metu baltarusiškos kilmės cigaretės sudaro apie 53 proc. iš viso Lietuvoje, muitinės sulaikytų cigarečių kiekio.

Statistika rodo, kad per pastaruosius metus kontrabandinių cigarečių kiekis vis keitėsi. 2016 metais sulaikyta 238 mln. vnt. cigarečių pakuočių, 2017 m. – 128 mln. vnt., o per 2018 m. I pusmetį – 121 mln. vnt. cigarečių pakuočių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.