„Danske Bank“ skandalas netyla– pranešė apie Danijos turčių nešvarius žaidimus

Pagrindinis „Danske Bank“ akcininkas – Danijos milijardierių Maerskų šeima – sugebėjo pasiekti, kad būtų nušalintas banko valdybos pirmininkas Olė Andersenas, rašo britų verslo dienraštis „The Financial Times“.

„Danske Bank“ – didžiausias komercinis Danijos bankas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
„Danske Bank“ – didžiausias komercinis Danijos bankas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 7, 2018, 12:31 PM

Maerskų šeimos atstovai nori, kad po pinigų plovimo skandalo, kuris kilo dėl įtartinų maždaug 200 mlrd. JAV dolerių vertės operacijų „Danske Bank“ Estijos padalinyje, vadovavimą bankui perimtų nauji žmonės.

Būsimame neeiliniame banko akcininkų susirinkime O.Anderseną pakeis Karstenas Dybvadas, šiuo metu vadovaujantis Danijos pramonininkų konfederacijai.

Be to, „AP Moeller Holding“, Maerskų šeimai priklausanti investicijų bendrovė, kuri valdo maždaug 21 proc. „Danske Bank“ akcijų, pasikonsultavusi su kitais stambiais akcininkais, pasiūlys du naujus kandidatus į banko valdybą.

„Įvykiai banke mums sukėlė didelį rūpestį. Pasitarę su kitais akcininkais įsitikinome, jog reikalingi pokyčiai. Manome, kad būtini nauji vadovai ir valdybos, ir administracijos lygmeniu“, – pareiškė leidiniui „AP Moeller Holding“ generalinis direktorius Robertas Uggla.

„Danske Bank“ jau neteko generalinio direktoriaus. O prieš tris savaites Danijos finansų rinkos reguliavimo institucija atsisakė pritarti banko turto valdymo padalinio vadovo Jacobo Aarupo-Anderseno paskyrimui į „Danske Bank“ generalinio direktoriaus postą, nes jis, institucijos nuomone, neturi pakankamai patirties.

„Danske Bank“ – didžiausias komercinis Danijos bankas – yra pareiškęs, jog ištyręs 2007–2015 metais įvykdytus sandorius nustatė „įtartinų“ sandorių, kurie buvo atlikti 15 tūkst. klientų, įskaitant aukšto rango Rusijos politikus ir Danijoje įsikūrusias bendroves, vardu. Bendra tų sandorių vertė sudaro apie 200 mlrd. eurų.

Danija, kaip ir kitos Šiaurės šalys, laikoma skaidraus valdymo pavyzdžiu. Tuo tarpu bendra įtartinų sandorių vertė yra dešimt kartų didesnė už Estijos 2014 metų bendrąjį vidaus produktą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.