Rusijos pensininkų dieta – sunkiai ištveriama, išbandė ir politikai

Ar įmanoma Rusijoje visą mėnesį prasimaitinti už 45 eurus? Kai kurie politikai įsitikinę, kad tai visai nesudėtinga. Tačiau kiti, pamėginę savo kailiu, rezultatu neapsidžiaugė – ir alkį juto, ir svoris krito.

Rusijos senjorų išlaidos maistui pastaraisiais metais išaugo, bet valdžia ne visuomet sutinka padidinti jiems išmokas.<br>„Scanpix“ nuotr.
Rusijos senjorų išlaidos maistui pastaraisiais metais išaugo, bet valdžia ne visuomet sutinka padidinti jiems išmokas.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 7, 2018, 7:32 PM

Koks tas minimalus lygis?

Saratovo apskrityje šįmet kilo aršių ginčų dėl vadinamojo minimalaus pragyvenimo lygio.

Vietos politikai siūlė jį padidinti 500 rublių (6,6 euro) per mėnesį, bet piestu stojo apskrities vyriausybės darbo ministrė Natalija Sokolova – ji pareikalavo skurdžiausiems gyventojams pajamas padidinti tik 288 rubliais (3,8 euro).

Pasiūlė daugiau makaronų

Tokie skaičiai gal ir neįspūdingi, bet svarbūs. Pagal Rusijos įstatymus, iš federalinio biudžeto mokama senatvės pensija negali būti mažesnė nei regione nustatytas minimalus pragyvenimo lygis.

Jei taip nutinka, vietos valdžia turi primokėti iš savo iždo, o to politikai dažniausiai vengia.

Šįmet Saratovo pensininkams garantuojamos pajamos sudaro 7176 rublius (95,12 euro), iš šios sumos maistui numatyta 3,4 tūkst. rublių (45 eurai).

Vietos parlamente buvo siūloma bent jau šias išlaidas padidinti iki 4 tūkst. rublių (53 eurų), nes visoje Rusijoje pastaraisiais metais maisto produktai pastebimai pabrango.

Bet ministrė N.Sokolova pradėjo aiškinti, kad pensininkai prasimaitins ir už 3,7 tūkst. rublių (49 eurus) per mėnesį.

Anot jos, patenkinti minimalius fizinius poreikius išvis pakaktų 3,5 tūkst. rublių (46,4 euro).

Ministrės teigimu, makaronai visuomet kainuoja vienodai, o prireikus ji pati galės sudaryti mitybos planą, atsižvelgdama į kainas parduotuvėse, kuriose ji lankosi.

„Jūs netgi atjaunėsite, tapsite gražesni“, – senjorams žadėjo N.Sokolova.

Ministrę teko atstatydinti

Jau netrukus šio posėdžio įrašas pasirodė internete ir papiktino daugelį gyventojų. O vietos žurnalistai nesunkiai atkapstė, kad pačios ministrės pastarųjų metų pajamos, atskaičius mokesčius, siekė 2,3 mln. rublių (30,5 tūkst. eurų).

Negana to, paaiškėjo, kad N.Sokolova kasmet iš vietos biudžeto dar gauna 200 tūkst. rublių (2,65 tūkst. eurų) vertės „materialinės paramos“. O jos sutuoktinis turi sėkmingą verslą.

Kilus skandalui vietos gubernatorius nusprendė atleisti ministrę paaiškinęs, kad tokios institucijos vadovas negali atsainiai kalbėti žmonėms gyvybiškai svarbiomis temomis.

Deputatas pasirinko dietą

Bet tuo viskas nesibaigė. Mat vietos parlamento deputatas Nikojalus Bondarenka dar pasiūlė ministrei pačiai pamėginti pragyventi mėnesį už pusketvirto tūkstančio rublių maistui. Jai nesutikus, parlamentaras ėmėsi tokio eksperimento.

Jau pirmąją dietos savaitę jis numetė daugiau nei porą kilogramų, nors ir anksčiau nebuvo apkūnus.

Paklausęs buvusios ministrės patarimų jis daugiausia maitinosi kiaušiniene, sriuba iš vištos kaulų, makaronais, virtomis daržovėmis, karameliniais saldainiais ir obuoliais.

„Tai nebuvo geriausia savaitė mano gyvenime. Likus dviem dienoms baigėsi vaisiai ir vištiena, todėl teko valgyti kruopas. Negaliu sakyti, kad griūvu iš kojų, tačiau savijauta nekokia.

Porcijas tenka kruopščiai dozuoti, tad nuolat jaučiu alkį. Be to, nėra jokios įprastos dešros, sūrio, netgi padažų“, – savo dienoraštyje paskelbė N.Bondarenka.

Antrajai dietos savaitei jis įsigijo mažiau saldainių ir bulvių, užtat šiek tiek daugiau vištienos.

Eksperimentas dar nesibaigė, bet akivaizdu, kad jo išvados bus tokios pat, kaip ir panašių bandymų, kuriuos kai kurie veikėjai darė šio amžiaus pradžioje.

Tuomet irgi buvo nesunku įrodyti, kad už valstybės nustatytą pragyvenimo minimumą normaliai gyventi nepavyksta – tik vargais negalais išgyventi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.