Perteklius ar slaptos užmačios? Naftos kainos toliau traukia žemyn

Antradienį smarkiai kritusios naftos kainos trečiadienį toliau traukia žemyn.

WTI naftos rūšies rinka į „meškų“ fazę įžengė dar praėjusią savaitę.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
WTI naftos rūšies rinka į „meškų“ fazę įžengė dar praėjusią savaitę.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 14, 2018, 8:54 AM, atnaujinta Nov 14, 2018, 9:16 AM

Sausio mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina Londono biržoje „ICE Futures“ nuo sesijos pradžios sumenko 0,16 JAV dolerio, arba 0,24 proc., iki 65,31 JAV dolerio už barelį.

O gruodžio mėnesio ateities sandorių WTI rūšies naftos kaina Niujorko prekių biržoje (NYMEX) smuktelėjo 0,25 JAV dolerio, arba 0,45 proc., iki 55,44 JAV dolerio už barelį.

Antradienį „Brent“ atpigo 4,65 JAV dolerio, arba 6,63 proc., o WTI – 4,24 JAV dolerio, arba 7,07 procento.

WTI kainos dienos nuosmukis buvo didžiausias per daugiau kaip trejus metus. Be to, WTI kaina su minuso ženklu užbaigė dvyliktą prekybos sesiją iš eilės ir šis jos smukimo laikotarpis yra ilgiausias nuo 1983 metų, kuomet agentūra „FactSet“ pradėjo rinkti šiuos duomenis.

Tuo tarpu „Brent“ kaina nuo spalio mėnesį pasiekto aukščiausio lygio jau krito 24 proc., o tai rodo, kad šios naftos rūšies rinka įžengė į „meškų“ fazę.

„Jungtinės Valstijos pradėjo visą šį reikalą su sankcijomis Iranui. Po to jos padarė nuolaidų, taigi Iranas ir toliau išgauna naftą bei ją parduoda“, – pareiškė „Banyan Hill Research“ analitikas Mattas Badiali.

„Tuo tarpu Saudo Arabija padidino gavybą, kad kompensuotų galimą Irano eksporto sumažėjimą, ir dabar visi kalba apie tai, kad rinka yra perpildyta naftos“, – pažymėjo ekspertas, kurį cituoja agentūra „MarketWatch“.

Tačiau, jo nuomone, Saudo Arabija yra priartėjusi prie „didžiausio gavybos potencialo“ ir negalės ilgą laiką palaikyti gavybos dabartiniame lygyje.

Taigi, „šiuo metu rinka yra priartėjusi prie viršutinės tiekimo ribos, daugelis išgauna tiek, kiek būtų turėję išgauti tuo atveju, jeigu rinka netektų Irano eksporto“, – pažymėjo M.Badiali.

„Manau, dabartinis kainų lygis – tai rinkos dugnas“, – pridūrė jis.

„Williams Market Analytics“ įkūrėjo Oweno Williamso nuomone, naftos kainos krito per daug, nes „ekonomikos augimo lėtėjimas kol kas nekelia problemų, o nuogąstavimai dėl naftos pasiūlos pertekliaus pasaulio rinkoje yra perdėti“.

WTI naftos rūšies rinka į „meškų“ fazę įžengė dar praėjusią savaitę.

Saudo Arabijos energetikos ministras Khalidas al-Falihas pirmadienį pareiškė, kad OPEC šalys ir jų partneriai – vadinamoji OPEC+ grupė – mažins gavybą, jeigu naftos rinkoje bus nuolat stebimas pasiūlos perteklius. Anot jo, šiuo metu rinkoje matyti JAV naftos pertekliaus ženklų.

Jis taip pat pažymėjo, kad Saudo Arabija jau kitą mėnesį sumažins gavybą 500 tūkst. barelių per dieną, kad padėtų stabilizuoti rinką.

Tačiau JAV prezidentas Donaldas Trumpas išreiškė nepasitenkinimą dėl Saudo Arabijos planų sumažinti gavybą.

„Tikiuosi, Saudo Arabija ir OPEC nepradės mažinti gavybos, – parašė D.Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“. – Atsižvelgiant į atsargų lygį, naftos kainos turi būti kur kas mažesnės.“

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.