Rusijos valdžios vajus prieš kailinius – moterys to tikrai nesupras

Apie 30 tūkstančių kailinių neatitinka nustatytų standartų, todėl turi būti sunaikinti. Tokį nuosprendį Rusijos valdininkai paskelbė šių drabužių pardavėjams.

Tvarka griežta, bet didelė dalis Rusijoje parduodamų kailinių – kontrabandiniai.<br> lrytas.lt nuotr.
Tvarka griežta, bet didelė dalis Rusijoje parduodamų kailinių – kontrabandiniai.<br> lrytas.lt nuotr.
Tvarka griežta, bet didelė dalis Rusijoje parduodamų kailinių – kontrabandiniai.<br>Scanpix nuotr.
Tvarka griežta, bet didelė dalis Rusijoje parduodamų kailinių – kontrabandiniai.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 24, 2018, 11:27 PM, atnaujinta Dec 26, 2018, 10:44 PM

Jau pustrečių metų Rusijoje veikia įstatymas, pagal kurį visi šalyje parduodami kailiniai turi turėtų identifikacinį kontrolės ženklą.

Tai galioja ir įprastiems avikailiams, ir prabangiems žieminiams apdarams, pasiūtiems iš audinių, nutrijų, lapių ar kiškių kailių.

Staigiai nuleisdavo kainas

Iki šiol patikrinimai, ar pardavėjai laikosi reikalavimų, vykdavo pavieniuose miestuose.

Kadangi prekybininkai turi ryšių Rusijos kontroliuojančiose institucijose, apie inspektorių vizitus sužinodavo iš anksto.

Todėl Maskvos kailių salonuose staiga prasidėdavo netikėtos akcijos – kainos būdavo sumažinamos net 70 proc.

Nepaisant to, inspektoriai aptikdavo nepaženklintų prekių – jas skaičiuodavo šimtais. Šie kailiniai būdavo konfiskuojami. Nors savininkai mėgindavo juos susigrąžinti, teismai juos perduodavo agentūrai „Rosimuščestvo“.

Visuomenės veikėjai ne sykį kreipėsi į tarnybą „Rospotrebnadzor“ ir siūlė atiduoti kailinius nepasiturintiems gyventojams.

Tačiau šios institucijos vadovė Ana Popova tik atsakydavo pasidomėsianti tokia galimybe, ir tuo viskas baigdavosi.

Nutarė viską sunaikinti

Tačiau neseniai reidai buvo vykdomi visoje Rusijos teritorijoje. Rezultatai pribloškė – konfiskuota nepaženklintų kailinių, kurių vertė – 1,48 milijardo rublių (19 mln. eurų).

Turint galvoje, kad vidutinė kailinių kaina sukasi apie 50 tūkst. rublių (645 eurus), tai apie 30 tūkstančių vienetų drabužių.

Pramonės ir prekybos ministras Denisas Manturovas išsyk paskelbė, kad šie gaminiai bus sunaikinti.

Kailiniai – tik pradžia

Kodėl Rusijoje sugriežtinta prekyba kailiniais, kurių rinka šioje šalyje vertinama 100–200 mlrd. rublių (1,29–2,58 mlrd. eurų)?

Mažmeninės prekybos asociacijos duomenimis, anksčiau apie 84 proc. šių gaminių į šalį patekdavo nelegaliai ir nesumokėjus jokių mokesčių. Įvedus naują tvarką tikimasi, kad legali rinka pasieks bent 70 proc. ribą, o valstybė kasmet iš to uždirbs apie 14 mln. rublių (180 mln. eurų).

Tačiau kailiniai – tik didelio sumanymo pradžia. Rusijoje taip bandoma įvesti naują prekių ženklinimo tvarką – muitininkai jau siūlo panašią sistemą pritaikyti importuojamam alui ir buitinei technikai.

O po šešerių metų visoje valstybėje turėtų galioti naujas ženklinimas, kuris bus taikomas visoms prekėms – nuo cigarečių ar vaikų maisto iki statybinių medžiagų, mat taip norima griežčiau prižiūrėti prekių judėjimą.

Buldozerio gali nepakakti

Gaila, tačiau prekybos ir pramonės ministras D.Manturovas nepatikslino, kaip ketinama naikinti kailinius. Juk sudeginti tokį kalną tikrai nebūtų paprasta.

Iki šiol Rusijos institucijos daugiausia patirties įgijo naikindamos maisto produktus, patekusius iš ES, JAV ar kitų šalių, kurioms taikomos sankcijos. Tai nebuvo itin sudėtinga, nes dauguma jų tiesiog būdavo sutraiškoma buldozeriais.

Nuo sankcijų paskelbimo pradžios iki šių metų rugpjūčio buvo likviduota 26 tūkst. tonų „nelegalių“ maisto gaminių. Didžiąją jų dalį (24,9 tūkst. tonų) sudarė nesunkiai sunaikinti vaisiai ir daržovės. Tačiau su kailiniais gali būti sudėtingiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.