Ateities maistas ir verslas – vabzdžiai: Europoje jau kepa ir duoną su jais

Vabzdžiai – ne tik ateities maistas, bet ir ateities verslas, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Laba diena, Lietuva“ sako LRT žurnalistė Jurgita Čeponytė. Ekspertai, susirūpinę aplinkosauga, ragina žmones visame pasaulyje atsigręžti į mažiau gamtai kenkiančią vabzdžių auginimo industriją bei imti maistinguosius vabzdžius vartoti vietoj mums įprastos mėsos.

Lervos – puikus maistas. <br> AFP/„Scanpix“ nuotr. 
Lervos – puikus maistas. <br> AFP/„Scanpix“ nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

LRT TELEVIZIJOS laida „Laba diena, Lietuva“

2019-01-12 12:48, atnaujinta 2019-01-12 12:49

Maistui auginamiems vabzdžiams reikia gerokai mažiau maisto nei karvėms, kiaulėms arba vištoms. Vabzdžiams reikia 6 kartus mažiau pašaro nei karvėms, 4 kartus mažiau nei vištoms ir 2 kartus mažiau nei kiaulėms. Vandens ir žemės vabzdžių auginimui taip pat reikia gerokai mažiau, palyginus su paukščiais ar žinduoliais ūkiuose.

Sočiųjų riebalų, baltymų, geležies iš vabzdžių taip pat gaunama daugiau nei iš vištienos ar kiaulienos, jautienos. Be to, pavyzdžiui, svirplių auginimas yra labai paprastas darbas, taip pat iš šių ūkių nesklinda blogas kvapas.

Tačiau vabzdžių valgymas ne visiems pasaulyje yra priimtinas. Tiesa, svirpliai neturi kvapo ar skonio ir pasaulyje jie jau yra naudojami gaminant ledus, šokoladą, pusryčių dribsnius. O, pavyzdžiui, Suomijoje jau kepama duona su vabzdžiais.

Labiausiai vabzdžių rinka šiuo metu išplėtota Azijoje, kiek mažiau Europoje, Lotynų Amerikoje. Prognozuojama, kad ateityje vabzdžių auginimo verslas pasaulyje tik didės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.