Laidotuvių verslas – pelninga investicija: suskaičiavo naudą, apžvelgė madas

Augantis gyventojų skaičius Žemėje laidotuvių verslą padarė vienu perspektyviausiu pasaulyje.

Laidotuvės – perspektyvi investicija, o už kūną kompanijos pasiruošusios rimtai kovoti.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Laidotuvės – perspektyvi investicija, o už kūną kompanijos pasiruošusios rimtai kovoti.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Laidotuvės – perspektyvi investicija, o už kūną kompanijos pasiruošusios rimtai kovoti.<br> SIPA/Scanpix nuotr.
Laidotuvės – perspektyvi investicija, o už kūną kompanijos pasiruošusios rimtai kovoti.<br> SIPA/Scanpix nuotr.
D.Bowie pageidavo, kad kūnas būtų slapta kremuotas, vyras atsisakė ir antkapio.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
D.Bowie pageidavo, kad kūnas būtų slapta kremuotas, vyras atsisakė ir antkapio.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Įprastus laidojimo būdus vis labiau spaudžia galimybė rinktis kremavimą.<br>M.Kulbio nuotr.
Įprastus laidojimo būdus vis labiau spaudžia galimybė rinktis kremavimą.<br>M.Kulbio nuotr.
Įprastus laidojimo būdus vis labiau spaudžia galimybė rinktis kremavimą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Įprastus laidojimo būdus vis labiau spaudžia galimybė rinktis kremavimą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2019-01-12 20:36

Pavyzdžiui, per 20 pastarųjų metų Didžiojoje Britanijoje laidojimo paslaugų rinka išaugo kelis sykius. Be to, atsirado ir naujos specifinės paslaugos, kurios labai sparčiai populiarėja.

Laidotuvės – perspektyvi investicija, o už kūną kompanijos pasiruošusios rimtai kovoti.

Kapinės, krematoriumas, karstų gamyba ir rūpinamasis ceremonija – tai visuomet buvo paklausu. O kuo daugiau mirčių, tuo paprasčiau pritraukti investicijų. Pavyzdžiui, šių metų balandį Britanijoje išsyk 20 proc. išaugo vienos didžiausių laidojimo paslaugas teikiančių įmonių „Dignity“ akcijų vertė. Tokiam šuoliui užteko pranešimo, kad šiemet mirčių skaičius šalyje turėtų būti 7 proc. didesnis nei buvo 2017 metais.

Laukiama, kad 2025 m. pasaulyje 30 proc. gyventojų sudarys tie, kuriems bus 60 metų. Palyginimui, 2000-aisiais jų buvo 20 procentų.

Perspektyvi mirtis

Būtent Britanija laikoma viena sparčiausiai augančių paslaugų, kurios susijusios su mirtimi, rinkų. Jų metinės apimtys vertinama 2 mlrd. svarų, 2017 m. ta suma siekė 1,7 mlrd. svarų. Per dešimt metų įsitraukusiųjų į šią verslo sritį padvigubėjo ir 2018 m. siekė 20 tūkst. žmonių. Laidotuvėmis Britanijoje užsiima 7 tūkst. kompanijų, iš kurių du trečdalius sudaro nepriklausomos mažos įmonės. Likusios priklauso dviem stambiausioms šio sektoriaus įmonėms — „Co-op“ ir „Dignity“.

Su rinka auga ir kainos. Kaip nurodoma tyrime „Mirties kaina“, kurį atliko draudimo kompanija „SunLife“, šiais metais pigiausios laidotuvės vidutiniškai kainavo 4271 svarą sterlingų. Paminklas, gėlės, katafalkas – dar 2 tūkst. svarų sterlingų. Jei pridėsime tvarkdario paslaugas, susidarys 9204 svarus sterlingų.

Palyginimui, 2008 m. ši suma siekė 6698 svarus sterlingų. O iki 2023-iųjų, „SunLife“ vertinimu, išlaidos laidotuvėms vidutiniškai perkops per 10 tūkst. svarų sterlingų.

Tokios sumos – daugeliui ne pagal kišenę. Todėl, nuolat augant kainoms, rinkos lyderiai ėmė siūlyti leidžiančius sutaupyti variantus. O tai įplieskė kainų karą. Pirmasis smūgis buvo suduotas 2016-aisiais. Smūgiavo „Co-op“. Kompanija rinkai pasiūlė naują – paprastų laidotuvių – formatą už minimalią kainą.

Po kelerių metų į rinką atėjus „Dignity“, 2018 m. įprastų laidotuvių kaina sumažėjo ketvirtadaliu.

Atiduoti kūną žemei Anglijoje dabar galima už 1995 svarus sterlingų arba 1695 svarus sterlingų Škotijoje. Įkainių sumažėjimas išgąsdino investuotojus. Prognozuojant menkesnį pelną, 6 proc. smuko „Dignity“ akcijų vertė. Analitikų vertinimu, dėl to kompanijos vertė sumenko 1,5 mln. svarų sterlingų.

Nuolatinis paslaugų kainų augimas sudomino britų priežiūros institucijas. Revizoriai aiškinasi, ar už laidotuvių paslaugas nepermokama. Tyrimas pradėtas šių metų birželį, jo rezultatus ketinama skelbti kitų metų gegužę. Valdininkams kyla įtarimų, kad klientams pateikiama ne visa informacija, todėl jie negali pasirinkti pagal kainą paties priimtiniausio varianto, rašo lenta.ru.

Patys rinkos dalyviai pripažįsta, kad laidotuvių verslas Britanijoje iš esmės nereguliuojamas.

„Dignity“ parengta ataskaita atskleidžia, kad kai kurios laidojimo paslaugas teikiančios įmonės neturi sąlygų netgi kur tinkamai saugoti kūnų. Dalis įmonių neturi šaldymo kamerų, nesilaiko temperatūros režimo, sanitarinių normų.

Ataskaitoje pažymima, kad daugeliu atveju streso apimti artimieji pasirenka pirmą pasitaikiusią įmonę, nesigilindami, kokybiškos ar ne itin jos teikiamos paslaugos.

Susimoka į priekį

Augančios paslaugų kainos pagimdė naują finansinę schemą, į kurią šiemet dėmesį atkreipė rinkos priežiūros institucijos. Kalbama apie laidotuvių išankstinį apmokėjimą. Schema veikia taip: dar būdamas gyvas klientas sumoka nustatytą sumą, o įmoką gavusi kompanija, atėjus laikui, pasirūpina laidotuvėmis arba įsipareigoja pati už tokias paslaugas sumokėti laidojimo agentūrai.

Vidutiniškai kalbama apie 3-4 tūkst. svarų sterlingų. Šios sumos susikaupia kas mėnesį dalimi atliekant pervedimus. Tie klientai, kurie įsitraukia į tokias programas, gali būti ramūs, kad jiems tikrai bus surengtos laidotuvių iškilmės, nepaisant infliacijos ir kitų neigiamų faktorių. 

Spėjama, kad tokie verslininkai trūkumą kompensuoja iš pelno, gauto iš investicijų.

Klientai gali rinktis ir tokį variantą: iš įmokų apmokamas gyvybės draudimas, o draudimo įmokos nukeliauja laidotuvių išlaidoms padengti.

Oficialiais duomenimis, sudaryta jau 1,3 mln. tokių sutarčių. Vien pernai tokia paslauga susidomėjo 207 tūkst. žmonių. Skaičiuojama, kad bendrai „laidotuvių investicijų“ sąskaitose yra apie 4 mlrd. svarų sterlingų.

Nepaisant įspūdingų skaičių, šios rinkos niekas nekontroliuoja. Tuo pasinaudodamos kai kurios kompanijos aktyviai verbuoja pagyvenusius klientus pasitelkdamos netgi telemarketingą.

Dažniausiai investicijų saugumui neskiriama pakankamai dėmesio, o kartais pasitelkiama net ir finansinės piramidės schema. Operatorius agentūrai už laidotuves atsiskaito ne iš pelno, gauto iš žadėtų investicijų, o pinigais, gautais iš kitų klientų. Daugelis klientų nesuvokia, kad, turėdami reikalų su tarpininkais, kurie jų vardu sudaro sutartis su laidojimo agentūromis, praranda pinigus.

Kaltų nėra

Kaip pirminių investicijų variantas dažnai minimos kapinės ir krematoriumai. Kainos čia gerokai mažesnės nei investuojant į kitus nekilnojamojo turto objektus, už tai garantuotos greitos pajamos. Paprastai per dvejus metus jos siekia nuo 30 iki 70 procentų.

Tiesa, pasitaiko ir nesėkmingų investicijų atvejų.

Pavyzdžiui, investicinę „Berkeley Burke“ kompaniją į teismą padavė finansų ombudsmeno tarnyba.

„Berkeley Burke“ kaltino tuo, kad investuotojų rizikos nebuvo tinkamai įvertintos. Ieškinyje nurodyta, kad vienas klientų 2013 m. per kompaniją įsigijo 15 sklypų kapinėse netoli Birmingamo. Jam buvo pažadėta, kad investicijos per dvejus metus grįš ir dar atneš 30 proc. pelną. Tačiau pinigų ir 2018 m. nebuvo. Klientas skundėsi, kad jam nebuvo pasakyta, jog teks sumokėti 3 tūkst. svarų sterlingų mokesčių tam, kad išsaugotų įsigytus sklypus.

Kitas investuotojas pasakojo, kad 2013 m. jis per kompaniją „Creative Investors Ltd“ įmerkė 27,7 tūkst. svarų sterlingų į naujai įrengiamas kapines. Investuojant į kapines sklypas buvo įvertintas 1850 svarų sterlingų. Bet vėliau paaiškėjo, kad kapines leidus eksploatuoti žemė pabrango iki 3145 svarų sterlingų už kapą. Jam žadėta, kad investicijos per 24 mėnesius sugrįš. Tačiau baigus įrengti kapines sklypai buvo pardavinėjami po 985 svarus. O tai – gerokai mažiau, nei už žemę mokėjo investuotojai.

Kompanijos, kuriai priklauso kapinės, „Regent Memorial Ltd.“ vadovas paaiškino, kad kainą sumažino norėdami išjudinti pardavimus ankstyvuosiuose etapuose, nes „niekas nenori palikti artimųjų tuščiose kapinėse“. Jis taip pat pridūrė, kad sutartyse nenumatyti jokie griežti terminai, o skaičiai reklaminėse skrajutėse pateikti remiantis visiems prieinamais duomenimis ir tai – joks dokumentas.

Kai nelaimingasis investuotojas išsiaiškino, kad sklypai pardavinėti išsyk keliose agentūrose, o kiekviena jų nurodydavo skirtingą atsiperkamumo terminą, jo įtarimai, kad klientai buvo apgaudinėjami, tik sustiprėjo.

Icognito kremavimas

Įprastus laidojimo būdus vis labiau spaudžia galimybė rinktis kremavimą. Jis patrauklus prieinamesne kaina, veikia ir pasikeitęs mentalitetas. Statistika skelbia, kad kremavimą rinktųsi 75 proc. britų. Sparčiai populiarėja prieš kelerius metus atsiradusi paslauga – kremavimas be ceremonijos. Tokiu atveju kūnas atiduodamas ugniai be atsisveikinimo, o, artimiesiems pageidaujant, jiems grąžinami mirusiojo pelenai.

Tokios mados pradininkas – dainininkas Davidas Bowie. Jo pageidavimu, kūnas buvo slapta kremuotas, vyras atsisakė ir antkapio. Po tokios D.Bowie idėjos atsirado daugybė taip pat pageidaujančių kremavimo be liudininkų ir ceremonijos.

2015 m. įsteigta įmonė „Pure Cremation“, kuri specializavosi teikdama būtent tokias paslaugas. Iš pradžių kompanija krematoriumą nuomojo, o po kelerių metų, pritraukusi „Puma Investments“ investicijų, į naują verslą investavo 7,5 mln. svarų sterlingų, kuriuos skirs savam krematoriumui statyti.

2017 m. „Pure Cremation“ aptarnavo apie tūkstantį šeimų. O tai buvo 5 proc. visų Didžiojoje Britanijoje įvykdytų kremacijų. 2018 m. skaičius turėtų būti dvigubai didesnis.

Tokių paslaugų kaina – 1195 svarai sterlingų. Tai – gerokai pigiau nei tradicinės laidotuvės. „Pure Cremation“ įkūrėjas Eliotas Kaye'as tikina, kad vis dėlto ne čia slypi paslaugos populiarumo priežastis. Vyras mano, kad tai lemia faktas, kad šalis tampa ne tokia tokia religinga ir tradicinė.

Gamtos vardan

Tiems, kuriems be galo svarbios ekologijos idėjos, ir laidotuvėms siūloma jų pažiūras atitinkanti paslauga. Tam gaminami biologiškai irūs karstai iš natūralių medžiagų. Mirusiojo kūną tokiame karste siūloma įkasti giliau, nes tai leis greičiau sklypą panaudoti dar sykį.

Anksčiau karstus gamino iš natūralios medienos, todėl jie gana greitai suirdavo. Šiandieniniai karstai – sintetinėmis medžiagomis apdirbta mediena, lakas, sintetiniai klijai, kurie šimtmečiais teršia dirvą. Ekologiškus karstus iš biologiškai irių medžiagų, perdirbtų atliekų gamina įmonės, kurios į šį darbą įtraukia ir ribotų gebėjimų žmones. Tokią produkciją siūlo, pavyzdžiui, „Coffin in the box“ ar „FAIR coffins“.

Tokie karstai idealiai tinka pasirinkus laidojimą miške, kai vietoj įprastų kapinių mirusysis užkasamas miške, o vietoj tradicinio paminklo galima pasodinti medį ar pastatyti nedidelę lentelę vietai pažymėti. Pirmasis toks parkas buvo atidarytas 1993 m. Britanijoje. Dabar jų – daugiau nei 270. Plotas palaidoti suaugusįjį miške kainuoja 700 svarų, urnai su pelenais ar vaiką – 200 svarų sterlingų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.