Šilumos supirkimo aukcione – netikėtumai, kai kurie miestai išsišoko

Šią savaitę įvyko trečiasis aukcionas, kuriame buvo teikiami pasiūlymai dėl šilumos supirkimo didmiesčiuose. Palyginti su ankstesniais, padėtis labiausiai pasikeitė Kaune – čia kainos gerokai čiūžtelėjo žemyn.

Šie metai – pirmieji, kai šilumos tiekėjai ir nepriklausomi šilumos gamintojai konkuruoja dėl to, kieno pagaminta šiluma bus nupirkta.<br> M.Patašiaus nuotr. 
Šie metai – pirmieji, kai šilumos tiekėjai ir nepriklausomi šilumos gamintojai konkuruoja dėl to, kieno pagaminta šiluma bus nupirkta.<br> M.Patašiaus nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 24, 2019, 10:54 AM, atnaujinta Jan 24, 2019, 1:42 PM

Šie metai – pirmieji, kai šilumos tiekėjai ir nepriklausomi šilumos gamintojai vienodomis sąlygomis, įskaičiavę visas savo sąnaudas, konkuruoja dėl to, kieno pagaminta šiluma bus nupirkta. Pirmiausia privaloma įsigyti tą, kuri yra pigiausia.

Gruodį vykusiuose aukcionuose buvo teikiami pasiūlymai dėl šilumos supirkimo sausį ir vasarį. Tuomet trijuose didmiesčiuose žemiausias kainas pasiūlė nepriklausomi gamintojai.

Tačiau trečiasis aukcionas, kurio metu buvo aiškinamasi, kas ir kiek šilumos tieks kovą, pateikė netikėtumų.

Skirtumai. Vasario aukcione uostamiestyje pigiausios šilumos pasiūlė bendrovė „Miesto energija“ – 2,85 cento už kilovatvalandę (kWh). Tačiau kovo varžytynėse ji su 3 ct/kWh kaina liko antra – vieno iš „Klaipėdos energijos“ įrenginių šiluma buvo įvertinta vos 1,59 ct/kWh.

Daugiausia šilumos – per 56 tūkst. MWh – Klaipėdai kovą turėtų patiekti atliekas deginanti „Fortum Klaipėda“ elektrinė, kuri užsiprašė 3,15 ct/kWh. Tuo metu iš iškastinį kurą deginančių pagrindinių „Klaipėdos energijos“ įrenginių bus perkami itin menki kiekiai, nes jų savininkų siūlyta kaina buvo aukščiausia – 4,04 ct/kWh.

Tad uostamiesčiui skirtame aukcione mažiausia ir didžiausia pasiūlyta kaina skyrėsi daugiau nei dvigubai.

Sostinė. Kur kas mažesni skirtumai buvo užfiksuoti Vilniuje. Kaip ir vasarį, pigiausią šilumą kovą žada tiekti „Vilniaus baldai“, nors jos kiekis ir nėra didelis. Šios įmonės siūlyta kaina nuo praėjusio aukciono sumažėjo nuo 3,4 iki 3,25 ct/kWh.

Brangiausia išliks Vilniaus šilumos tinklų tiekiama energija – 3,43 ct/kWh (vasario aukcione ji siekė 3,58 ct/kWh).

Nuosmukis. Užtat kauniečiams kovą jokie šilumos šuoliai negresia, gali nutikti nebent priešingai. Vasariui skirtose varžytynėse čia mažiausiai už šilumą prašė „Kauno energijos“ Petrašiūnų katilinė – 3,15 ct/kWh, o daugiausia – tos pačios savivaldybės įmonės iškastinio kuro katilinė – 4,1 ct/kWh.

Tuo metu kovo aukcione „Kauno energija“ apstulbino siūlomomis kainomis – trijų jos įrenginių gaminama šiluma buvo pigiausia (nuo 2,14 iki 2,34 ct/kWh).

Kaip sakė įmonės atstovas Ūdrys Staselka, daugiausia lėmė tai, kad pastaraisiais mėnesiais biržoje pradėjo mažėti biokuro kaina. Mat dar spalį jis kainavo apie 240 eurų už toną naftos ekvivalento (tne), o sausį įmonė jau pirko už 170 Eur/tne.

Tačiau ši priežastis gali būti tik viena iš kelių, lėmusių smarkiai sumažintus kainų pasiūlymus.

Mat panašiai mokėjo už biokurą ir Vilniaus šilumos tinklai, tačiau šios įmonės kovui siūlyta kaina nesumenko tiek, kiek „Kauno energijos“.

Šilumos kainų skirtumai aukcionuose (ct/kWh)

Miestas       Sausis       Vasaris        Kovas

Vilnius        3,42-3,6    3,4-3,58      3,25-3,43

Kaunas       3,25-4,21  3,15-4,1      2,14-3,8

Klaipėda     2,8-4,26    2,85-4,33    1,59-4,04

Šaltinis: „Baltpool“.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.