Rusų jau niekas nestebina, bet „auksinis“ senatoriaus gyvenimas atėmė žadą

Senatorių ar pareigas einančių gubernatorių sulaikymais Rusijos nenustebinsi. Tačiau tai, kad senatorių Raufą Arašukovą iš Karačiajų Čerkesijos suėmė parlamento rūmų posėdžių salėje, ir kokie jam pareikšti kaltinimai, kelia klausimą, kaip Rusija saugosi, kad į valdžią nepakliūtų kriminaliniai nusikaltėliai.

R.Arašukovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
R.Arašukovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 R.Arašukovas.<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
 R.Arašukovas.<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
R.Arašukovas.<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
R.Arašukovas.<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
R.Arašukovas.<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
R.Arašukovas.<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 1, 2019, 5:25 PM, atnaujinta Feb 1, 2019, 5:32 PM

R.Arašukovas apklausiamas teisėsaugininkų nustebino pareiškimu, kad prastai žino rusų kalbą, todėl paprašė vertėjo. Visgi ši keista detalė – viena iš nedaugelio, iš kurių dėliojasi neįtikėtinas valstybės politiko portretas.

R.Arašukovo sulaikymo trileryje stebina viskas: ir Tyrimų komiteto bei Prokuratūros vadovų dalyvavimas, ir mėginimas sprukti, ir stulbinanti paties politiko biografija, ir kaltinimai žmogžudysčių organizavimu. Tiesa, šį spektaklį matė tik R.Arašukovo – paties jauniausio Rusijos Federacijos tarybos nario, kuriam gavus mandatą buvo 30, o dabar eina 33-ieji – kolegos.

Senatorius išsyk kaltinamas pagal kelis Baudžiamojo kodekso straipsnius, grasinančius kalėjimu iki gyvos galvos. Tai ir dalyvavimas nusikalstamos grupuotės veikloje, žmogžudysčių organizavimas ir sunkus sveikatos sužalojimas, dujų vagystė. Kai kurie liudytojai tikina, kad R.Arašukovui inkriminuojamas raginimas nuversti Karačiajų Čerkesijos valdžią. Senatorius iš regiono, raginantis savo regione nuversti valdžią – panašu, kad iki šiol Rusijos politinėje istorijoje nieko tokio nėra buvę.

Pagaliau patikėjo

Senatoriaus sulaikymas reiškia, kad Tyrimų komitetas galiausiai patikėjo trijų žmonių liudijimais. Šie asmenys skirtingu metu R.Arašukovą vadino dar 2010 m. įvykdytų žmogžudysčių užsakovu. Nužudytieji – Karačiajų Čerkesijos respublikos visuomeninio jaunimo judėjimo „Adyge-Chase“ vadovo pavaduotojas Aslanas Žukovas ir respublikos prezidento patarėjas Fralis Šebzuchovas. Pastarasis vykdant nužudymą kandidatavo į respublikos prezidentus.

Pirmieji parodymai, kad prie nusikaltimų prisidėjęs ir R.Arašukovas, buvo duoti dar 2012 metais. Paskutinieji, išgirsti iš už pastarąjį nusikaltimą sulaikyto ir teisiamo Rasulo Adžijevo – pernai metų rugpjūtį. Keista tai, kad R.Adžijevas prisipažino nužudęs A.Žukovą praėjus penkeriems metams po to, kai teismas buvo paskelbęs nuosprendį, esą jo kaltė neįrodyta.

Užsakomųjų žmogžudysčių motyvu tapo A.Žukovo ir F.Šebzuchovo atsisakymas dirbti R.Arašukovui. Tuo metu, 2012-aisiais, pastarajam tebuvo 24 metai.

Rado aukso luitų ir ginklų kolekciją

Atliekant kratą senatoriaus ir jo artimųjų namuose rasta turto, kurio vertė gerokai viršija kasmetes oficialias jo pajamas. Tai ir ginklų kolekcija, aukso luitai nuo 250 g iki kilogramo svorio, didelė grynųjų suma.

Žiniasklaida praneša, kad R.Arašukovui priklauso prabangūs automobiliai, 4,5 tūkst. kv. metrų sklypas prie sodybos, trys namai, kurių plotas – 890, 438 ir 148 kv. metrai. Šeimos nuosavybėje – ir du 70,9 bei 115 kv. m butai.

Deklaracijoje už 2017 m. įtariamasis nurodęs, kad jo pajamos – 4,9 mln. rublių (65 tūkst. eurų), žmonos – 96 tūkst. rublių (1,27 tūkst. eurų). Apie turimus automobilius dokumente neužsiminta.

Vienas jau buvo

Iki šiol kaltinimai subūrus nusikalstamą grupuotę ir organizavus nužudymus Rusijoje buvo pareikšti vieninteliam dabar jau buvusiam senatoriui Igoriui Izmestjevui, Baškirijos atstovui.

2007 m. I.Izmestjevą sulaikant jis jau buvo tapęs Rusijos Federacijos tarybos nariu. Tiesa, šį asmenį suėmė ne Rusijos parlamento posėdžių salėje, o Kirgizijoje. I.Izmestjevas buvo įkalintas iki gyvos galvos, rašo gazeta.ru.

Pavydėtinas talentas

Senatoriaus R.Arašukovo biografija – lyg iš knygos.

Jo tėvas Raulis Arašukovas vadovavo regioniniam dujų milžinės „Gazprom“ dukterinės įmonės „Mežregiongaz“ skyriui Karačiajų Čerkesijoje. „Mežregiongaz“ atsakinga už dujų tiekimą Rusijos regionams.

Politiko tėvas, kurį vadino Šiaurės Kaukazo dujų karaliumi, jau sėdėjęs kalėjime. Jis buvo nuteistas už ekonominius nusikaltimus.

Arašukovą vyresnįjį taip pat sulaikė darbo vietoje. Jis kaltintas kelerius metus iš „Gazprom“ vogęs dujas. Prisivogė už 30 mlrd. rublių (398 mln. eurų).

Sūnus Raufas, būdamas vos 16-os, jau dirbo „Gazprom“ padalinyje „Stavropolregiongaz“. Bent jau taip skelbia jo oficiali biografija.

Po poros metų R.Arašukovas jaunesnysis pradėjo savo audringą ir nepaprastą politiko karjerą. Vaikinas įsigudrino tapti Stavrapolio miesto dūmos deputatu. Beje, kandidatas neva pats save išsikėlė. Aukštąją mokslą jaunasis politikas gavo praėjus vos trejiems metams po to, kai jam buvo įteiktas pirmasis mandatas.

Dar nesulaukęs 22-ejų R.Arašukovas tapo viso Karačiajų Čerkesijos regiono darbo ir socialinės srities ministru. Po metų, eidamas 23-iuosius, laimėjo respublikos municipalinio Chabezo rajono vadovo rinkimus, į kuriuos jis ėjo po partijos „Vieningoji Rusija“ vėliava. Rezultatas net ir Kaukazo elektoratui – unikalus: politiką palaikė 98,5 proc. rinkėjų.

Toliau biografijoje – išskirtinai vadovaujančios pareigos: toje pačioje „Mežregiongaz“, Karačiajų Čerkesijos valdžioje, įvairūs deputato mandatai.

2016 m. rugsėjį R.Arašukovas tapo Karačiajų Čerkesijos atstovu Rusijos Federacijos taryboje. Iki to jis spėjo gauti teisę gyventi Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE).

2018 m. spalį pasklido žinia, kad Dubajaus (JAE) prokuratūra atlieka tyrimą pagal vieno Čerkesko miesto tarybos deputato pareiškimą. Jame nurodoma, kad R.Arašukovas suklastojo dokumentą, pagal kurį neva baigė galioti JAE išduotas leidimas politikui gyventi šioje šalyje. Esą galiojimas turėjo baigtis 2017 m. vasarį, o R.Arašukovas pakeitė datą į 2016 m. rugpjūtį, kad po mėnesio galėtų tapti rusų senatoriumi. Mat pagal galiojančius įstatymus Rusijos Federacijos tarybos nariai negali turėti teisės gyventi kitoje šalyje.

Sulaikė trims mėnesiams

Visos šios detalės neleidžia abejoti, kad R.Arašukovas karjeroje kilo iš esmės per pažintis. Todėl sunku atsikratyti įtarimų, kad senatoriaus mandato jam reikėjo tam, kad įgytų parlamentaro neliečiamybę.

Vis dėlto praėjus aštuoneriems metams po žmogžudysčių politikas buvo sulaikytas trims mėnesiams. „Vieningoji Rusija“ sustabdė senatoriaus narystę partijoje. Panašu, kad kolegoms R.Arašukovo biografija iki šiol nekėlė įtarimų. Nieko keisto joje nepastebėjo ir regiono vadovas, deleguojantis atstovą į Rusijos Federacijos tarybą.

Todėl dabar šitaip pasisukus įvykiams kyla klausimas – ar tik nenutiko taip, kad senatorius neteko „stogo“, ir kam naudingas pinigų srautų perdalijimas.

R.Arašukovo sulaikymas – rimtas signalas politiniam Rusijos elitui. Federalinis centras ir saugumo pajėgos ėmėsi spręsti kriminalinių nusikaltėlių valdžioje problemą. Naujasis Dagestano vadovas Vladimiras Vasiljevas su saugumo pajėgomis suorganizavo beprecedentį vietos politinio elito valymą, pasibaigusį serija garsiai nuskambėjusių sulaikymų ir baudžiamosiomis bylomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.