Dugne: sunku suvokti, kaip verčiasi žmonės Baltarusijos gilumoje

Nesankcionuotas piketas ir veiksmai, kurių po jo ėmėsi valdžia, nepadėjo Oršos miesto (Baltarusija) gyventojui rasti darbo už padorią algą.

Visose darbo vietose Oršoje mokama apie 400 Baltarusijos rublių.<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
Visose darbo vietose Oršoje mokama apie 400 Baltarusijos rublių.<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
 Visose darbo vietose Oršoje mokama apie 400 Baltarusijos rublių.<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
 Visose darbo vietose Oršoje mokama apie 400 Baltarusijos rublių.<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
 Baltarusijos prezidentas A.Lukašenka. <br>AFP/Scanpix nuotr.
 Baltarusijos prezidentas A.Lukašenka. <br>AFP/Scanpix nuotr.
100 tūkstančių gyventojų turinti Orša, palyginti su kitais, iš esmės atrodo neprastai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
100 tūkstančių gyventojų turinti Orša, palyginti su kitais, iš esmės atrodo neprastai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 3, 2019, 10:43 AM

Pernai gegužę Romanas Kuzmenkovas prie Oršoje stovinčio Lenino paminklo atsistojo rankose laikydamas savo paties pasigamintą plakatą „Už 500 čia nėra“. Baltarusijoje „už 500“ – memas. Vidutinę 500 JAV dolerių algą kas mėnesį šalies gyventojams dar 2005 m. žadėjo prezidentas Aliaksandras Lukašenka.

Tačiau realybė tokia, kad net ir pusė šios sumos provincijoje lieka svajone.

Už nesankcionuotą akciją R.Kuzmenkovą kurį laiką pralaikė kalėjimo kameroje, vežiojo po psichiatrines, o galiausiai – nubaudė.

Per tą laiką valdžia susizgribo Romanui ieško darbo. Per pusmetį neatsirado jokios padorios darbo vietos.

Stebuklingas skaičius – 400

„Visose darbo vietose Oršoje, kaip užburta, mokama apie 400 Baltarusijos rublių (163 eurai)“, – dw.com pasakojo R.Kuzmenkovas.

Per septynis mėnesius nuo pirmojo piketo jis ne mažiau dešimt kartų pabuvojo miesto vadovo priimamajame, įdarbinimo skyriuje. Kaip prisimena vyras, valdžia žodžiais siūlė labai patrauklius darbo variantus, tačiau galiausiai paaiškėdavo, kad jie visi tėra apgavystė.

Pavyzdžiui, vienas siūlymų žadėjo uždarbį iki 800 rublių. Tačiau paaiškėjo, kad samdiniui duodamuose pasirašyti dokumentuose nurodyta 600 rublių alga. Be to, darbo vieta – Minske, iki kurio nuo Oršos – per 200 kilometrų.

Kitose darbo vietose, kuriose iš pradžių žadėta 600 rublių alga, pasirodo, vis dėlto mokama nuo pardavimų. Ten dirbantieji teigė, kad realiai ne visada uždirba ir 400 rublių.

Romanas pripažįsta, kad jo reikalavimas mokėti prezidento žadėtą algą atrodo keistenybė. Tačiau vyrui parodžius savo išlaidas, žmonių nuomonė pasikeičia. Ilgą laiką R.Kuzmenkovas dirbo už 300 Baltarusijos rublių per mėnesį. Trečdalį jų žiemą reikėjo atseikėti už komunalines paslaugas.

Likusius 200 rublių padalijus trisdešimčiai dienų, vienai dienai turėjo pakakti 6,66 rublio. Dar rublį reikėdavo skirti kelionei į darbą.

Kaip išgyventi?

Lyg to būtų negana, vyro teigimu, pastaraisiais metais kainos Baltarusijoje stipriai pakilo. Jo skaičiavimais, šiemet išgyventi už 400 rublių per mėnesį bus sudėtingiau nei pernai už 300 rublių.

Baltarusijoje seniai norma tapo 160 g sviesto pakelis vietoj anksčiau įprasto 200 gramų, 0,9 litro pieno ir 0,85 litro talpos saulėgrąžų aliejaus buteliai. Tačiau jau ir tokiais žaidimais paslėpti augančių kainų darosi nebeįmanoma. R.Kuzmenkovas paaiškino: į piketą jis išsirengė iš nevilties.

Kol buvo gyva Romano močiutė, sudėjus jos pensiją ir vyro algą bei darže išaugintas daržoves, jiedu šiaip taip vertėsi. Tačiau, močiutei mirus, R.Kuzmenkovas pateko į aklavietę. Naujųjų metų išvakarėse jam prisiėjo parduoti kompiuterio sisteminį bloką, kad turėtų iš ko padengti skolas už komunalines paslaugas.

Vienos Oršos profsąjungos narys Vasilijus Beresniovas mano, kad daugiau nei 400 rublių algos Romanas negaus, nes tokių pasiūlymų mieste paprasčiausiai nėra. V.Beresniovas sako, kad valdžia kalbasi su profsąjungiečiais, tačiau, vyro teigimu, patys miesto vadovai – padėtyje be išeities.

Pagal darbą su gyventojais vietos užimtumo centras buvo pripažintas vienu geriausiu šalyje. Paklausęs profsąjungos prašymo, vietos laikraštyje netgi skelbia apie laisvas darbo vietas. Tačiau apie 80 proc. skelbimų – melagiena.

Moterims moka dar mažiau

Dar sunkiau – moterims. Taip tvirtina vietos moterų profsąjungos vadovė Svetlana Pozniak. Moterų algų lubos – 350 rublių. Šeimoms tenka suktis, kad institucijos nepritaikytų prezidento dekreto, nurodančio iš socialinės rizikos šeimų paimti vaikus. Menkos tėvų algos leidžia tikrinti šeimą, o žyma, kad tai – socialiai rizikinga šeima, gali tapti priežastimi atimti vaikus.

V.Beresniovas sako, kad 100 tūkstančių gyventojų turinti Orša, palyginti su kitais, iš esmės atrodo neprastai. Tai – stambus geležinkelio mazgas netoli Rusijos pasienio, sovietmečiu mieste išvystyta pramonė, nors, tiesa, šiandien ji apverktinos būklės.

Kituose regionuose padėtis dar graudesnė. Pavyzdžiui, Vitebsko srityje vidutinė alga neviršija 388 rublių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.