Sostinės bėdos – be pykčių neišvalysi nė vieno kiemo

Nustojus snigti nuslūgo pykčiai dėl nenuvalytų laiptų ar smėliu nepabarstytų šaligatvių. Tačiau atsirado naujas objektas – daugiabučių kiemai.

Anot Romo, dabar sunkiausia automobilį pastatyti prie šaligatvio krašto.
Anot Romo, dabar sunkiausia automobilį pastatyti prie šaligatvio krašto.
Važiuojant provėžomis Maumedžių gatvėje nelengva vairuoti net visureigį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Važiuojant provėžomis Maumedžių gatvėje nelengva vairuoti net visureigį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rugių gatvėje aiškiai matyti, kuri mašina nejudinama iš vietos visą žiemą.<br>VSA nuotr.
Rugių gatvėje aiškiai matyti, kuri mašina nejudinama iš vietos visą žiemą.<br>VSA nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 11, 2019, 4:09 PM

Vilniečiai pyksta ir dėl to, kad jie priversti sniego, ir kad komunalininkai juos mėgina išvalyti, patys nė nepastebėdami, jog kieme po didžiausiu sniego kalnu stovi kaimyno keletą metų nevažiuojantis automobilis.

Bet kiekviena kiemus valančių komunalininkų klaida jiems nepraslysta pro akis. Tai įspėjo, bet tvarkdariai neatvažiavo, tai prastai išvalė, tai dirbo vėlai vakare.

Blogiausia yra provėžos

Daugiausia priekaištų dėl gilių provėžų, ledo, susikaupusio sniego kiemų tvarkytojai sulaukia iš Fabijoniškių, Lazdynų, Karoliniškių. Tačiau netrūksta kritikos ir iš Senamiesčio, Naujamiesčio. Štai vilniečiai savivaldybei skundėsi, kad visai nevalomas V.Šopeno gatvės kiemas.

Prasta padėtis ir Šnipiškėse. Anot gyventojų, Daugėliškio gatvė sunkiai įveikiama dėl susiformavusio ledo ir gilių duobių.

Maumedžių gatvėje sutiktas Romas „Sostinei“ taip pat skundėsi dėl provėžų.

Į jas įsmukus automobilio ratams privažiuoti prie šaligatvio krašto ir pastatyti transporto priemonės tvarkingai beveik neįmanoma.

Jam antrino kitas vilnietis: „Šiame kieme net mano visureigis neišlipo iš provėžų. Prie namo išlaipinus žmogų apsisukti taip ir nepavyko, teko iki gatvės važiuoti atbulam.“

Romas kaltino ir komunalininkų techniką. Jis pats stebėjo, kaip į kiemą atvažiavęs mažas traktorius nesugebėjo nustumti viso sniego. Jo liko, dėl to ir susidarė ledas, provėžos.

Kaimynui kledarų nereikia

Kalti ir patys gyventojai, kiemus paverčiantys senų automobilių kapinynu.

Dabar puikiausiai matyti, kurie iš jų nejudinami.

Rugių gatvėje – kelios dešimtys automobilių su didžiulėmis sniego kepurėmis. Kiemus valęs traktorius ties tokiomis mašinomis sniegą sustūmė ir paliko.

Šioje gatvėje gyvenanti Jovita pažįsta kaimyną, kuris prie namų numetęs tris automobilius.

„Kadaise jis tais automobiliais veždavo iš Baltarusijos degalus. Dabar jam pasipinigauti nepavyksta, tai ir stovi kledarai mūsų kieme“, – pasakojo moteris.

Informacija buvo netiksli

Minėdama L.Giros gatvės pavyzdį savivaldybė džiaugėsi praėjusią savaitę prasidėjusia kiemų valymo akcija, kuri tęsis visą vasarį. Pasak valdininkų, vien per praėjusį savaitgalį išvalyta apie penktadalį kiemų.

Tačiau netrukus jie sulaukė priekaištų iš S.Stanevičiaus gatvės – esą ten vieną kiemą taip aplaidžiai išvalė, kad netrukus jame įstrigo šiukšliavežis.

Be to, gyventojai buvo įspėti, kad kiemas bus valomas sausio 28–29 dienomis, o tvarkdariai atvažiavo vėliau, kai niekas to nesitikėjo.

Vienas Dūkštų gatvės namas buvo įspėtas, kad kiemo valymas vyks sausio 30–31 dienomis, o valyti buvo pradėta vasario 2-ąją. Tuo metu Paberžės gatvės daugiabučio gyventojai buvo įspėti, kad valymo darbai vyks vasario 2–3 dienomis, o tvarkdariai atvažiavo vėlų sausio 31-osios vakarą, kai kieme buvo pilna mašinų.

„Galėtų įspėti pakabindami skelbimus, o ne feisbuke rašyti. Ir dar paskelbta buvo prieš dieną. Ir kur mašinas statyti tas tris dienas, per kurias kiemus valysite?

Turite tvarkaraštį, turite seniūnijas, turite namų administratorius, nurodykite jiems tikslų laiko intervalą, nurodykite, kad informacija pasiektų gyventojus. O ne kaltinkite juos, kad neseka savivaldybės feisbuko paskyros“, – mokė valdininkus vilniečiai.

Nors buvo žadėta, Gedvydžių, Medeinos gatvių gyventojai kiemų tvarkytojų apskritai nesulaukė.

Žadėjo dirbti visą vasarį

Bendrovės „Mano aplinka“ grupių vadovė Diana Lubė tvirtino, kad kiemams valyti mestos visos pajėgos, tad apie 70 procentų kiemų jau pavyko išvalyti. „Pabaigę darbus vėl kartosime valymą visą vasario mėnesį“, – žadėjo ji.

VSA ir „Dolmans Landscaping Group“ konsorciumo atstovė Indrė Simaškė tikino, kad kiemus pradėjo valyti pirmieji iš tokią paslaugą mieste teikiančių įmonių daugiau nei prieš savaitę.

VSA šiuo metu atliko apie 70 procentų visų tvarkymo darbų. „Darbus turėtume atlikti iki vasario 28-osios, tačiau jei oro sąlygos leis, visiškai išvalyti sniegą planuojame gerokai anksčiau“, – sakė I.Simaškė.

Pranešimų niekas neskaito

I.Simaškė pripažino, kad viena opiausių problemų tvarkant daugiabučių kiemus – gyventojų automobiliai: „Jei kiemai pilni automobilių, aikštelių tinkamai išvalyti galimybės beveik nėra, todėl skatiname gyventojus sekti seniūnijų naujienas ir sudaryti galimybes tinkamai išvalyti sniegą.“

D.Lubės nuomone, gyventojams paliekami pranešimai apie kiemų valymą nėra veiksmingi: „Jei vilniečiai į juos reaguotų, valymo procesas būtų kur kas efektyvesnis ir greitesnis.“

Daugiabučių kiemus kasdien valo per pusę tūkstančio „Mano aplinkos“ darbuotojų. Jie dirba nuo 6 valandos ryto dviem pamainomis.

Kiemams ir teritorijoms valyti naudojama ir įvairi technika: 19 traktorių, 15 mažųjų ekskavatorių, 12 mažųjų traktorių, 70 motošluotų, 3 barstytuvai.

D.Lubė priminė, kad ši žiema snieginga, todėl „Mano aplinka“ jau išbarstė 1400 tonų druskos ir per 4,5 tūkst. tonų smėlio ir druskos mišinio.

Kodėl skelbimų nepakabino laiptinėje, kodėl atvažiavo mažas traktorius, kodėl darbininkai dirbo kitu laiku? Daugybė „kodėl“ pasipylė iš daugiabučių gyventojų, kai kiemus iš sniego ir ledo gniaužtų pradėjo vaduoti sostinės tvarkdariai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.