Apsisprendė dėl Žemės ūkio ministerijos iškraustymo – į Kauną kelsis ne visi

Vyriausybei praėjusią savaitę atidėjus Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) perkėlimą į Kauną, dėl to trečiadienį vėl tarėsi ministrai.

Šį pirmadienį G.Surplys sutiko su profsąjungų siūlymu atlikti papildomą nepriklausomą perkėlimo poveikio tyrimą.<br> Lrytas.lt fotomontažas
Šį pirmadienį G.Surplys sutiko su profsąjungų siūlymu atlikti papildomą nepriklausomą perkėlimo poveikio tyrimą.<br> Lrytas.lt fotomontažas
G.Surplys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G.Surplys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žemės ūkio ministerija.<br>T.Bauro nuotr.
Žemės ūkio ministerija.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 13, 2019, 3:26 PM, atnaujinta Feb 13, 2019, 3:38 PM

Anot naujienų agentūros BNS, praėjusią savaitę klausimas buvo atidėtas dėl kai kurių sprendimo spragų bei darbuotojų profsąjungų nepasitenkinimo. Šios nori, kad būtų atlikta detali analizė dėl ministerijos perkėlimo į Kauną. Premjeras Saulius Skvernelis žemės ūkio ministrui Giedriui Surpliui siūlė dar padiskutuoti su profsąjungomis.

Šį pirmadienį G.Surplys sutiko su profsąjungų siūlymu atlikti papildomą nepriklausomą perkėlimo poveikio tyrimą. Tam bus skelbiamas konkursas.

G.Surplys per Vyriausybės pasitarimą teigė, kad pataisytos protokolinio sprendimo vietos, kurias buvo paprašyta pakoreguoti. Esminiai pakeitimai šie: iki birželio 1 d. parengti visų įstaigų detalų visų įstaigų perkėlimo planą ir atlikti nepriklausomą įvertinimą, o taip pat, kalbant apie perkėlimą, išimti terminą „dėl Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) ir Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) perkėlimo“.

S.Skvernelis siūlė pirma įvykdyti Vyriausybės plano punktą – perkelti ŽŪM, o tuomet, atsižvelgus į rezultatą, spręsti, ką daryti su NŽT ir NMA.

„Tai – drąsus žingsnis, bet, mano giliu įsitikinimu, jis reikalingas, kad būtų stiprinamas ne vienas miestas, – kalbėjo G.Surplys. – NMA analogai veikia ne sostinėse Švedijoje, Nyderlanduose, NŽT analogas – Nyderlanduose. Bavarijos žemės finansų ministerija keliama į Niurnbegrą. Tai – ne Lietuvos išradimas“.

Skaičiuojama, kad ŽŪM perkėlimui iš Vilniaus į Kauną reikės 1,13 mln. eurų. Dar 4,1 mln. eurų tektų atseikėti ministerijai pavaldžių įstaigų – Nacionalinės žemės tarnybos ir Nacionalinės mokėjimo agentūros – perkėlimui.

ŽŪM argumentuoja, kad ministerijos perkėlimas sudarytų galimybes peržiūrėti nusistovėjusias valdymo tvarkas ir procedūras, taip pat būtų diegiama šiuolaikinės vadybos kokybės sistema LEAN. Naujienų agentūros „Elta“ teigimu, ŽŪM skaičiuoja, kad procesų efektyvinimas turėtų sutaupyti apie 500 tūkst. eurų valstybės lėšų per metus.

Pagal pirminį planą visas institucijas perkelti į Kauną numatyta iki 2020 m. kovo galo. Jos turėtų įsikurti nuomojamose patalpose. ŽŪM teigimu, persikeliant į valstybės valdomas patalpas Kaune, jų pritaikymas ir rekonstrukcija kainuotų apie 1 tūkst. eurų 1 kv. metrui ir truktų 24–36 mėnesius. Patalpas nuomojantis iš privačių vystytojų – atitinkamai 200 eurų ir 6–12 mėnesių.

„Veidrodinė“ ministerija su keliasdešimt darbuotojų Kaune turėtų pradėti veikti jau šio balandžio pradžioje.

Tikslas perkelti ŽŪM į Kauną nurodytas Vyriausybės programoje. Tačiau kai kurios žemdirbių organizacijos kritikavo šį sumanymą, nes, pasak jų, po perkėlimo darbai atitrūks nuo Seimo, Vyriausybės, kitų institucijų, priimančių sprendimus, o darbas bus išbalansuotas dėl kelionių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.