Po padidinamuoju stiklu: EK aiškinasi, ar tinkamai taikomas įstatymas dėl PVM

Europos Komisija (EK) aiškinasi, ar Lietuva tinkamai taiko įstatymo straipsnį, kuris reikalauja iš mokesčių mokėtojo mokėti pridėtinės vertės mokestį (PVM) nuo pirmojo euro, jeigu su juo susijęs asmuo jau peržengė PVM registravimosi ribą – 45 tūkst. eurų, rašo „Verslo žinios“.

Ar Lietuva tinkamai taiko įstatymo straipsnį, kuris reikalauja iš mokesčių mokėtojo mokėti PVM nuo pirmojo euro, jeigu su juo susijęs asmuo jau peržengė PVM registravimosi ribą?<br>M.Patašiaus nuotr.
Ar Lietuva tinkamai taiko įstatymo straipsnį, kuris reikalauja iš mokesčių mokėtojo mokėti PVM nuo pirmojo euro, jeigu su juo susijęs asmuo jau peržengė PVM registravimosi ribą?<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 13, 2019, 8:28 AM, atnaujinta Mar 20, 2020, 9:32 AM

Finansų ministerija patvirtino, kad gavo EK paklausimą. Ministerijos vertinimu, Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo nuostatos atitinka ES teisę.

„EK pateiksime visus prašomus paaiškinimus. Mūsų nuomone, paminėtos PVM įstatymo nuostatos atitinka ES teisę“, – teigia ministerija.

Pridėtinės vertės mokesčio įstatyme rašoma, jog tuo atveju, kai tas pats asmuo kontroliuoja keletą juridinių asmenų, visi jo kontroliuojami juridiniai asmenys ir jis pats privalo pateikti prašymus įregistruoti juos kaip PVM mokėtojus, jeigu visų jų pajamos už parduotas prekes ar teiktas paslaugas per pastaruosius 12 mėnesių viršija 45 tūkst. eurų.

Į EK kreipusis mokesčių konsultantė, teisininkė Vilma Priluckytė argumentuoja, kad ES direktyva leidžia valstybei narei kelis nepriklausomus asmenis matyti kaip vieną apmokestinamąjį asmenį tik tuomet, jeigu tie asmenys susiję glaudžiais organizaciniais, finansiniais ir ekonominiais ryšiais, o Lietuvoje, pasak teisininkės, įmonėms užtenka turėti vieną bendrą kontroliuojantį akcininką.

Pasak pareiškėjos, siekiant užkirsti kelią dirbtiniam verslo išskaidymui, nederėtų taikyti apribojimų verslams, kurie su dirbtiniu išskaidymu neturi nieko bendra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.