Skubiai nurodyta patikrinti lenkiškos mėsos siuntas

Slovakija penktadienį nusprendė skubiai įvesti patikras jautienos importui iš Lenkijos, kaimyninės Čekijos veterinarams aptikus vienoje lenkiškos mėsos partijoje pavojingų salmonelės bakterijų.

Slovakija skubiai nurodė patikrinti lenkiškos mėsos siuntas.  <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Slovakija skubiai nurodė patikrinti lenkiškos mėsos siuntas.  <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 22, 2019, 9:50 PM

Dabar kiekviena iš Lenkijos siunčiama jautienos siuntą turės tikrinti laboratorijos. Pardavinėti šią mėsą Slovakijos rinkoje bus galima tik sulaukus teigiamos tyrimo išvados.

„Neleisiu Lenkijos valdžios nesėkmėms nuolat kelti grėsmę mūsų vartotojams“, – sakoma Slovakijos žemės ūkio ministrės Gabrielos Matečnos pareiškime.

„Taigi, Valstybinė maisto ir veterinarijos administracija turės tikrinti visas lenkiškos mėsos siuntas iki atskiro pranešimo“, – pridūrė ministrė.

G. Matečna nurodė šalies vyriausiajam veterinarui vykdyti nepaprastąsias priemones, praėjus kelioms dienoms po to, kai Čekijos veterinarinė tarnyba aptiko salmonelių, galinčių sukelti apsinuodijimą maistu, 700 kg lenkiškos jautienos siuntoje.

Praha nurodė, kad mėsa, įvežta į šalį vasario 13-ąją, pateko į penkis prekybos taškus Čekijoje ir vieną – Slovakijoje.

Čekų tarnybos nurodė, kad visos šios partijos gabenimo maršrutai buvo atsekti, tačiau dalis mėsos jau buvo sunaudota gaminti maistui viename restorane, ligoninėje ir dviejose mokyklose. Šiose įstaigose gaminant patiekalus mėsa buvo paveikta aukšta temperatūra; tai sumažina užsikrėtimo tikimybę.

Anksčiau šią savaitę Praha irgi nurodė laboratorijoms tikrinti visą iš Lenkijos įvežamą jautieną.

Lenkijos žemės ūkio ministras Janas Krzysztofas Ardanowskis iškėlė galimybę, kad Varšuva atsakydama gali nurodyti tikrinti visą įvežamą čekišką alų.

„Taip pat galime tikrinti, ar (alus) visada laikomas esant tinkamai temperatūrai, ar nepasibaigusi galiojimo data, salyklinių medžiagų ir alkoholio kiekį“, – žurnalistams sakė jis.

„Nenoriu imtis atsakomųjų žingsnių, bet jeigu būsime šantažuojami, tuomet mums neliks kitos išeities“, – pridūrė ministras.

Sausį kilo didelis skandalas, paaiškėjus, kad iš Lenkijos į maždaug 12 Europos Sąjungos šalių buvo eksportuota 2,7 tonos netinkamai pagamintos jautienos.

Triukšmas kilo lenkų naujienų televizijai TVN24 parodžius reportažą, kuriame matyti, kaip akivaizdžiai sergančios arba luošos karvės skerdžiamos vienoje nedidelėje skerdykloje šiaurės rytų Lenkijoje. Skerdykloje slapta įsidarbinęs žurnalistas slapta kamera užfiksavo, kaip galvijai skerdžiami naktį, nedalyvaujant veterinarui, nors pagal įstatymą veterinaro dalyvavimas yra būtinas.

Lenkija yra viena pagrindinių mėsos gamintojų ir eksportuotojų Europos Sąjungoje, bet jautienos šalyje užauginama tik apie 560 tūkst. tonų per metus. Beveik 90 proc. šios produkcijos yra eksportuojama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.