Saulius Skvernelis paaiškino, kokį planą siūlys Minskui dėl atominės jėgainės

Artimiausiu metu premjeras Saulius Skvernelis pateiks Baltarusijos valdžios atstovams pasiūlymą, kuris gali padaryti proveržį Astravo atominės elektrinės (AE) istorijoje ir lemti, kad branduolinė elektrinė Lietuvos pašonėje taip ir nepradėtų veikti.

Astravo atominė elektrinė.<br>D.Umbraso nuotr.
Astravo atominė elektrinė.<br>D.Umbraso nuotr.
Astravo atominė elektrinė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Astravo atominė elektrinė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 4, 2019, 8:41 AM, atnaujinta Mar 4, 2019, 9:00 AM

„Jei norime konkretaus rezultato, turime ne tuščiai kalbėti, o pasiūlyti savo kaimynams sprendimą ir galbūt prisidėti prie jo įgyvendinimo. Sprendimą, kuris padėtų ištaisyti netinkamos vietos pasirinkimo branduolinei energetikai plėtoti klaidą, nuimti Espo konvencijos uždėtą štampą. Toks pasiūlymas Baltarusijai ir bus pateiktas“, – spaudos pranešime cituojamas premjeras Saulius Skvernelis.

Jis pabrėžė, jog pateiktas pasiūlymas nereiškia susitaikymo su Astravo AE. „Šitas siūlymas rodo, kad Lietuva nesusitaiko su branduoline elektrine Lietuvos pašonėje“, – rašoma pranešime.

Ministras pirmininkas atkreipia dėmesį, jog didelė dalis infrastruktūros, kuri jau parengta Astravo AE, įskaitant išplėtotas tinklus ir elektros generavimo įrangą, gali būti sėkmingai išnaudota gamtinėmis dujomis varomai elektrinei išvystyti. Anot pranešimo, atsisakius branduolinės jėgainės projekto, daugiau kaip 60 proc. jau sukurtos infrastruktūros galėtų būti panaudota dujinei elektrinei; Klaipėdoje funkcionuojantis suskystintųjų dujų terminalas terminalas ir būsimas Lenkiją ir Lietuvą sujungsiantis dujotiekis atvertų galimybes bendradarbiauti su Baltarusija ir alternatyvaus dujų tiekimo srityje.

„Baltarusijai siūlytume priimti strateginį sprendimą vystyti savarankišką ir diversifikuotą energetikos ūkį. Taip pat perspektyvų matytume atsinaujinančios energetikos srityje, kuri neįklampina šalies į šimtą metų trunkančius projektus. Žinoma, tai jau Baltarusijos teisė apsispręsti: ar vystyti vienpuse priklausomybe nuo vienos šalies pagrįstą energetikos politiką, ar imtis strateginių pokyčių energetikos srityje“, – teigė Vyriausybės vadovas.

Primename, kad tarptautinė bendruomenė pripažino, jog Espo konvencija buvo pažeista ir aikštelė Astravo AE statybai parinkta netinkamai.

Vyriausybė taip pat parengė, o Seimas ypatingos skubos tvarka patvirtinto teisės aktus, kurie skelbia, jog į Lietuvos elektros energijos rinką negali patekti elektros energija iš trečiųjų šalių, kuriose veikia nesaugios branduolinės elektrinės. Lietuvos energetikos sistemoje veikiantys akumuliaciniai elektros galios pajėgumai negali būti naudojami trečiųjų šalių nesaugių branduolinių elektrinių elektros akumuliavimo poreikiams tenkinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.