Danai tampo nervus – dar nepriėmė sprendimo leisti tiesti „Nord Stream 2“

Danija dar neapsisprendė, ar per šalies teritorinius vandenis leisti tiesti bendrą Rusijos ir Vokietijos dujotiekį „Nord Stream 2“, bet dėl tęsiamos Maskvos agresijos Ukrainoje toks leidimas tampa vis mažiau tikėtinas, teigia Danijos užsienio reikalų ministras Andersas Samuelsenas.

„Nord Stream 2“ dujotiekį tiesiantis laivas „Audacia“.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
„Nord Stream 2“ dujotiekį tiesiantis laivas „Audacia“.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 6, 2019, 3:36 PM, atnaujinta Mar 6, 2019, 3:39 PM

Danijos energetikos agentūra šiuo metu svarsto Rusijos valstybinio dujų koncerno „Gazprom“ pateiktą prašymą tiesti „Nord Stream 2“ per Danijos teritorinius vandenis. Jei Danija prašymą atmestų, alternatyvi dujotiekio trasa kainuotų brangiau, rašo „Associated Press“.

Trečiadienį A.Samuelsenas patikino, kad, kai ateis laikas apsispręsti, Kopenhaga įvertins „tai, kas vyksta Rusijoje, ir tai, kaip Maskva elgiasi su Ukraina“.

Tačiau, sakė Danijos užsienio reikalų ministras, atsižvelgiant į tebesitęsiančią agresiją, Rusijos veiksmai tikrai neatitinka Danijos interesų.

Dujotiekiu „Nord Stream 2“ siekiama apeiti tradicines tranzito šalis, tokias kaip Ukraina, Baltarusija, Lenkija ir Baltijos šalys. Vamzdynas tiesiamas po Baltijos jūra penkių valstybių – Rusijos, Suomijos, Švedijos, Danijos ir Vokietijos – išskirtinėse ekonominėse zonose ir teritoriniuose vandenyse.

Kol kas leidimo tiesti dujotiekį nesuteikė vienintelė Danija. Danijos premjeras Larsas Lokke Rasmussenas anksčiau teigė, kad Danija sieks jei ne blokuoti, tai bent atidėti „Nord Stream 2“ projekto realizaciją.

Rusijos dujų koncernas „Gazprom“ valdo „Nord Stream 2“ 50 proc. akcijų. „Gazprom“ partneriai – Vokietijos „Wintershall“ ir „Uniper“, Austrijos OMV, Prancūzijos „Engie“ ir Jungtinės Karalystės bei Nyderlandų „Royal Dutch Shell“ – finansuos 50 proc. projekto ir valdys taip pat pusę dujotiekį administruojančios bendrovės akcijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.