V. Sinkevičius apie „Swedbank“: bankas iki šiol neturėjo tokios krizės

Komentuodamas trečiadienį banko „Swedbank“ būstinėje Stokholme atliktas kratas, ekonomikos ir inovacijų ministras Virginijus Sinkevičius sako, kad pagrindinė susirūpinimą kelianti problema yra kreditavimas ir priėjimas prie kapitalo Lietuvoje.

V.Sinkevičius sako, kad pagrindinė susirūpinimą kelianti problema yra kreditavimas ir priėjimas prie kapitalo Lietuvoje.<br> Lrytas.lt fotomontažas
V.Sinkevičius sako, kad pagrindinė susirūpinimą kelianti problema yra kreditavimas ir priėjimas prie kapitalo Lietuvoje.<br> Lrytas.lt fotomontažas
„Swedbank“ pinigų plovimo skandalas vis gilėja.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Swedbank“ pinigų plovimo skandalas vis gilėja.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Sinkevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
V.Sinkevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 28, 2019, 10:05 AM

„Realiai yra likę du bankai, kurie gali kredituoti verslą – „Swedbank“ ir SEB. Ir vakar matėme, koks smūgis ištiko „Swedbank“, – „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ sakė ministras.

Anot jo, šis bankas iki šiol nėra turėjęs tokios krizės. O tai kartu yra ir neapibrėžtumas mūsų šalies verslui, ypač apsunkinantis sąlygas verslui regionuose.

„Bankai jau dabar yra labai konservatyvūs, ypač regioninių įmonių atžvilgiu. Kadangi jie dabar krečiami savo vidinių krizių, panašu, kad jie bus dar konservatyvesni“, – sakė V.Sinkevičius.

Pasak ministro, neapibrėžtumas nepadeda verslui. Ypač tam, kuris dabar yra sėkmingas ir kuriam reikalingas finansavimas, kurio negalima užtikrinti ES investicijomis, „Invega“ fondais.

Komentuodamas Lietuvos banko vadovo išsakytą susirūpinimą dėl to, jog nėra garantijų, kad kažkuris bankas nenuspręs pasitraukti iš Baltijos šalių, ministras sakė, kad tokiu atveju išliktų vienintelė pozityvi viltis, jog tą vietą užpildytų kitas, sėkmingai veikiantis bankas.

Naujienų agemtūra „Elta“ primena, kad „Swedbank“ pinigų plovimo skandalui vis gilėjant, o teisėsaugai atliekant tyrimus, „Swedbank“ būstinėje Stokholme trečiadienį atliktos kratos.

Švedijos ekonominių nusikaltimų tyrimo tarnyba paskelbė pradėjusi kratą „Swedbank“ būstinėje dėl tyrimo, ar bankas sulaužė akcininkų informavimo taisykles vasarį didžiausiems akcininkams atskleisdamas duomenis, kad Švedijos nacionalinis transliuotojas SVT skelbs įtarimus „Swedbank“ dėl pinigų plovimo, rašo „Financial Times“.

„Swedbank“ akcijos, jau smukusios po nemažai atskleistų duomenų apie galimą pinigų plovimą, trečiadienį nukrito dar 7,7 proc.

Prokurorai „Financial Times“ sakė besitikintys pateikti daugiau informacijos, taip pat ir apie tai, ar „Swedbank“ tyrimas gali būti praplėstas vėliau, kai kratos bus užbaigtos.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas praėjusią savaitę sakė, kad neturi informacijos, jog skandinaviški bankai dėl galimų pinigų plovimo skandalų gali trauktis iš Baltijos šalių, tačiau pripažino, kad situacija kelia nerimą.

„Be abejo neramu, nes koncentracija yra nemenka, ir bet koks pajudėjimas padarytų poveikį ekonomikai, nes per skolinimąsi paveiktų bendrąjį vidaus produktą ir ekonomikos augimo tampą“, – teigė V.Vasiliauskas.

„Swedbank“ Estijos filialo generalinis direktorius Robertas Kittas praėjusią savaitę sakė, kad prielaidos, jog dėl pinigų plovimo skandalo „Swedbank“ gali pasitraukti iš Baltijos šalių, yra gryna spekuliacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.