400 mln. eurų panoręs „Snoro“ bankroto administratorius gavo per nagus – nepavyko patuštinti Šveicarijos bankų

„Snoro“ banko bankroto administratorių bandymas iš Šveicarijos bankų „HSBC Private Bank“ ir „Julius Baer“ prisiteisti beveik 400 mln. eurų baigėsi šnipštu. Jie ne tik negavo pinigų, bet dar ir turės sumokėti beveik 30 000 eurų už nepagrįstus ieškinius.

Šveicarijos bankas „HSBC Private Bank“ reikalavo, kad Lietuvos teismas skirtų baudą „Snoro“ banko administratoriui už sąmoningą teismo klaidinimą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Šveicarijos bankas „HSBC Private Bank“ reikalavo, kad Lietuvos teismas skirtų baudą „Snoro“ banko administratoriui už sąmoningą teismo klaidinimą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Šveicarijos bankas „HSBC Private Bank“ reikalavo, kad Lietuvos teismas skirtų baudą „Snoro“ banko administratoriui už sąmoningą teismo klaidinimą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Šveicarijos bankas „HSBC Private Bank“ reikalavo, kad Lietuvos teismas skirtų baudą „Snoro“ banko administratoriui už sąmoningą teismo klaidinimą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 29, 2019, 8:51 AM, atnaujinta Mar 29, 2019, 9:50 AM

Dar apie 30 000 eurų „Snoro“ bankroto administratoriai atseikėjo advokatams, mat vien tik byloje prieš „Julius Baer“ jų buvo pasisamdyti net penki.

Tiesa, Lietuvos teismai nedrįso „Snorui“ skirti šveicarų prašomos baudos už piktnaudžiavimą teisėmis ir sąmoningą teismo klaidinimą slepiant svarbius dokumentus.

Įtraukė ir darbuotojus

Iš pradžių bankroto administratoriai 306 mln. eurų ieškinį pareiškė bankui „Julius Baer“.

Buvo teigiama, jog šveicarų bankas yra atsakingas už tai, kad iš karto po to, kai Lietuvos bankas nutraukė „Snoro“ veiklą, pardavė „Snoro“ vertybinius popierius ir už gautus pinigus padengė suteiktas paskolas.

Tarp atsakovų buvo įtraukti ir buvę „Snoro“ darbuotojai – pirmasis viceprezidentas Naglis Stancikas ir Investicinio verslo tarnybos direktoriaus pavaduotojas Remigijus Bartaška.

Esą jų nurodymu tikrieji dokumentai apskaitoje buvo pakeičiami netikrais.

Nors ieškinys atrodė grėsmingas, Vilniaus apygardos teismas dar 2017 metų pabaigoje jį atmetė, nurodęs, kad byla teisminga Šveicarijos teismams.

Advokatas supainiojo datas

Ši nuostata buvo įtvirtinta dar 2006 metais sudarytoje sutartyje, kai „Snoras“ šveicarų banke atsidarė sąskaitą.

Nors atrodė, kad šis argumentas įtikinamas, bankrutavusio „Snoro“ advokatai sprendimą apskundė.

Skundas buvo paduotas trimis dienomis praleidus terminą. Prašydami atnaujinti šį terminą advokatai nurodė tokią vėlavimo priežastį – skundą turėjęs išsiųsti teisininkas pasižiūrėjo ne į tų metų kalendorių ir supainiojo datas.

Viršijo kompetenciją

Tokio paaiškinimo Apeliacinio teismo teisėjams pakako, ir byla toliau buvo nagrinėjama.

Teismas pasirėmė Lugano konvencijos nuostatomis ir nutarė, kad byla gali būti teisminga ir mūsų šalies teismams.

Iš šio sprendimo pasišaipė kasacinį skundą surašę šveicarų banko advokatai. Jų nuomone, Lietuvos apeliacinis teismas pernelyg susireikšmino, nes ėmė savaip interpretuoti Lugano konvencijos nuostatas – tokią teisę turi tik Europos Sąjungos teisingumo teismas.

Siūlė teistis su advokatais

Skunde buvo šaipomasi ir iš visos „Snoro“ bankroto komandos.

Šveicarų banko atstovai stebėjosi, kaip penki advokatai iš dviejų pagrindinių Lietuvos advokatų kontorų ir patyręs bankroto administratorius buvo tokie nerūpestingi, kad netgi praleido terminą apeliaciniam skundui pateikti.

Net pasiūlyta, kad pats „Snoras“ pateiktų ieškinį aplaidžiai dirbantiems administratoriui ir penkiems advokatams.

Kasacinį šveicarų bankininkų skundą išnagrinėjęs Aukščiausiasis teismas nusprendė, kad ieškinio dalis prieš „Julius Baer“ turi būti nagrinėjama Šveicarijos teisme, o byla prieš N.Stanciką ir R.Bartašką – mūsų šalies teismuose.

Baudos skirti nesiryžo

Tačiau net ir po tokio išaiškinimo „Snoro“ bankas dėl panašių dalykų nutarė Lietuvoje pasibylinėti su kitu Šveicarijos gigantu – banku „HSBC Private Bank“ – Vilniaus apygardos teismui pateikė beveik 80 mln. eurų ieškinį.

Tačiau šį kartą teismui nebuvo pateikta sutartis, kad visi ginčai tarp „Snoro“ ir HSBC išimtinai nagrinėjami tik Šveicarijoje.

Šią sutartį teismui pateikė patys šveicarų bankininkai ir pareikalavo, kad teismas skirtų baudą už sąmoningą teismo klaidinimą – esą „Snoras“, puikiai žinodamas, kad byla neteisminga Lietuvos teismams, vis tiek pateikė ieškinį Vilniaus apygardos teismui.

Teismas baudos skirti nesiryžo, bet „Snoro“ ieškinį paliko nenagrinėtą ir priteisė šveicarų bankui 30 tūkst. eurų. Tiesa, neseniai Apeliacinis teismas šią sumą sumažino iki 21 tūkst. eurų.

„Snoro“ bankroto administratorius Gintaras Adamonis pareiškė, kad šiuo metu vertinamos bylinėjimosi Šveicarijoje perspektyvos, galima kaina ir terminai: „Dabar pradėtos teisinės procedūros N.Stanciko ir R.Bartaškos atžvilgiu. Jiems laikinosios apsaugos priemonės nėra pritaikytos, nes jie neturi reikšmingo turto.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.