Teismas leido suimti R. Nasirovą, nuspręsta ir dėl R. Šidlausko suėmimo

Vilniaus apylinkės teismas antradienį leido dviem savaitėms suimti kyšininkavimu įtariamą Rusijos pilietį Rinatą Nasirovą. Tai BNS patvirtino Vilniaus apygardos prokuroras Rimas Juodis.

R. Šidlauskas kaltinimus pavadino „samplaika visko“, tačiau daugiau nekalbėjo.<br>AP nuotr.
R. Šidlauskas kaltinimus pavadino „samplaika visko“, tačiau daugiau nekalbėjo.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 9, 2019, 12:19 PM, atnaujinta Apr 9, 2019, 4:57 PM

Vėliau buvo pranešta ir apie tai, kad toks pat leidimas duotas ir Lietuvos verslo asociacijos vadovo, buvusio diplomato Rimanto Šidlausko suėmimui.

R. Nasirovas suimtas dviem savaitėms, Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos generalinis direktorius R. Šidlauskas – dešimčiai dienų. Pastarasis įtariamas paėmęs kyšį už pažadą parūpinti ilgalaikę vizą pažįstamam Rusijos banko valdytojui R. Nasirovui.

Įtarimuose minimas ir trečias asmuo, teisėsaugos įvardijamas kaip vienos užsienio akcinės bendrovės filialo Lietuvoje darbuotoją, jo tapatybė nenurodoma. Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Rimas Juodis sakė, kad jo atžvilgiu bus prašoma švelnesnių kardomųjų priemonių, nei suėmimas.

Teisėsauga įtaria, kad Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos generalinis direktorius R. Šidlauskas už kyšį pažadėjo paveikti asmenis, kad R. Nasirovui būtų išduota Šengeno viza. R. Nasirovo advokatas patvirtino, kad jo ginamasis davė 3 tūkst. eurų R. Šidlauskui, tačiau tai esą nebuvo kyšis.

Anksčiau antradienį Rusijos banko valdytojo Rinato Nasirovo advokatas sako, kad jo ginamasis perdavė 3 tūkst. eurų savo pažįstamam verslo asociacijos vadovui Rimantui Šidlauskui, bet tai nebuvo kyšis.

Rusijos piliečiui atstovaujantis advokatas Linas Belevičius žurnalistams antradienį teisme sakė, kad teisėsaugos kaltinimuose minimos dvi sumos – 10 tūkst. eurų ir 3 tūkst. eurų, kuriuos R. Nasirovas iš tiesų perdavė R. Šidlauskui.

„Mano ginamasis įtariamas kyšio davimu, tačiau kaltės nepripažįsta. Įtarimas yra grindžiamas neteisingai suprastu ir neteisingai interpretuotu vienu iš pokalbių. Telefoniniu pokalbiu (...) jokio susitarimo duoti kyšį apskritai nebuvo“, – sakė jis.

Pasak advokato, R. Nasirovas neneigia perdavęs pinigus, bet tai „neturi nieko bendro su korupcine veika“. Paklaustas, ar tai buvo paskola, advokatas sakė, kad visus paaiškinimus jo ginamasis pateikė teismui.

„Kaltinimas mano, kad buvo perduota tam tikra dalis pinigų susitikimo metu ir interpretuoja tai kaip kyšio dalyką, nors iš tikrųjų tas faktas buvo susijęs su visiškai kitomis aplinkybėmis. Tai yra tarp fizinių asmenų tarpusavio santykiai, kurie neturi nieko bendro su jokia korupcine veika“, – tvirtino L. Belevičius.

Jis nepaneigė, kad kaltinimuose minimas ir Lietuvos ambasadorius Rusijoje Remigijus Motuzas.

„Kaltinimas mini kelias pavardes, bet jokių kontaktų su tais asmenimis nėra buvę“, – sakė jis, paklaustas, ar kaltinimuose minima R. Motuzo pavardė.

Pats R. Nasirovas situacijos žiniasklaidai nekomentavo.

BNS žiniomis, įtarimuose teigiama, jog R. Šidlauskas su R. Nasirovu telefonu kalbėjo kovo 21-ąją, gyvai susitikę buvo balandžio 5 dieną.

Pasak advokato, abu įtariamieji yra pažįstami ilgiau nei dešimt metų, juos siejo darbiniai reikalai.

Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Rimas Juodis žurnalistams sakė, kad trečiojo įtariamojo neprašoma suimti, nes tikimasi užtikrinti proceso tikslus „švelnesnėmis kardomosiomis priemonėmis“.

R. Šidlausko advokatas Gediminas Bukauskas tvirtino, kad išduodant vizas „viskas atlikta teisėtai“.

„Minimas. Statuso aš jo negaliu įvardinti. Kadangi ambasada išduoda vizas, jis yra minimas. O kokia jo padėtis, jis grįš į Lietuvą ir paaiškins. Gal paaiškins ir būdamas Maskvoje“, – teigė G. Bukauskas, paklaustas, ar tyrime minimas ambasadorius R. Motuzas.

Advokatas taip pat sakė, kad visi trys įtariamieji sulaikyti skirtingose vietose.

R. Šidlauskas kaltinimus vadina „samplaika“.

Į teismą antradienį priešpiet atvestas Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos generalinis direktorius R. Šidlauskas kaltinimus pavadino „samplaika visko“, tačiau daugiau nekalbėjo.

Išeidamas iš teismo salės jis patvirtino bendravęs su R. Motuzu, tačiau sako gyvai tai daręs „labai seniai“.

Teisėsauga R. Nasirovą Vilniaus apylinkės teismo prašo leisti suimti dviems mėnesiams, R. Šidlauską – 20 parų. Sprendimą teismas skelbs popiet.

Teisėsauga įtaria, kad Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos generalinis direktorius R. Šidlauskas už kyšį pažadėjo paveikti asmenis, kad R. Nasirovui būtų išduota Šengeno viza.

BNS šaltinių duomenimis, šią vizą R. Nasirovui Lietuvos institucija išdavė kovą. 

BNS duomenimis, tyrime minimas kovo pabaigoje vykęs telefoninis pokalbis tarp šių asmenų, taip pat jų susitikimas praėjusį penktadienį, balandžio 5 dieną.

R. Šidlauskas nuo šalies nepriklausomybės atgavimo dirbo Užsienio reikalų ministerijoje, ėjo įvairias aukštas pareigas, ilgus metus vadovavo Užsienio reikalų ministerijos Konsuliniam departamentui.

Jis yra dirbęs Lietuvos ambasadoriumi Kanadoje, 2002-2008 metais – ambasadoriumi Rusijoje.

Penktadienį Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmai spręs dėl R. Šidlausko nušalinimo nuo pareigų.

R. Nasirovas su seserimi valdo nedidelį banką „Novyj promyšlenyj bank“.

Kaip skelbta Rusijos žiniasklaidoje, Rusijos centrinis bankas šio banko licencijos galiojimą sustabdė 2018-ųjų vasarį dėl pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevencijos reikalavimų pažeidimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: G. Landsbergio ir Europos Tarybos generalinės sekretorės komentarai