Juodoji elektroninių cigarečių rinka: į nelegalią prekybą įtraukiami net vaikai

Paslapčiomis cigarečių dūmą traukiančių moksleivių laikai jau praėjo. Jaunuoliai atrado naują hobį – elektronines cigaretes. Mokiniai džiaugiasi – tėvai jų neprigaus, nes naujieji įrenginiai vietoj svilėsių skleidžia saldų vaisinį kvapą.

Iš dvylikamečio E.Maštavičienė sužinojo, kad jis su bičiuliu elektroninę cigaretę pirko perpus.<br> Lrytas.lt fotomontažas
Iš dvylikamečio E.Maštavičienė sužinojo, kad jis su bičiuliu elektroninę cigaretę pirko perpus.<br> Lrytas.lt fotomontažas
Asmenims iki 18 metų elektronines cigaretes draudžiama ne tik vartoti, bet ir turėti.<br>V. Balkūnas
Asmenims iki 18 metų elektronines cigaretes draudžiama ne tik vartoti, bet ir turėti.<br>V. Balkūnas
Asmenims iki 18 metų elektronines cigaretes draudžiama ne tik vartoti, bet ir turėti.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Asmenims iki 18 metų elektronines cigaretes draudžiama ne tik vartoti, bet ir turėti.<br>Nuotr. iš LR archyvo
E.Maštavičienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
E.Maštavičienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

24/7

Apr 15, 2019, 2:06 PM, atnaujinta Apr 15, 2019, 2:41 PM

Nors įstatymai draudžia nepilnamečiams įsigyti ir turėti ne tik tabako gaminių, bet ir elektroninių cigarečių, prieš vaikų išmonę valdžia bejėgė. Vaikai už suaugusiuosius daug geriau žino, kur nelegaliai įsigyti šių prietaisų – jie platinami net mokyklose. Gali būti, kad ir jūsų vaiko klasėje. Ar kova su nepilnamečių rūkymu vis dar yra kova su vėjo malūnais?

Moksleiviai perka per pusę

Ar jūs tikrai žinote, kuo užsiima jūsų nepilnamečiai vaikai? Toks klausimas iškilo Lietuvoje gyvenančiai etiopei. Visai netyčia moteris sužinojo, kad kartu su jos vaikais kieme žaidžiantys moksleiviai paslapčiomis traukia dūmą arba, kaip sako patys, garina. Susitaupę kišenpinigių, moksleiviai elektronines cigaretes – vadinamuosius „veipus“ – perka ir už įspūdingas sumas.

„Sužinojau, kad mano dukros aplinkoje berniukai ir turi, ir rūko, ir perka vadinamuosius „veipus“. Ne iš kioskelių, parduotuvių, bet iš klasės draugų. Tų, kuriuos jie turi, kaina yra nuo 8 iki 55 eurų, o tai yra didelė suma. Dvylikametis man pasakė: mes pirkom dviese. Jie susimetė ir nusipirko“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7“ kalbėjo trijų vaikų mama Eskedar Maštavičienė.

Jei manote, kad elektronines cigaretes paslapčiomis rūko tik gimnazistai, smarkiai klystate. Tai daro ir vos 12-os metų sulaukę vaikai.

„Pagal šių berniukų pasisakymą, 6-8 klasėje elektronines cigaretes turi beveik visi berniukai. Ir mergaitės turi. Mano kyla klausimas: kaip taip atsitiko, kad mokykloje susikūrė toks tinklas? Antras dalykas, iš kur tie vaikai, kurie pardavinėja mokykloje, tuos „veipus“ gauna? Pagal vieno vaiko pasisakymą, yra slapta vieta, kur jie laiko elektronines cigaretes“, – sakė E.Maštavičienė.

Klesti juodoji rinka

Atsakymas, iš kur nepilnamečiai gauna elektroninių cigarečių ir skysčių joms, gana paprastas – internetas. „Facebook“ pilna grupių, kuriose nelegaliai perkami ir parduodami šie prietaisai. Jie lengvai pasiekiami ir nepilnamečiams. Jei paklaus amžiaus, galima sumeluoti. Maža to, nepilnamečiai elektronines cigaretes ne tik perka – jiems jas perduoda tiesiai į rankas.

Visa tai vyksta ne tik sostinėje, bet ir kituose Lietuvos miestuose. Pavyzdžiui, Kaišiadoryse – toje pačioje „Facebook“ grupėje nepilnametis iš Kaišiadorių pats pardavinėja elektronines cigaretes.

Pagal įstatymus, asmenims iki 18 metų elektronines cigaretes draudžiama ne tik vartoti, bet ir turėti. Tačiau policija prieš interneto platybes bejėgė.

„Visko susekti neįmanoma, nes elektroninė erdvė pakankamai didelė. Mes arba gavę pranešimus, ar patys pastebėję tokius atvejus, tokius asmenis baudžiame“, – sakė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Bet kokia internetinė prekyba tabako gaminiais ar elektroninėmis cigaretėmis ir jų priedais Lietuvoje yra oficialiai draudžiama. Tačiau įstatymų, atrodo, paiso ne visi.

„Bet turime tokių atvejų, dėl ko buvo skirtos baudos. Kai tėvai pastebėdavo, kad jų vaikai turi elektroninių cigarečių, kreipdavosi į departamentą, pateikdavo informaciją, mes atlikdavome tyrimą ir įmonės buvo baudžiamos. Ne tik už patį faktą nuotolinės prekybos, bet ir už pardavimą nepilnamečiui asmeniui. Lietuvoje likusios tik dvi įmonės, kurios iš tiesų piktybiškai ir po tarnybos skirtų baudų vis tiek vykdo savo veiklą“, – sakė Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja Gražina Belian.

Pardavinėja, nors draudžiama

Vienoje iš tų įmonių mes ir apsilankėme. Paklausėme – ar jie laikosi įstatymų? Nors įmonė teigia internetine prekyba neužsiimanti, realybė, atrodo, šiek tiek kitokia.

Vienos iš elektroninėmis cigaretėmis prekiaujančios įmonės Vilniaus regiono vadovas Valentas Štakonas mums papasakojo, kad jų internetinis puslapis – tik informacinis. Nors jame prekės pateiktos ir su kainomis, ir su galimybe jas įsidėti į krepšelį.

„Žinoma, yra klientų, kurių tapatybė yra patvirtinta ir jie gali atsiskaityti. Bet tie, kurių tapatybė nėra patvirtinta, gali užsisakyti prekių, jos bus atsiųstos į paštomatą arba į parduotuvę, bet susimokėti reikės vis tiek fiziškai“, – paaiškino V.Štakonas.

Mums nurodė, kad užsisakyti prekes internetu galime, tačiau už jas susimokėti vis tiek reikės fiziškai atvykti į parduotuvę. Net jeigu nori, kad prekes pristatytų į paštomatą – susimokėti teks parduotuvėje.

Išbandėme, ar tai tiesa. Atsidarome jų interneto puslapį. Susidedame prekes į krepšelį, suvedame išgalvotus duomenis ir mėginame sumokėti.

Galima pasirinkti – mokėti banko pavedimu, kortele ar atsiimant prekę parduotuvėje. Renkamės mokėjimą kortele. Atrodo, viskas – suvedi kortelės duomenis ir lauki siuntinio.

Apie tai, kad už prekes susimokėti galima tik atvykus į parduotuvę, informacijos jų puslapyje neradome.

Atsidarėme ir kitos parduotuvės elektroninį puslapį. Situacija, regis, kartojasi – pasirenki norimas prekes, suvedi duomenis ir gali sumokėti kortele. Nors prekyba elektroninėmis cigaretėmis internetu uždrausta, panašu, kad draudimai neveikia.

Nori atimti licenciją

„Normos įsigaliojo neseniai, 2015 metais. Dabar sprendžiamame, ką daryti su šiomis įmonėmis. Vienas iš variantų, kuris nagrinėjimas – galimybė licencijuoti šitą veiklą. Deja, šiandien prekyba elektroninėmis cigaretėmis nėra licencijuojama, priešingai negu įprastinių tabako gaminių. Nustačius tokius pažeidimo atvejus, būtų naikinama licencija, ir tada įmonė negalėtų vykdyti tokios veiklos“, – sakė G.Belian.

Lietuvoje veikiančias įmones bandoma suvaldyti, tačiau prieš Kiniją nepašokinėsi. Iš populiarios kinų internetinės parduotuvės pirktų elektroninių cigarečių gali parsisiųsti bet kas, net ir nepilnamečiai. Tikėtina, kad būtent tokius prietaisus ir yra pamėgę mūsų moksleiviai.

Nekalbama apie žalą

Tai, kad tabako cigaretėse esantis nikotinas kenkia sveikatai, jaunimas puikiai žino. Tačiau apie elektroninei cigaretei naudojamo skysčio žalą pardavėjai dažniausiai nutyli.

„Vėžį sukelia kancerogeninės medžiagos. Dažniausiai įkvepiamuose garuose, kurie formuojami garinimo aparatų pagalba, yra kancerogeninių medžiagų. Tas poveikis kol kas yra klinikinėse studijose plačiai tiriamas, tačiau tam reikia laiko. Manau, kad mes šių pacientų – plaučių ligomis ir plaučių vėžiu sergančiųjų – dar sulauksime, kadangi kancerogenezė yra vėžio vystymasis, ne labai staigus procesas. Tačiau tarp moksleivių ir vaikų dabar plinta visų aparatų naudojimas, įkvepiant garus ir jų rūkymas. Manau, kad auginama nauja pacientų karta“, – sakė VUL Santaros klinikų pulmonologė Edita Strumilienė.

Apie tai, kuo užsiima nepilnamečiai, turėtų susirūpinti visi tėvai, įsitikinusi E.Maštavičienė.

„Mano dukrytės klasėje, pagal jos žinias, nėra nė vieno vaiko, kuris rūko. Tai reiškia, kad jos klasėje yra saugu. Bet jos kiemo draugų mokykla nėra saugi. Reiškia, kad aš negaliu būti rami ir atmestinai žiūrėti į tą. Aš myliu tuos vaikus, kurie kieme spardo kamuolį su mano vaikais ar einam pasivaikščioti visi kartu. Jie irgi yra mano vaikai, visuomenės dalis. Visi tėvai, jeigu atsakingai žiūrėtume, galėtume padėti ir kitiems vaikams“, – sakė E.Maštavičienė.

Ministerija atlieka tyrimą

Kaip tik praeitą savaitę Lietuvos mokyklose vykdytas tyrimas, kuriuo siekiama išsiaiškinti, kiek paauglių vartoja tabako ar alkoholio gaminius. Apklausoje dalyvauja 40 pasaulio šalių. Lietuvoje apklausoje dalyvauja per 6 tūkst. mokinių iš daugiau nei 250 mokyklų. Tyrimo rezultatai bus aiškūs tik metų pabaigoje, o paskelbti kitų metų pavasarį.

Tačiau ankstesnių tyrimų duomenys – bauginantys.

„Tyrimai rodo, kad apie 46 proc. 15-16 amžiaus moksleivių yra bandę elektronines cigaretes. O apskritai rūkančių yra 65 proc. merginų ir vaikinų. Tai tikrai labai daug, bet galima pastebėti, kad ši tendencija mažėja. Buvo trys etapai, kurie buvo vykdomi 12 metų, o tyrimai tikrai rodo mažėjimą, bet tam įtakos turi ir teisinė bazė. Europos mastu buvo sugriežtintos rūkymo, pardavimo sąlygos, be to, priimti kiti teisės aktai, kurie tai apriboja“, – sakė Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos atstovas Algimantas Šimaitis.

Įstatymai gal ir griežtesni, bet patys ministerijos atstovai pripažįsta, kad paaugliams juos apeiti – vieni juokai.

„Kai kurie vaikinai ir merginos pažymi, kad prieinamumas alkoholio ir tabako įsigijimo yra labai aukštas, netgi 78 proc. pažymi, kad labai lengva įsigyti tas prekes“, – sakė A.Šimaitis.

Rūko šalia mokyklų

Nors tabako gaminius ar elektronines cigaretes vartojantys moksleiviai pažeidžia įstatymus, policija visų jų sukontroliuoti negali.

„Manau tai daugiau tiek mokyklų, tiek pačių tėvų atsakomybė kontroliuoti savo vaikus. Mes tikrai policininko prie kiekvienos mokyklos ar kampo nepastatysim. Ir policijos nėra tiek, kad jie galėtų sukontroliuoti procesą“, – sakė R.Matonis.

Ar tikrai mokyklos yra pajėgios kontroliuoti situaciją, kai mokiniai rūko vos kelis žingsnius už mokyklos teritorijos? Vienoje Vilniaus mokykloje į situaciją žiūrima gana rimtai ir imamasi priemonių prevencijai užtikrinti.

„Mūsų mokykloje yra buvę keli atvejai, kada vaikai sugauti su elektroninėmis cigaretėmis. Mes vykdome rūkymo prevenciją, įgyvendiname narkotikų, tabako ir rūkymo programą klasės valandėlių metu, socialinė pedagogė veda prevencines valandėles. Taip pat pas mes bendradarbiaujame su trečiuoju policijos komisariatu, lankosi inspektorius, turime programą „Gyvai“. Turime labai daug įvairių integruotų programų, kurias turime įgyvendinti klasės valandėlių metu – vieną kartą per mėnesį vykdoma tokia prevencija“, – sakė Vilniaus P.Vileišio progimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Ingrida Čiučkytė.

Tėvai siūlo sprendimo būdus

Tačiau ar tikrai pakanka prevencinės kontrolės – tik kartą per mėnesį? Mokinių tėvai ir patys turi pasiūlymų, kaip spręsti problemą – pačiose mokyklose sukurti prevencinius klubus.

„Sakykim, mano klasės ar suolo draugas rūko, o aš priklausau jaunimo klubui, kur bandome kontroliuoti tokią situaciją. Visų pirma galiu tą pagalbą tiekti savo draugui, sakydamas, kad pas mus yra tokie mokymai, mes kalbame apie tai, kaip kontroliuoti, kaip tai gali įveikti tave ir kaip gali sugadinti gyvenimą visam laikui kažkam kitam. Aš manau, kad visi vaikai nori priklausyti kažkam. Kartais, kai nėra alternatyvos, kur priklausyti, daryti gerą darbą, tu eini ir priklausai kažkam kitam. Toks vaikas ir aš buvau, universitete Etiopijoje buvo kieta rūkyti daugumai mano grupiokų, bet buvo man labai kieta būti sportininke. Aš žaidžiau futbolą ir jiems žiauriai patiko, kad žaidžiau futbolą. Aš turėjau alternatyvą, pasirinkimą“, – sakė E.Maštavičienė.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas yra sukūręs internetinį puslapį www.askritiskas.lt, kuriame nepilnamečiams siūlomos alternatyvos, kuo galėtų užsiimti vietoj žalingų įpročių.

Policija fiksuoja tūkstančius pažeidimų

2018 metais policija už tabako ar elektroninių cigarečių vartojimą nepilnamečiams surašė per 2 tūkst. protokolų. Šiais metais, iki balandžio vidurio, jau surašyta per tūkstantį. Nepilnamečiai iki 16-os metų baudas moka patys. Jei pažeidimas padarytas pirmą kartą, bauda siekia 20-50 eurų. Jei pažeidimas pakartotinis, bauda siekia 50-90 eurų.

Jeigu nepilnamečiams dar nėra 16-os metų, pareigūnų surinkta medžiaga perduodama savivaldybėms, kuriose Vaiko gerovės komisija, pasikvietusi tėvus ir vaikus, sprendžia, ką daryti. Nepilnamečių iki 16-os metų tėvams net gali būti išrašytas protokolas už vaiko nepriežiūrą.

Asmenims iki 18-os metų draudžiama turėti ar vartoti ne tik tabako gaminius, bet ir elektronines cigaretes bei jų priedus. Nepilnamečiams juos parduoti irgi draudžiama. Taip pat oficialiai uždrausta elektroninių cigarečių reklama ir prekyba internetu.

„24/7“ – sekmadieniais 21 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.