V. Vasiliauskas aiškinsis krizės tyrėjams ir Seimo opozicijai

Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas 2009-2010 metų krizės priežasčių ir padarinių tyrėjams trečiadienį aiškinsis dėl tarpbankinės palūkanų normos Vilibor nustatymo, o Seimo opozicijai – dėl santykių su tyrimo vadovu Stasiu Jakeliūnu ir centriniam bankui mesto reputacijos šešėlio.

Vitas Vasiliauskas<br>D.Umbraso nuotr.
Vitas Vasiliauskas<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 24, 2019, 6:40 AM

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas LB vadovą išklausys dėl Vilibor nustatymo aplinkybių. Ši V. Vasiliausko apklausa bus antra – per pirmąją parlamentarai Vilibor klausimo nekėlė.

„Tikėtina, kad diskusija gali būti įdomi. Pateiksime argumentų, kodėl manau, kad tas nebendradarbiavimas (LB su krizės tyrėjais – BNS) yra tikslingas ir sąmoningas. Ir galimas slėpimas informacijos apie su Vilibor susijusias problemas, kurias išryškino tie patys LB ekspertai. Bus papildomų argumentų dar pateikta“, – BNS sakė tyrimo vadovas „valstietis“ S. Jakeliūnas.

S. Jakeliūnas yra pareiškęs, kad LB atsisakė bendradarbiauti su krizės tyrėjais, jis taip pat abejojo, ar LB tinkamai prižiūrėjo komercinius bankus, per krizę galėjusius manipuliuoti indeksu Vilibor ir todėl būsto paskolas paėmę gyventojai galėjo patirti žalos – jie galėjo netekti apie 500 mln. eurų.

V. Vasiliauskas priekaištus kategoriškai atmeta. Jis sako, kad visa informacija institucijoms yra teikiama, o kaltinimus vadina asmeniškumais.

Seimo opozicijai priklausančių liberalų, konservatorių ir socialdemokratų frakcijų nariai su V. Vasiliausku būtent ir aiškinsis jo ir krizės tyrėjų santykių aplinkybes.

Pasak Seimo opozicijos lyderės liberalės Viktorijos Čmilytės-Nielsen, su centrinio banko vadovu bus kalbama apie viešojoje erdvėje pasirodžiusią informacijos dėl galimai LB patirto neteisėto spaudimo.

„Norėtųsi betarpiškai išgirsti iš V. Vasiliausko apie tą situaciją ir kaip jis ją vertina, ar yra patyręs spaudimą“, – BNS teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Anot jos, bus aptartas ir „reputacinis šešėlis, mestas ant Lietuvos banko“.

V. Vasiliauskas yra pranešęs, kad S. Jakeliūnas, 2013 metais siekė įsidarbinti LB, naudojosi žlugusio „Snoro“ banko istorija.

Generalinė prokuratūra yra gavusi Vyriausybės prašymą įvertinti finansų priežiūros institucijų darbą per 2009–2010 metų krizę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.