JAV iki 25 proc. padidino muitų tarifus prekėms iš Kinijos

JAV padidino muitų tarifus prekėms iš Kinijos. Tarifai 200 mlrd. dolerių vertės importui nuo penktadienio išaugo nuo 10 iki 25 proc. Naujos muitų taisyklės įsigaliojo 7 val. Lietuvos laiku.

Kinija ir JAV toliau ieško būdo, kaip išspręsti prekybos konfliktą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Kinija ir JAV toliau ieško būdo, kaip išspręsti prekybos konfliktą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 10, 2019, 9:57 AM, atnaujinta May 10, 2019, 10:02 AM

Kartu abi šalys toliau ieško būdo, kaip išspręsti prekybos konfliktą.

Prekybos karas tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų prasidėjo pernai. JAV kaltino Pekiną verčiant JAV bendroves, veikiančias Kinijoje, dalytis technologijomis su vietiniais partneriais ir perduoti intelektinės nuosavybės paslaptis. Pati Kinija tai neigia.

JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijos pareigūnai taip pat prieštarauja Kinijos keliamiems prekybos barjerams, kaip valstybinėms subsidijoms, reguliavimui, verslo licencijavimo procedūroms, prekių standartų priežiūrai ir kitoms praktikoms, kurios esą užveria Kinijos rinką užsienio įmonėms arba suteikia vietos įmonėms nesąžiningą pranašumą.

Kinija labai apgailestauja dėl šio JAV žingsnio, penktadienį Pekine pareiškė Prekybos ministerija. Kinija esą tikisi, kad įmanomas kompromisas bendradarbiavimo ir konsultacijų pagrindu. Detalės dėl atsakomųjų priemonių nebuvo įvardytos.

Nuo ketvirtadienio Kinijos delegacija JAV derasi su amerikiečių derybininkais. Pastaruoju metu D.Trumpas dar žadino viltis, kad susitarimas įmanomas šią savaitę. Jis iš Kinijos vadovo Xi Jinpingo gavo „gražų laišką“, ketvirtadienį sakė D.Trumpas. Laiške, anot jo, rašoma, kad abi pusės turi bendradarbiauti ir pažiūrėti, ar susitarimas įmanomas. D.Trumpas taip pat pareiškė, kad greičiausiai kalbėsis su Xi Jinpingu telefonu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.