Rinkos prievaizdai ruošiasi nepaprastam žygiui – tikrins tai, kas šildo, šaldo bei šviečia

Lietuvoje ir kitose Europos Sąjungos (ES) šalyse rinkos priežiūros institucijos tikrins, ar oro kondicionieriai ir ventiliatoriai, vietiniai patalpų šildytuvai ir apšvietimo gaminiai atitinka jiems keliamus ekologinius ir energetinio ženklinimo teisinius reikalavimus.

 Įmonės vis dažniau diegia modernias, energiją taupančias apšvietimo sistemas. <br> D.Umbraso nuotr. 
 Įmonės vis dažniau diegia modernias, energiją taupančias apšvietimo sistemas. <br> D.Umbraso nuotr. 
 Įmonės vis dažniau diegia modernias, energiją taupančias apšvietimo sistemas. <br> D.Umbraso nuotr. 
 Įmonės vis dažniau diegia modernias, energiją taupančias apšvietimo sistemas. <br> D.Umbraso nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 27, 2019, 11:14 AM

„Tokie visose Europos Sąjungos valstybėse atliekami patikrinimai užtikrina vartotojams tiekiamų prekių aukštą kokybę bei saugumą ir įpareigoja gamintojus rinkai tiekti aukščiausios kokybės gaminius“, – sako teisingumo viceministrė Irma Gudžiūnaitė.

Nuo birželio mėnesio Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) kartu su kitomis ES šalių institucijomis pradeda įgyvendinti projektą „Energiją taupantys produktai 3“ (EEPLIANT3), kuris užtruks ketverius metus.

Šiuo projektu siekiama užtikrinti, kad ES rinkai tiekiami energiją vartojantys gaminiai atitiktų aplinkos tausojimo reikalavimus, o juos ženklinant būtų pateikta standartinė informacija apie suvartojamą energiją bei kitus parametrus. Šiuos reikalavimus nustato dvi ES direktyvos – dėl su energija susijusių produktų ekologinio projektavimo ir dėl šių produktų suvartojamos energijos bei kitų išteklių nurodymo ženklinant gaminį.

Projektą organizavo Europos produktų saugos forumas (PROSAFE), įgyvendinantis jau trečią energetinio efektyvumo patikros projektą, kuriame dalyvaus ir Lietuva.

Lietuvos vartotojų teises ginanti institucija dalyvavo ir kituose PROSAFE vykdytuose projektuose. Pernai buvo baigtas padangų atitikties ekologinio projektavimo ir energetinio ženklinimo reikalavimams projektas. Išbandžius atrinktas 15 modelių padangas, nustatyta, kad visos atitiko teisės aktų reikalavimus.

Taip pat buvo tiriamos prekės kūdikiams ir elektriniai žaislai. Iš patikrintų 6 čiulptukų ir 9 jų laikiklių nesaugiais pripažinti visi laikikliai ir vienas čiulptukas. Iš 17 elektrinių žaislų tik du atitiko visus reikalavimus. Kitų gaminių lydmetaliuose švino ir kadmio koncentracijos viršijo leistinas ribas, taip pat rasta ženklinimo neatitikimų. Saugos pažeidimų nustatyta ir tikrinant kūdikių nešykles bei loveles. Iš atrinktų dviejų rūšių kelioninių lovelių abi neatitiko standarto reikalavimų, o iš 9 kūdikių nešyklių pagal nustatytus reikalavimus pagamintos tik dvi.

Pavojingi gaminiai buvo pašalinti iš rinkos, jų platintojams skirtos baudos, o informacija apie šiuos gaminius paskelbta RAPEX – skubaus keitimosi informacija apie vartotojų sveikatai pavojingus gaminius sistemoje.

VVTAT kartu su kitomis rinkos priežiūros institucijomis dalyvavo dar viename EEPLIANT energetinio efektyvumo projekte ir atliko apie 20 laboratorinių bandymų su LED lempomis. Buvo nustatyta, kad 5 tipų lempos neatitinka reikalavimų. Šiuo metu tikrinama šaldytuvų energetinio efektyvumo atitiktis, bus išbandyta iki 100 modelių šaldytuvų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.