Jonui Miliui panaikinti įtarimai: „Tam, kas buvo aišku pirmąją minutę, išsiaiškinti reikėjo 3 metų“

Buvęs Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius antradienį sulaukė gerų naujienų.

 Jonas Milius.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Jonas Milius.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-06-04 17:22, atnaujinta 2019-06-04 17:28

Ikiteisminiame tyrime dėl piktnaudžiavimo, apgaulingos apskaitos tvarkymo, prekybos poveikiu, dokumento suklastojimo ir papirkimo vadovaujančio prokuroro nutarimu, tyrimas dalyje dėl buvusio Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus Jono Miliaus piktnaudžiavimo ir dokumentų klastojimo buvo nutrauktas, nenustačius jo veiksmuose nusikalstamos veikos požymių.

Tiesos paieškoms - treji metai

„Išvykau iš Lietuvos į susitikimus Italijoje bei Prancūzijoje kaip įtariamasis, grįžtu kaip eilinis pilietis“, – kalbėdamas su portalu lrytas.lt džiaugėsi tuo metu Rygos oro uoste buvęs J. Milius.

Buvęs VMVT vadovas džiaugėsi, nors pastarieji treji metai išeikvojo daug nervų ir sveikatos, buvo sužlugdyta jo karjera viešajame sektoriuje.

Liepos 28 dieną būtų sukakę treji metai, kaip J.Miliui buvo pareikšti įtarimai. „Mažai gal kas beprisimena mano pirmąjį išėjimą iš STT. Tuomet aš sakiau, kad man juoką kelia metami įtarimai ir gaila, kad gyvename tokioje teisinėje sistemoje.

Tai buvo aišku jau pačią pirmąją minutę, bet reikėjo trejų metų, kad visa tai pasitvirtintų“, – sakė J.Milius.

Visą tą laiką jis turėjo išsižadėti darbo kaip tarptautinis ekspertas, taip pat negalėjo dirbti ir Europos Komisijoje.

„Būdamas įtariamasis negalėjau dirbti jokioje „valdiškoje“ institucijoje. Tačiau veiklos turėjau į valias. Su manimi sutartis buvo sudariusios privačios trečiųjų šalių įmonės, pavyzdžiui, Ukraina, Balkanų šalys. Padedu jų verslininkams pagal ES reikalavimus parengti įmones, kad jos galėtų tapti eksportuotojomis“, – kalbėjo J.Milius.

Prancūzijoje, Paryžiuje jis buvo susitikime, kuriame dalyvavo ekspertai iš 125 pasaulio valstybių. „Pažinčių iš manęs niekas neatėmė. Dalinuosi patirtimi, padedu kitiems įeiti į rinkas – dalinuosi žiniomis apie įvairių šalių veterinarijos reikalavimus“, – užsiminė jis.

Įtarimai nepasitvirtino

Prokuroro vertinimu, gavus atsakymus iš Rusijos Federacijos bei kitus duomenis nustatyta, kad Rusijos Federacijos veterinarinės ir fitosanitarinės priežiūros federalinės tarnybos bei kitų dokumentų duomenys sutampa su atitinkamų Lietuvos institucijų bei tarnybų dokumentuose nurodytais duomenimis. Tai paneigė pradinius įtarimus dėl dokumentų klastojimo.

Taip pat, prokuroro vertinimu, tyrimas dalyje dėl J. Miliaus piktnaudžiavimo nutrauktas, nes nebuvo gauta duomenų apie jo veiksmais padarytą didelę žalą, kuri turi būti konstatuojama reiškiant įtarimą dėl šios nusikalstamos veikos.

Prokuroras taip pat priėmė nutarimą nutraukti ikiteisminį tyrimą dalyje dėl uždarosios akcinės bendrovės komercijos direktorės kyšininkavimo bei suklastotų dokumentų panaudojimo nenustačius jos veiksmuose nusikalstamos veikos požymių.

Apie atleidimą sužinojo iš vairuotojo

Beje, teismas, nagrinėjantis, ar J. Milius teisėtai buvo atleistas iš Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovo pareigų, gegužės pabaigoje jau antrą kartą kreipėsi į Konstitucinį teismą.

Vyriausybė turėjo teisę atleisti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovą, tačiau tokį sprendimą priėmė be jokio svarstymo. Tai teisme bando įrodyti savo pareigų netekęs Jonas Milius.

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo, kuris nagrinėja J.Miliaus skundą dėl atleidimo, nuomone, siekiant priimti sprendimą pirmiausia reikia įvertinti Vyriausybės nepritarimo jo ataskaitai pagrįstumą, bet jos paaiškinimuose pasigendama konkrečių pagrindų, kodėl nutarta nepritarti ataskaitai.

Vyriausybė iš pareigų J.Milių atleido 2016-ųjų rugsėjį, kai buvo nepritarta jo ataskaitai. 

Tąkart J.Milius iš pasitarimo Vyriausybėje išėjo nepanoręs susitikti su žurnalistais akis į akį. 

 „O ką naujo  jiems galėjau pasakyti? Man niekas nepasakė po to posėdžio, kai įvertino ataskaitą. Klausimų pats, ją pateikęs, nesulaukiau.

Apie tai, kad esu atleistas, sužinojau iš savo vairuotojo, kai, išėjęs iš Vyriausybės, įsėdau į automobilį“, - 2016-ųjų rugsėjo portalui lrytas.lt sakė J.Milius.

Stebino STT veiksmai

Po atleidimo J.Milių labiausiai stebino Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) veiksmai.

„Manau, kad tai buvo porą metų trukusios įtampos atomazga. Ir nenoriu, jog kas nors galvotų, kad laikausi įsikabinęs VMVT vadovo kėdės. Esu sulaukęs bene dešimties darbo pasiūlymų, ir kai kurių jų alga vos ne penkiskart didesnė.

Tie žmonės, kurie siūlo darbą, žino apie mano gebėjimus. Juk dirbau tarnyboje 25-rius metus, visi mane jau kiaurai mato. Tačiau man liūdna dėl to, kas vyksta Lietuvoje. Nes pagal tą receptą, pagal kurį esu atleidžiamas, iš tarnybos galima išmesti bet kurį valdininką.

Ką reiškia ta ypač slapta STT pažyma? Ar VMVT – tai kažkoks strateginis objektas? Juk slaptumas kaip tik gimdo korupciją, nepasitikėjimą valstybe. Užtat labai norėčiau, kad tie pažymoje esantys mano pokalbiai būtų paviešinti. Tikiu, kad tie žmonės, su kuriais esu bendravęs, su tuo sutiks. Jei jau aš padariau klaidų, gal iš jų galėtų pasimokyti kiti valdininkai? Esu įsitikinęs, kad dirbdamas nepažeidžiau jokių Lietuvos įstatymų. Niekada neatstūmiau ir tų žmonių, kurie prašė pagalbos ar patarimo. Nė vienas iš mano 2000 pavaldinių nėra gavęs mano įsakymo pažeisti kokį nors teisės aktą“, - prieš trejus metus kalbėjo J.Milius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.