„Černobylio“ kūrėjai Vilnių rinkosi iš baimės: penkios svarbios serialo vietos Ką veikti savaitgalį: penkios svarbios „Černobylio“ vietos Vilniuje

Stebėtinas operatyvumas: šią savaitę parodžius paskutinę televizijos serialo „Černobylis“ dalį agentūra „Go Vilnius“ parengė turistams maršrutą po tas vietas, kur buvo filmuojamas šis populiarusis serialas.

 Serialas įkvėpė turtinį maršrutą. 
 Serialas įkvėpė turtinį maršrutą. 
Fabijoniškės serialo kūrėjams tiko ir dėl to, kad daugiabučių kiemuose nebuvo senų medžių, – juk Pripetė buvo neseniai pastatytas, jaunas miestas.<br>D.Umbraso nuotr.
Fabijoniškės serialo kūrėjams tiko ir dėl to, kad daugiabučių kiemuose nebuvo senų medžių, – juk Pripetė buvo neseniai pastatytas, jaunas miestas.<br>D.Umbraso nuotr.
Serialas įkvėpė turtinį maršrutą. 
Serialas įkvėpė turtinį maršrutą. 
„Tegu žmonės atvažiuoja pasižiūrėti, kur buvo filmuojama“, – džiaugėsi Monika.
„Tegu žmonės atvažiuoja pasižiūrėti, kur buvo filmuojama“, – džiaugėsi Monika.
Daliai Fabijoniškių gyventojų nepatinka, kad jų rajonas panašus į Pripetę.
Daliai Fabijoniškių gyventojų nepatinka, kad jų rajonas panašus į Pripetę.
 Serialas įkvėpė turtinį maršrutą. 
 Serialas įkvėpė turtinį maršrutą. 
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jun 8, 2019, 10:58 AM, atnaujinta Jun 8, 2019, 2:18 PM

Pagaliau Vilnius pasistengė laiku įsiterpti į karščiausius kino gerbėjų ir istorikų pokalbius.

Kai namuose, gatvėse, baruose aptarinėjama sukrečianti drama „Černobylis“, kurioje galima atpažinti ir Vilnių, miestas kiekvienam gali parodyti visas vietas, kuriose vyko televizijos serialo, pelniusio aukščiausius įvertinimus IMDB platformoje ir aplenkusio net „Sostų karus“, filmavimas.

Žinoma, daugiausia dėmesio naujame maršrute skiriama seriale Pripete virstančioms Fabijoniškėms, pastatytoms netrukus po Černobylio katastrofos.

Gali būti, kad pilkam sovietiniam rajonui tai vienintelė proga pritraukti atvykėlių dėmesį.

Skyrė dėmesio medžiams

„Fabijoniškės–Pripetė S.Stanevičiaus gatvėje.“ Taip pavadinta turistinio maršruto apie „Černobylio“ filmavimą pradžia.

Pripetės miestas – svarbus staiga išgarsėjusiame seriale. Čia išryškėja, kaip sovietų valdžia elgėsi su savo piliečiais.

Anot kūrėjų, miesto vaizdui sukurti puikiausiai tiko Fabijoniškės, pastatytos devintojo dešimtmečio pabaigoje, netrukus po Černobylio katastrofos.

„Fabijoniškės puikiai perteikė Pripetės idėją – sovietinį idealistinį ateities miestą.

Jos simetriškai tvarkingos ir tinka kine ypač populiariai to laikotarpio madai, architektūrai, stiliui: statinių formos agresyvios, vyrauja betonas, pilkuma“, – pasakojo „Černobylio“ filmavimo aikštelių ir kino kompanijos „Baltic Locations“ vadovas Jonas Špokas.

Fabijoniškės tiko ir dėl to, kad daugiabučių kiemuose nebuvo senų medžių, – juk Pripetė buvo neseniai pastatytas miestas.

Smalsuoliai ieškos patys

Vos tik pradėjus rodyti serialą „Černobylis“ gidė Lina Dusevičienė prakalbo apie naują maršrutą turistams. Ji – viena kino turizmo Vilniuje pradininkių.

„Černobylio“ populiarumui šovus aukštyn L.Dusevičienė ketina surengti parodomąją ekskursiją. Paklausta, ar tokios ekskursijos prigis, L.Dusevičienė sakė, kad sukūrus maršrutą, jį paskelbus smalsuoliai serialo kūrimo peripetijomis galės pasidomėti individualiai.

Anot L.Dusevičienės, „Černobylio“ filmavimo vietos Vilniuje labai išsimėčiusios po miestą, tad kaip jas suverti ir pateikti per ekskursiją, dar reikia pagalvoti. Ji sutiko, kad daugiausia dėmesio reikėtų skirti Fabijoniškėms.

Pasakotų apie sovietmetį

„Jau anksčiau tariausi su turizmo ir verslo plėtros agentūra „Go Vilnius“, kad reikėtų būti filmų apie sovietinį laikotarpį vėliavnešiais. Juk istoriją galėtų pasakoti ne tik gidai – Vilniuje dar yra daug žmonių, prisimenančių tą laikotarpį.

O turistams įdomu, kai į pasakojimą įpini ir asmeninių detalių – viską pasakoji autentiškai“, – dalijosi sumanymais L.Dusevičienė.

Ji svarstė, kad ir apie Černobylį galėtų pasakoti avarijos likvidavimo darbuose dalyvavę vilniečiai: „Mes galime eksploatuoti šią temą, nes esame ją išgyvenę, žinome, kaip buvo baisu.“

L.Dusevičienės nuomone, ir patys turistai galėtų surasti vietas, kuriose buvo filmuojamas koks nors filmas: „Tai būtų daug kiečiau nei įprastos ekskursijos. Aš nemanau, kad tai atimtų iš gidų duoną. Gidams yra daugybė kitų būdų ją užsidirbti.“

Gidė priminė kito populiaraus serialo „Sostų karai“ pavyzdį: šis filmas suteikė daug galimybių Airijai, Kroatijai ir daugybei kitų valstybių. Jos pasinaudojo serialu ir sukūrė daugybę maršrutų, pramogų.“

Virto filmavimo aikštele

Fabijoniškėse gyvenančios Monikos daugiabučio kiemas buvo virtęs serialo „Černobylis“ filmavimo aikštele.

„Žinoma, tegu žmonės atvažiuoja pasižiūrėti, kur buvo filmuojamas serialas. Gaila, kad mes, vietos gyventojai, nedaug ką turime papasakoti, nes filmo kūrėjai neleido stebėti filmavimo darbų.

Prisimenu tik tiek, kad vieną savaitgalį buvo sunkiau iš namų išeiti. Nieko, iškentėjome“, – šypsojosi Fabijoniškėse sutikta moteris. Monika dar prisiminė, kad autobusų stotelė prie jos namų prieš filmuojant buvo perdažyta pilkai.

Nesusitiko su liudininku

Tačiau Lietuvos judėjimo „Černobylis“ pirmininko pavaduotojas Antanas Turčinas gana skeptiškai vertino sumanymą rengti turistams ekskursijas Fabijoniškėse.

„Ką atvykėliai pamatys pilkame sovietiniame rajone?

Juk tokių kiekviename didesniame mieste yra“, – stebėjosi jis ir pridūrė, kad autentiško pasakojimo iš gido ekskursijų dalyviai taip pat neturėtų laukti.

Nors kuriant serialą „Černobylis“ A.Turčinas laukė kūrėjų, kuriems galėjo gyvai papasakoti apie kraupius įvykius ir duoti patarimų, jie paprašė tik kelių knygų.

„Perdaviau, bet jie su manimi net nebuvo susitikę. O juk gyvenu tik per 200 metrų nuo filmavimo vietos“, – liejo nuoskaudą A.Turčinas.

Todėl jis nebuvo nuėjęs stebėti, kaip filmuojamas serialas, nematė nė vienos „Černobylio“ serijos.

A.Turčinas girdėjo, kad serialas buvo filmuojamas prie Visagino: „Gal kas nematė atominės elektrinės iš tolo, bus įdomu pasižiūrėti, o pilkos Fabijoniškės kažin ar kam nors bus įdomios.“

Daug autentiškų ženklų

Kita vieta, kurioje buvo filmuojamas „Černobylis“, – Okupacijų ir laisvės kovų muziejus-KGB kalėjimas Aukų gatvėje. Filmuojant vieną serialo epizodą buvo palikti originalūs baldai, kuriais kadaise naudojosi kaliniai. Kūrėjai gyrė Vidaus reikalų ministerijos kultūros ir sporto rūmus, kurie „Černobilyje“ virto Pripetės viešbučio restoranu.

1982 metais pastatytas pastatas yra išsaugojęs dalį istorijos. Autentiški baldai, kavos virimo aparatas bare ir sienų apdaila serialo kūrėjams pasirodė išties kinematografiška vieta.

Gedimino technikos universiteto Architektūros fakultetas Trakų gatvėje virto fonu seriale vaizduojamam teismo procesui. Černobylio liudytojai prisimena, kad teismo procesas vyko skubotai, mokyklos salėje.

Kadaise buvę Tiškevičių rūmai po Antrojo pasaulinio karo tapo aukštesniąja mokykla, todėl interjeras puikiai tiko tam laikotarpiui atvaizduoti.

Seriale taip pat galima atpažinti buvusius Vyriausybės svečių namus Latvių gatvėje.

Susidomėjimas – didelis

Vilniaus turizmo ir verslo plėtros agentūros „Go Vilnius“ atstovai šią savaitę pasidžiaugė, kad serialas „Černobylis“ – puiki galimybė pristatyti Vilnių, kuriame buvo nufilmuota daugiau nei du trečdaliai kūrinio. Lietuvos sostinėje „Černobylis“ buvo filmuojamas 60 iš 88 dienų.

Pasak „Go Vilnius“ direktorės Ingos Romanovskienės, pastarosiomis dienomis jaučiama didelė susidomėjimo banga – užsieniečiai smalsauja, kur tiksliai Vilniuje buvo filmuotas serialas, kitų šalių žiniasklaida rašo apie Vilniuje kuriamus kino projektus.

„Reklamuojame Vilnių užsienio žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose, nes pasaulyje aptariamas filmo turinys, o mums svarbu, kad ir Vilnius patektų į radarus. Per keletą dienų specialų „Černobylio“ serialui skirtą Vilniaus turizmo svetainės polapį aplankė jau tūkstančiai vartotojų, daugiausia – iš Jungtinės Karalystės, Lenkijos, JAV ir kitų šalių. Mūsų pateikta informacija jau pasiekė daugiau nei 300 tūkstančių socialinių tinklų vartotojų įvairiose šalyse“, – pasakojo I.Romanovskienė.

Besidomintiems Lietuvos sostinėje sukurtais garsiais užsienio filmais „Go Vilnius“ su Vilniaus kino biuru yra parengęs specialų leidinį „Vilnius On Screen“ (liet. „Vilnius kino ekranuose“), pristatantį per pastaruosius 4 metus mieste nufilmuotus filmus. Tarp jų – „Černobylis“, rudenį ekranus pasieksiantis naujas HBO serialas su garsia britų aktore Helen Mirren „Jekaterina Didžioji“, prieš keletą metų čia filmuotas BBC serialas „Karas ir taika“ ir kiti.

Maršrutas netapo populiarus

L.Dusevičienė prisiminė, kad pirmas bandymas panaudoti kino turizmą buvo maršrutas, pasakojantis, kaip ir kur buvo filmuojamas BBC serialas „Karas ir taika“.

Šį maršrutą L.Dusevičienė ir kino prodiuserė Lineta Mišeikytė parengė kartu su tuomečiu Valstybiniu turizmo departamentu.

Kodėl maršrutas netapo populiarus? L.Dusevičienės nuomone, taip nutiko dėl to, kad „Karas ir taika“ yra nišinis serialas.

Sumanytas maršrutas siekė padėti pamatus kino turizmui. Tai ne naujiena pasaulyje, tačiau Vilniuje apie tokią turizmo rūšį iki 2016 metų niekas nebuvo girdėjęs.

Gidė prisiminė, kad maršrutas po serialo kūrimo vietas labai domino 14 indų kilmės bričių. Paaiškėjo, kad jos keliauja po pasaulį ir domisi vien „Karo ir taikos“ filmavimo vietomis.

Keliaudami minėtu maršrutu turistai galėjo sužinoti, kad Trakų gatvėje esančių Pranciškonų rūmų durys „Kare ir taikoje“ atgijo kaip įėjimas į Bolkonskių namus Maskvoje.

Kita vieta, kur buvo filmuojamas serialas „Karas ir taika“, – Salomėjos Nėries gimnazijos vidinis kiemas šalia benediktinių ir dominikonų vienuolynų.

Šeštoje serialo dalyje, kai užėmę Maskvą prancūzai pradeda badauti, šis kiemas pavirsta bausmių vieta.

Turistinis maršrutas po serialo „Černobylis“ filmavimo vietas

Kūrėjai nusprendė nerizikuoti

Serialo „Černobylis“ pasakojimas žiūrovus nukelia į sovietinę Ukrainą 1986 metų balandžio 27-osios rytą ir vėlesnius įvykius.

Ekrane atgyja prieš 33 metus žmogaus sukelta branduolinė katastrofa, tačiau serialas sugeba atgaivinti autentišką atmosferą.

Kodėl „Černobylis“ buvo filmuojamas ne Ukrainoje? Kūrėjai nusprendė, kad lankytis 30 kilometrų zonoje aplink Černobylį rizikinga, dar 20 tūkst. metų šios vietos nebus tinkamos gyventi žmonėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.