D. Trumpas žada „pamaloninti“ sankcijomis „Nord Stream 2“ projekte dalyvaujančias bendroves

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė, kad svarsto sankcijas, nukreiptas prieš Rusijos gamtinių dujų dujotiekio „Nord Stream 2“ projektą. Jungtinės Valstijos yra nurodžiusios Europos bendrovėms nedalyvauti šiame projekte ir įspėjusios Vokietiją, kad ši taps priklausoma nuo Rusijos dėl kuro tiekimo iš šios šalies, rašo Japonijos portalas the-japan-news.com, remdamasis agentūros „Reuters“ pranešimu.

„Scanpix“ nuotr.
„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 14, 2019, 2:31 PM, atnaujinta Jun 14, 2019, 4:30 PM

„Mes giname Vokietiją nuo Rusijos, o Rusija gauna daug milijardų dolerių iš Vokietijos“, – sakė D.Trumpas žurnalistams per susitikimą su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda Baltuosiuose rūmuose.

1225 km ilgio dujotiekio „Nord Stream 2“ projektas tiekti rusiškas dujas Baltijos jūros dugnu leistų padvigubinti jau veikiančio dujotiekio „Nord Stream“ pajėgumą, bet jis suskaldė Europos Sąjungą.

Rytų ir Šiaurės Europos bei Baltijos jūros šalys regi šį dujotiekį kaip ekonominio spaudimo priemonę Europai. Tačiau daug politikų ir energetikos bendrovių Vokietijoje pritaria dujotiekio „Nord Stream 2“ tiesimui, kadangi ekonomiškai stipriausia Europos šalis nori užsitikrinti pastovų dujų tiekimą – ji ketina atsisakyti anglių ir branduolinės energetikos.

„Nord Stream 2“ projektui vadovauja Rusijos valstybinis dujų koncernas „Gazprom“, o 50 proc. lėšų šiam projektui įgyvendinti skiria Vokietijos kompanija „Uniper“, chemijos koncernui „BASF SE“ pavaldi bendrovė „Wintershall“, Anglijos ir Nyderlandų bendrovė „Shell“, Austrijos „OMV“ ir Prancūzijos „Engie“.

JAV energetikos ministras Rickas Perry dar gegužę į sakė, kad „netolimoje ateityje“ bus pateiktas svarstyti įstatymo projektas dėl griežtų sankcijų bendrovėms, kurios dalyvauja projekte.

Bet kokios sankcijos, paskelbtos projekte dalyvaujančioms Europos bendrovėms, gali padidinti trintį su šalimis, įskaitant Vokietiją, Austriją ir Prancūziją, pastebi Japonijos portalas.

R.Perry lankėsi Europoje, kad praskintų kelią amerikietiškų suskystintų gamtinių dujų (SGD) eksportui ir padėtų įvairinti SGD šaltinius, atsisakant rusiškų dujų, kadangi ši šalis kartkartėmis nutraukdavo jų tiekimą per Ukrainą, kol vykdavo derybos dėl kainos.

Buvusio prezidento Baracko Obamos administracija taip pat priešinosi dujotiekio „Nord Stream 2“ statybai.

D.Trumpas sakė, kad „Nord Stream 2“ iš esmės pavers Vokietiją Rusijos įkaite, jei kada nors atsitiks kas nors bloga.

JAV suskystintų gamtinių dujų kompanijos yra sudariusios keletą ilgalaikių sandorių su Europos šalimis, tačiau amerikietiškų SGD tiekimas paprastai atsieina brangiau negu rusiškų dujų tiekimas vamzdžiu.

Kiek anksčiau, birželio 5-ąją Baltuosiuose rūmuose Lenkijos naftos ir dujų bendrovė „PGNiG“ pasirašė susitarimą su JAV kompanija „Venture Global LNG“, pagal kurį nuo 2023 metų iš jos pirks 1,5 mln. metrinių tonų SGD per metus , tokiu būdu jos planuojama benda pirkimų iš šios kompanijos apimtis padidės iki 3,5 mln. metrinių tonų per metus, pastebi the-japan-news.com.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.