Švenčionių savivaldybė baigia renovuoti pirmuosius kvartalus – sutaupys bent penktadalį energijos

Lietuvoje itin daug dėmesio skiriama kvartalinei renovacijai, kurios tikslas yra atnaujinti ne tik pavienius namus, bet visą kvartale esančią infrastruktūrą: žaliąsias zonas, kiemų aikštelės, kelius bei šaligatvius ir pan. Jos naudą įrodo ne tik pagerėjęs estetinis vietos vaizdas, bet ir efektyvesnis energijos taupymas.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-06-14 09:18, atnaujinta 2019-08-28 12:23

Suprasdamos tokios renovacijos naudą, jau daugiau nei pusė Lietuvos savivaldybių parengė kvartalinės renovacijos programas. Švenčionių savivaldybė taip pat nėra išimtis – ji sėkmingai pereina nuo pavienių namų į kvartalų renovaciją bei integruoja skirtingas kvartalų atnaujinimo priemones.

„Švenčionių rajone iš viso turime 39 renovuotus daugiabučius ir nors toliau vyksta pavienių daugiabučių renovacija, tuo pačiu metu pagreitį įgauna ir kvartalinė renovacija. Per paskutinį kvietimą renovuoti daugiabučius, gavome finansavimą 9 namams, net 6 iš jų priklauso renovuojamiems kvartalams“, – sako Jovita Rudėnienė, Švenčionių rajono savivaldybės ūkio skyriaus vyr. specialistė.

Švenčionių rajono savivaldybė kvartalų energinio efektyvumo programas pasirengė 2017 m., šiuo metu rajone atnaujinami 3 kvartalai: Švenčionėliuose, Švenčionyse ir Pabradėje.

Kardinaliai pakeičia kvartalo veidą

Švenčionyse renovuojamų daugiabučių kiemuose atnaujinamos automobilių stovėjimo aikštelės, praplečiamos aikštelės keliamos už kvartalo ribų, kad kiemų erdvė būtų pritaikyta poilsiavimui, o ne užstatyta automobiliais. Tuo pačiu metu atnaujinami ir kvartalo šaligatviai bei keliai. Toks darbų organizavimas lemia, kad vienu metu kardinaliai pasikeičia kvartalo veidas.

Šalia kvartalinės renovacijos įgyvendinimo priemonių vyksta ir kiti projektai – įrengiamos požeminės konteinerines aikštelės, kuriose sumontuoti šiuolaikiški požeminiai, konteineriai atliekų surinkimui. Jie pakeitė jau daugelį metų naudojamus, nusidėvėjusius plastikinius konteinerius.

J. Rudėnienė priduria, kad kiekviename renovuojamo kvartalo kieme įrengtos skirtingos vaikų žaidimų aikštelės – gyventojai gali migruoti iš vieno kiemo į kitą, nes ten laukia skirtingos pramogos vaikams. Aplink renovuotus kvartalus yra įrengti didesni sporto aikštynai su krepšinio, futbolo aikštelėmis, naujos rampos riedlentininkams, dviratininkams, vaikų žaidimų aikštelės. Tokia infrastruktūra lemia, kad jaunimui ir vaikams šalia namų yra ką veikti. Norintiems laiką leisti ramiau – įrengtos pavėsines, stalai žaisti šaškėmis.

Leidžia sutaupyti penktadalį energijos

Įgyvendinant kvartalo energinio efektyvumo didinimo programas itin svarbu tai, kad įsipareigojama pasiekti ne mažesnį nei 20 proc. kvartale suvartojamos energijos sutaupymą. Neužtenka renovuoti tik viešuosius pastatus ir daugiabučius, bet galima modernizuoti ir šilumos tiekimo tinklus bei neefektyvų gatvių apšvietimą pakeisti energiškai efektyvesniu.

„Kvartalinę renovaciją pradėjome nuo požeminių darbų – pirmiausia modernizavome centralizuotus šilumos tiekimo tinklus – likusius nerenovuotus magistralinių vamzdynų bei kvartalinių trasų ruožus. Dabar jie yra pritaikyti renovuotų daugiabučių šiluminės energijos poreikiui“, – akcentuoja pašnekovė.

J. Rudėnienė pabrėžia, kad Švenčionių savivaldybė ne tik organizuoja kvartalinės renovacijos procesą rajone, bet ir aktyviai ieško finansavimo galimybių šiems projektams įgyvendinti. Taip pat ir pati savivaldybė iš savo biudžeto lėšų finansuoja dalį darbų.

Šiandien stebima tendencija, kad savivaldos indėlis didinant pastatų energinį efektyvumą artimiausioje ateityje tik didės – beveik 80 proc. visų daugiabučių namų atnaujinimo projektų planuojama įgyvendinti per savivaldybes. Į kvartalų energinio efektyvumo didinimo programas visoje Lietuvoje jau įtraukta 117 kvartalų, o vieną iš geriausių kvartalinės renovacijos praktikų šiuo metu demonstruoja būtent Švenčionių rajonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti